Szacuny
15
Napisanych postów
840
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
56462
A jeszcze te super serie na biceps/triceps czy to się nada, główny cel to skrócenie czasu treningu, no i poprawa tych parti bo są słabe. Uginanie z supinacją hantlami + pompki na poręczach 3s 10powt/pompki max lub 8 + obc Uginanie ze sztangą + Francuz sztangą lekko łamaną leżąc 3s 10-12powt Modlitewnik łamaną + rozrywanie liny z wyciągu górnego 3s 15 powt.
Szacuny
537
Napisanych postów
15855
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
256574
Uważam, że szybciej sobie przyswoisz technikę danych ćwiczeń jak i rozwiniesz siłę mięśniową bazując na 1 ćwiczeniu dla partii, czyli dla bicepsa 1 ćw i dla tricepsa również. Zwiększyłbym za to ilość serii. Od razu aplikacja trzech ćw w superseriach może Cię trochę pogubić. Jak opanujesz technikę 1 ćwiczenia dla bicepsa i 1ćw dla tricepsa to siłowo rozwiniesz się bardzo mocno, masowo również. Kiedy progres się wyczerpie, zmienisz tylko ćwiczenia i znów możesz czerpać z progresu. Oczywiście możesz próbować wszystkiego.
Szacuny
22
Napisanych postów
964
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
7500
to ja zapytam jeszcze o tricepsa,jako że jestem początkujacy,cwiczylem takim czymś wydaje mi się niezłe i że atakuje dobrze miesnie bo rózne głowy.Prosze o ocene,ewentualne modyfikacje.
Triceps
1.Wyciskanie sztangi francuskie leżąc 3s 10-8-6 powtorzen
2.Prostowanie ramienia ze sztangielką w opadzie tłowia 3s 5kgx10
3.Wyciskanie sztangielki jednorącz za głowę 3s 10-8-6 powtorzen
Szacuny
537
Napisanych postów
15855
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
256574
Pytacz_123
to ja zapytam jeszcze o tricepsa,jako że jestem początkujacy,cwiczylem takim czymś wydaje mi się niezłe i że atakuje dobrze miesnie bo rózne głowy.Prosze o ocene,ewentualne modyfikacje.
Triceps
1.Wyciskanie sztangi francuskie leżąc 3s 10-8-6 powtorzen
2.Prostowanie ramienia ze sztangielką w opadzie tłowia 3s 5kgx10
3.Wyciskanie sztangielki jednorącz za głowę 3s 10-8-6 powtorzen
To już sam musisz sobie zadać pytanie czy potrzebujesz ataku na każdą głowę na tym etapie. Ja myślę, że musisz się skupić na powiększeniu ramion całościowo, a nie atakować poszczególne głowy, gdzie przy 3 seriach nie jesteś w stanie ani dobrze dotrzeć do mięśnia na tym etapie, ani się rozwinąć siłowo. Trochę droga pod górkę.
Skuteczniejszym byłoby na tym etapie zaaplikować ćwiczenie California press (znajdziesz bez problemu na yt) w większej ilości serii - 6-8 w przedziale powtórzeń 8-10 na początek w zupełności wystarczy.
Szacuny
22
Napisanych postów
964
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
7500
znam,to cwiczenie w takim razie przesadzilem z opisem siebie :D jestem poczatkujacy ale nie zerowy.Na powaznie 10 miesiecy cwicze i wczesniej byle co bez pojecia w łapie 35,5cm.
Szacuny
167
Napisanych postów
4456
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
65793
Moje przednie aktony sa wieksze niz boczne i tylne (na pewno przez zla technike w WL), czy moge odpuscic robienie MP na rzecz unoszenia bokiem? Wiem, ze to podstawowe cwiczenie ale oprocz MP mam w dany dzien jeszcze wycisk plaski i skos gdzie tez mocno bedza pracowac przednie.
Szacuny
195
Napisanych postów
9906
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
174402
Zauważyłem, że coraz częściej w planach treningowych pojawia się ćwiczenie "rozpiętki siłowe". Czy pełni ono podobną funkcję niż "klasyczne rozpiętki" tylko że z większym obciążeniem? Czy klatka jest podobnie rozciągana w obu ćwiczeniach?
Szacuny
537
Napisanych postów
15855
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
256574
1. Łatwiej je opanować, ciężary też większe 2. Buduję grubość klatki, klasyczne rozpiętki bardziej rozbudowują boczne aktony, tak czy inaczej jedno jak i drugie jest tak samo ważne
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Uważam, że do ropiętek w wersji siłowej powinno się przechodzić gdy ciężar w klasycznych rozpiętkach się wyczerpie lub jako atak siłowy, w krótkim mezocyklu. Ćwiczenie zacne jednak często wersja siłowa dominuje na siłowniach nie świadomie, ponieważ każdy chce założyć na rozpiętki jak najwięcej, jeśli założy za dużo to klasycznej wersji nie wykona bo albo uszkodzi mięśnie klatki piersiowej albo uszkodzi staw. Naturalną reakcją jest zgięcie mocniejsze łokcia wówczas wchodzimy w wersję siłową