Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

@@@@@@@@@ DORADCY CZEKAJĄ NA TWOJE PYTANIA !!! @@@@@@

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 248207

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 71 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1722
Witajcie,

Czy macie jakies sposoby na poprawienie "dynamiki" wyciskania? Tzn. na co zwrocic uwage aby ruch koncentryczny byl jak najbardziej "eksplozywny"? Mam z tym lekki problem i moje wypychanie jest stosunkowo powolne przy wiekszych obciazeniach. Ciezar stawia duzy opor i np. czesto lapie sie na tym, ze osoby poproszone o asekuracje widzac ze ciezko mi idzie ruch w gore przedwczesnie chca pomagac (juz od pierwszego powtorzenia w ostatniej serii ruch jest powolny i z wyraznym wysilkiem, a mimo to jestem w stanie spokojnie w ten sam sposob zrobic samodzielnie 8 pelnych powtorzen). Bywaja na silowni osoby, ktore z kolei wypychaja ciezar bardzo energicznie (wrecz z latwoscia), zas po kilku powtorzeniach jakby odcinalo im energie (np. podrzucaja z latwoscia 5 razy ciezar, a przy 6 niemal sie zalamuja - choc zakladam ze to pewnie cecha osob poczatkujacych, o stosunkowo duzej sile, ale bardzo slabej technice, widac ze potencial jest (pierwsze ruchy), ale technika nie pozwala na walke pod koniec). Tak czy inaczej, chcialbym aby moje wypychania byly nieco dynamiczniejsze, ale nie wiem jak zainicjowac taki ruch, na ktorych miesniach sie skupic, skad wyprowadzac pchniecie i przy spieciu jakich miesni.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 379 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2369
Witam

Ćwiczę ACT kończe 6 tydzień ale nie jestem z byt z niego zadowolony to znaczy forma sie poprawiła, barki, mięśnie najszersze grzbietu. Co do masy to kiepsko ;/ bic jaki był taki jest a poza tym to znudził mi sie ten trening - fakt niezły wycisk ale to nie dla mnie chyba
A wiec chce spróbować Splita bo kiedyś robiłem i było całkiem fajnie
Nie moge znaleźć jakiegoś fajnego znacie jakiś ???? - chodzi o to że ćwicze w domy mam hantle, ławke nie zginalna ;p drong i dobre chęci
dieta - próbuje ;D i cały czas sie uczę

ale chyba ułożę sam ...

Zmieniony przez - lowraider w dniu 2012-12-19 17:36:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 53 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6407
Mam prosbe o dokladny opis techniki unoszenia sztangielek bokiem i unoszenia sztangielek bokiem w opadzie tulowia bo nie jestem pewny czy robie to poprawnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
Dooszoo
Witajcie,

Czy macie jakies sposoby na poprawienie "dynamiki" wyciskania? Tzn. na co zwrocic uwage aby ruch koncentryczny byl jak najbardziej "eksplozywny"? Mam z tym lekki problem i moje wypychanie jest stosunkowo powolne przy wiekszych obciazeniach. Ciezar stawia duzy opor i np. czesto lapie sie na tym, ze osoby poproszone o asekuracje widzac ze ciezko mi idzie ruch w gore przedwczesnie chca pomagac (juz od pierwszego powtorzenia w ostatniej serii ruch jest powolny i z wyraznym wysilkiem, a mimo to jestem w stanie spokojnie w ten sam sposob zrobic samodzielnie 8 pelnych powtorzen). Bywaja na silowni osoby, ktore z kolei wypychaja ciezar bardzo energicznie (wrecz z latwoscia), zas po kilku powtorzeniach jakby odcinalo im energie (np. podrzucaja z latwoscia 5 razy ciezar, a przy 6 niemal sie zalamuja - choc zakladam ze to pewnie cecha osob poczatkujacych, o stosunkowo duzej sile, ale bardzo slabej technice, widac ze potencial jest (pierwsze ruchy), ale technika nie pozwala na walke pod koniec). Tak czy inaczej, chcialbym aby moje wypychania byly nieco dynamiczniejsze, ale nie wiem jak zainicjowac taki ruch, na ktorych miesniach sie skupic, skad wyprowadzac pchniecie i przy spieciu jakich miesni.

To pytanie wymaga dłuższej odpowiedzi. (Dlatego wolałem na nie nie odpowiadać jak miałem gorączkę ).

1. Czy Ty w ogóle masz problemy z dynamiką? Jeśli nie ćwiczysz na siłowni z wyciskaczami czy trójboistami, to zapomnij o dobrej asekuracji. Ludzie czują się jak bohaterowie ostatniej akcji i od początku pchają swoje łapska, bo sami są przyzwyczajeni do tego, że samodzielnie zrobią góra 2 powtórzenia, a chcą 8....
2. W Twojej głowie czas płynie inaczej podczas wysiłku- często psychicznie wydawało mi się, że podnoszę ciężar 5 sekund, a na filmie 1-2 sekundy, płynny ruch.

Dodaj 1 + 2 i zapytaj się czy masz problem z dynamiką?

3. Poprawienie dynamiki to nie to samo, co podnoszenie szybciej sztangi.
4. Elementów, które Cię spowalniają może być dużo- gdzie jest problem? Na górze, na dole? Masz martwe punkty?

5. Jeśli mimo wszystko chcesz skupić się na poprawie dynamiki, to zakładaj np 60 % CM i rób 5-10 serii po 6 powtórzeń najdynamiczniej jak możesz. Do tego gumy albo łańcuchy mogą być pomocne, ale o tym można zapomnieć

Najlepiej wrzuć po prostu film
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
lowraider
Witam

Ćwiczę ACT kończe 6 tydzień ale nie jestem z byt z niego zadowolony to znaczy forma sie poprawiła, barki, mięśnie najszersze grzbietu. Co do masy to kiepsko ;/ bic jaki był taki jest a poza tym to znudził mi sie ten trening - fakt niezły wycisk ale to nie dla mnie chyba
A wiec chce spróbować Splita bo kiedyś robiłem i było całkiem fajnie
Nie moge znaleźć jakiegoś fajnego znacie jakiś ???? - chodzi o to że ćwicze w domy mam hantle, ławke nie zginalna ;p drong i dobre chęci
dieta - próbuje ;D i cały czas sie uczę

ale chyba ułożę sam ...

Zmieniony przez - lowraider w dniu 2012-12-19 17:36:50

Dział trening w domowych warunkach, podwieszone posty, masz za mocno okrojony sprzęt żeby tutaj można było Ci coś pomóc.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Gość123
Mam prosbe o dokladny opis techniki unoszenia sztangielek bokiem i unoszenia sztangielek bokiem w opadzie tulowia bo nie jestem pewny czy robie to poprawnie.

Najprościej będzie jak po prostu nagrasz film, bo sam opis słowny mało co mówi (chociaż dla bokiem wyglądałby tak: łokcie prowadzone na linii tułowia, nie niżej niż nadgarstki, ruch ramion daleko od ciała, kąt między przedramieniem a ramieniem większy niż 90 stopni, hantle chwytane chwytem młotkowym, podbródek nisko- naprawdę, obraz mówi więcej niż 1000 słów)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 81 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8375
Czy istnieje jakieś unilateralne ćwiczenie na prostowniki kręgosłupa? Jak robię klasyczny MC wyraźnie czuję, że prawa strona pracuje mocniej i również po prawej stronie mięśnie mam mocniej rozwinięte. Prawdopodobnie ma to związek z lekką skoliozą którą mam, ale rehabilitant mimo wszystko doradzał mi ćwiczenia siłowe (włącznie z tymi przy których jest osiowy nacisk na kręgosłup).

Zmieniony przez - aglomeracja w dniu 2012-12-20 17:11:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Ja bym poprosił rehabilitanta prędzej o zestaw ćwiczeń korekcyjnych, które to pomogą skorygować.

Prostowniki nie są połączone (....) z żadną kończyną, więc będą ogromne trudności, żeby ćwiczyć to unilateralnie. Prędzej skupiłbym się na całym pasie brzuszno-lędźwiowym, bo tu już nieco łatwiej będzie angażować jedną stronę- ale specem nie jestem, więc ćwiczeń Ci nie rozpiszę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 81 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8375
Głównie o ten fragment mi chodzi (brzuszno lędźwiowy), wyżej takiej dysproporcji nie ma. Może faktycznie się wybiorę ponownie (jak uzbieram na wizytę :P), a jakby znalazł się ktoś, kto mógłby coś doradzić to byłbym zobowiązany. Od razu spytam jeszcze, czy lekkie ćwiczenia korygujące (z ciężarem własnego ciała) powinny ew. być jakoś rozdzielone od siłowych? Czy można by je wykonywać np. w dniu kiedy robię na siłowni trening Pull?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Rehabilitant Ci powinien to wyjaśnić, nie mam tyle kompetencji by doradzać w tej kwestii

Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2012-12-20 17:28:36
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening do oceny.

Następny temat

Jesteś KOZAK ! ?

Spalanie
Polecane artykuły