Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

@@@@@@@@@ DORADCY CZEKAJĄ NA TWOJE PYTANIA !!! @@@@@@

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 248248

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 840 Wiek 3 lata Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 56462
Ostatnio widziałem, jak Antoś polecał podopiecznemu małpi chwyt podopiecznemu, przy ściąganiu drążka, jaka jest różnica?? Na drążku też robić małpi, czy w jakichś innych ćwiczeniach też jest sens? widziałem, że często np przy military press poleca się chwyt małpi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
Szczerze nie widzę zastosowania w treningu siłowym małpiego chwytu poza jakimiś technikami specjalnymi gdzie w pewnym stopniu zmienia się zaangażowanie mięśnia lub w lekkich ćwiczeniach, akurat w ściąganiu drążka ale nie ciężkim ok. Pierwsza i podstawowa kwestia to bezpieczeństwo, czyli większość ćwiczeń odpada oczywiście w wersji bezpiecznej, wyciskanie leżąc z dużym ciężarem z chwytem małpim prosi się o guza i nazwalbym to z lekka nieodpowiedzialne. Jak spadnie sztanga 150kg na klatę to albo połamane żebra albo śmierć jak spadnie na szyję

Unikaj jak ognia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 406 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5211
Mam pytanie odnośnie treningu Roniego:

"1.Przysiad
2.Wyciskanie
3.Martwy ciąg
4.Military press
5.Wyciskanie wąskim chwytem z flarowaniem łokci
6.Uginanie ze sztangą "

Generalnie cały plan ma na celu rozbudowanie muskulatury, zwiększenie siły i skierowany jest dla początkujących.
Dlatego ten etap jest rozpisany następująco - wszystko 4 serii x 10-12 powtórzeń ( ja robię po 10 ).
Mam pytanie czy jest sens troszke to zmienić, czyli zostawić 4 serie, ale z powtórzeniami zejść do powiedzmy 8 ( czy nawet 6 ), ale zwiększyć ciężar ?
Zasadniczo większy ciężar, mniej powtórzeń ( załóżmy te 6 ) powinno przełożyć się większe przyrosty siły, ale czy ma to sens przy treningu FBW, gdzie ćwiczenia są mocno złożone?

Zmieniony przez - IwaN48pl w dniu 2013-03-01 00:24:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
można zastosować progresję liniową obciążeń ale to sie robi w odcinkach czasu, nie na raz. Czyli zrób 2 tygodnie na 12powt, 2 tyg na 10, 2 tyg na 8 i 2 tygodnie na 6 i zmiana planu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 244 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 10979
Co mozna jesc rano w formie plynnej? I nie chodzi mi tylko o posilki przedtreningowe rano, tylko na codzien w dni pracujace, bo rano nigdy nie mam apetytu i co wazniejsze czasu na przygotowanie "normalnego" posilku.

Wymyslilem cos typu 150g platkow rozmoczonych we wrzatku, 200ml mleka, jakis owoc, 30g suszonych rodzynek/wiorkow kokosowych/orzechow wloskich i 30g wpc? Nada sie to na sniadanie? :p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Owsiane + mleko + oliwa z oliwek + twaróg ( białko w proszku ) zmiksować i wypić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 244 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 10979
Twarog lepiej poltlusty czy chudy? Po weekendzie bede mial blender, wiec sprobuje jak to smakuje :) A przed treningiem rano cos takiego tez pasuje? Tylko ze w DNT pilbym z twarogiem, a w DT z wpc. I w tym wypadku czy bezposrednio po silowni tez pic wpc? Chodzi o sytuacje gdzie dopiero okolo 2h po treningu zjem posilek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
obojętnie czy tłusty czy pół, tak czy inaczej musisz to umieścić w bilansie dnia. Generalnie unikałbym owsianych przed i po treningu, z racji dużej zawartości błonnika.
Przedtreningowy ok pod warunkiem, że wcześniej wpadł jakiś posiłek ww + białko. Po owsianych ja czuję się ocieżały i kiepsko mi się cwiczy musisz przetestować na sobie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ale sniadanie to pierwszy posilek i zarazem przedtreningowy :) wiec bialko to twarog/wpc a ww to platki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10885
dobra a jezeli dieta by było wyliczona . To zwykłe FBW interwały i aeroby będą przynosiły efekty w takim rozkładzie jakim rozpisałem ?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening do oceny.

Następny temat

Jesteś KOZAK ! ?

Spalanie
Polecane artykuły