Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
[...] pokarmy, które mogą pomóc nam osiągnąć nasz cel. Oto 8 dobrych produktów, które wbrew powszechnej opinii sprzyjają odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Pełne mleko Większość osób przechodząc na dietę opiera się na produktach odtłuszczonych. Zazwyczaj mają bowiem mniej tłuszczu i kalorii, niż ich tradycyjne odpowiednik. Logicznym [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Z niewiadomych przyczyn w Polsce dopuszcza się do głosu osoby głoszące sprzeczne z wiedzą naukową i medycyną teorie. Najbardziej jaskrawy przykład ostatnich lat to J. Zięba, autor „Ukrytych terapii”. W licznych wywiadach ów pisarz zarzeka się, iż tylko zebrał opublikowane badania oraz iż nie prowadzi on leczenia, a tylko sugeruje pewne rozwiązania [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
[...] 50 g nasion chia laska wanilii 40 g ksylitolu 50 g malin 50 g jagód 50 g truskawek 30 g orzechów włoskich 30 g gorzkiej czekolady 90% Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko 3,2% oraz mleczko kokosowe, dodajemy ksylitol i wsypujemy nasiona chia, dodajemy również nasionka z laski wanilii i dokładnie miksujemy mikserem, na jednolitą masę. [...]
[...] nadal uwzględniane są jajka i produkty mleczne. Przedrostek „lacto” odnosi się do mleka krowiego lub produktów mlecznych i pochodzi od łacińskiego słowa „lac”, co oznacza mleko. Przedrostek „ovo” odnosi się do jaj i pochodzi od łacińskiego słowa „ovum”, które oznacza jajko. Stosowanie diety laktoowowegetariańskiej oznacza włączenie do diety [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
[...] Amino Acid Score”. Wg tej publikacji przyswajalność (strawność) poszczególnych źródeł protein wygląda następująco: jajko 98%, wołowina 98%, mleko 95%, soja 95%, pszenica 91%. Czyli białka roślinne znacząco ustępują tym pochodzenia zwierzęcego. Ale to wcale nie wszystko. Bardzo często w białkach pochodzenia [...]
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
[...] przed szkodnikami, najprawdopodobniej przyniesie korzyści zdrowiu ludzkiemu. Na koniec opiszę patologię. Wielu „guru czystego jedzenia” poleca tylko surowy pokarm. Takie mleko może zawierać (i często zawiera) szkodliwe bakterie. Surowe jajka zawierają awidynę, białko, które może wywołać braki przez wiązanie biotyny. Ponadto przyswajalność [...]
[...] Przy tym należy dodać, iż w Japonii podaż cholesterolu średnio wynosiła 324 mg dziennie, a z tego 50% zapewniały jajka, 20% owoce morza, 18% mięso, 4,3% mleko, 3,8% wyroby cukiernicze, a 3,2% inne źródła. Dlatego, jeśli jedzenie jajek miałoby aż takie wielkie znaczenie, bez wątpienia odbiłoby się silnie na wzroście stężenia [...]
[...] przygotuje się zestaw. W dawnych racjach żywnościowych dla wojska występowała szynka w puszce, pasztet turystyczny w puszce, 2 opakowania sucharów, herbata instant, mleko zagęszczone, słodzone (tuba), ekstrakt kawy naturalnej, cukierek z witaminą C, guma do żucia, zapałki itd. Trudno uznać taki pokarm za optymalny, ale to nie ma być [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]