Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

@@@@@@@@@ DORADCY CZEKAJĄ NA TWOJE PYTANIA !!! @@@@@@

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 248302

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
Tonino
Witam, chodzę na siłownie 3 razy w tygodniu i robie trening push/pull.
Niestety zauważyłem że lekko mnie podlało i planuje wrzucić aeroby 2-3 razy w tygodniu.
Pytanie:
Ile powinien trwać trening aerobowy? Robie tak 45 minut. Ale jak bym robił 60 minut to by było lepiej?

PO treningu 15-40 minut, w osobne dni 20-50 minut, chociaż dużo zależy od intensywności. Dietę ogarnij przede wszystkim.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 524 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 9882
Pandarek
Tonino
Witam, chodzę na siłownie 3 razy w tygodniu i robie trening push/pull.
Niestety zauważyłem że lekko mnie podlało i planuje wrzucić aeroby 2-3 razy w tygodniu.
Pytanie:
Ile powinien trwać trening aerobowy? Robie tak 45 minut. Ale jak bym robił 60 minut to by było lepiej?

PO treningu 15-40 minut, w osobne dni 20-50 minut, chociaż dużo zależy od intensywności. Dietę ogarnij przede wszystkim.

Dieta jest. Intensywność 70% HR (140 w moim przypadku). Czyli 45 minut spokojnie starczy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184405
tak
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
conradoo77
Ponawiam pytanie:
Mam pytanie odnosnie podziały grup mięsniowych w splicie. Obecnie robie: klata tric,plecy,wolne,barki+bic,nogi. Zastanawiam się czy aby nie przesunąć treningu tricepsa do barków, a bic dać do klaty. wtedy automatycznie rozdzieliłbym klata +bic jednym dnioem wolnego przed plecami.
Chcę tak zrobić, bo wydaje mi się że triceps po barkach będzie mnie przeciążony niż po klacie, wówczas może większy ciężar użyję do ćwiczeń, co mogłoby się przełożyć na przyrosty. Czy to ma sens czy niekoniecznie taka zmiana będzie lepsza?
A tak przy okazji czy ma to znaczenie na przyrost masy/siły jeśli na końcu tyg. są partie na których nam RÓWNIEŻ zależy? Czy może nie ma czegoś takiego, że jeśli klate trenuje na początku tyg to przy dobrej techniec/diecie będzie się lepiej rozwijąc niż np barki/tric/nogi na których tez mi zależy a są na końcu tygodnia?

nie ma jednoznacznego dobrego podziału, zwróć uwagę, że jeśli przesuniesz bic do klaty to może to źle wpłynąć na trening pleców. Ale dopóki sam nie spróbujesz takiego połączenia to się nie przekonasz ja osobiście bicepsa nie trenuje dzień przed plecami ale u niektórych się sprawdza dobrze.

Co do drugiego pytania możesz zrobić partię, na której Ci zależy na poczatku tygodnia bo wówczas jest najlepiej zregenerowana po weekendzie przerwy i możesz dać z siebie wiecej na treningu, ale równie dobrze możesz zrobić jako ostatni trening w tygodniu bo masz wówczas więcej czasu na regenerację, ale generalnie rzecz biorąc jak dostarczasz odpwoednią ilość składników odżywczych i zapewnisz odpwoednią ilość wypoczynku to nie ma znaczenia jak zrobisz .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
Fryto
Mam proste pytanie. Robię trening FBW i moim głównym celem jest końcowa redukcja (obniżenie bf z 12% do 8%). Zależy mi też na lekkim zwiększeniu siły. Robię po 4 serie każdego ćwiczenia i tutaj chciałem się zapytać o ciężar.
Poza serią rozgrzewkową powinienem do każdej kolejnej serii dodawać ciężar, czy zacząć od razu od dużego i robić te 4 serie z tym samym ciężarem?

Jest tutaj gdzieś artykuł, który by opisywał jakie są różnice między takimi treningami?

temat wałkowany kilka już razy nie ważne jak będziesz prowadził progresję ciężarową czy w każdej kolejnej serii czy także z serii na serie ważne żeby ciężar szedł w górę regularnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 2619 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 36108
To rozumiem, ale czy będzie na przykład różnica w efektywności treningu w obu przypadkach:
1) martwy ciąg: 80kg, 90kg, 100kg, (powtórzenia 10,8,6)
2) martwy ciąg: 100kg, 100kg, 100kg (powtórzenia 6,6,6)?
Oczywiście przy progresji ciężaru z tygodnia na tydzień.

Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 146 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4033
rion10
conradoo77
Ponawiam pytanie:
Mam pytanie odnosnie podziały grup mięsniowych w splicie. Obecnie robie: klata tric,plecy,wolne,barki+bic,nogi. Zastanawiam się czy aby nie przesunąć treningu tricepsa do barków, a bic dać do klaty. wtedy automatycznie rozdzieliłbym klata +bic jednym dnioem wolnego przed plecami.
Chcę tak zrobić, bo wydaje mi się że triceps po barkach będzie mnie przeciążony niż po klacie, wówczas może większy ciężar użyję do ćwiczeń, co mogłoby się przełożyć na przyrosty. Czy to ma sens czy niekoniecznie taka zmiana będzie lepsza?
A tak przy okazji czy ma to znaczenie na przyrost masy/siły jeśli na końcu tyg. są partie na których nam RÓWNIEŻ zależy? Czy może nie ma czegoś takiego, że jeśli klate trenuje na początku tyg to przy dobrej techniec/diecie będzie się lepiej rozwijąc niż np barki/tric/nogi na których tez mi zależy a są na końcu tygodnia?

nie ma jednoznacznego dobrego podziału, zwróć uwagę, że jeśli przesuniesz bic do klaty to może to źle wpłynąć na trening pleców. Ale dopóki sam nie spróbujesz takiego połączenia to się nie przekonasz ja osobiście bicepsa nie trenuje dzień przed plecami ale u niektórych się sprawdza dobrze.

Co do drugiego pytania możesz zrobić partię, na której Ci zależy na poczatku tygodnia bo wówczas jest najlepiej zregenerowana po weekendzie przerwy i możesz dać z siebie wiecej na treningu, ale równie dobrze możesz zrobić jako ostatni trening w tygodniu bo masz wówczas więcej czasu na regenerację, ale generalnie rzecz biorąc jak dostarczasz odpwoednią ilość składników odżywczych i zapewnisz odpwoednią ilość wypoczynku to nie ma znaczenia jak zrobisz .

Tzn miałem na myśli: klata + bic, wolne, plecy, a nie klata bic i na następny dzień plecy ;) Jak teraz to wygląda ?
A i odnośnie treningu tricepsa pytałem czy jeśli połączę go z barkami zamiast z klatą, to czy to się może przełożyć na lepszy przyrost, bo będzie mniej zmęczony niż po klacie, w efekcie może większy ciężar zostanie użyty, a może niekoniecznie ?

Zmieniony przez - conradoo77 w dniu 2013-03-19 22:25:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Fryto
To rozumiem, ale czy będzie na przykład różnica w efektywności treningu w obu przypadkach:
1) martwy ciąg: 80kg, 90kg, 100kg, (powtórzenia 10,8,6)
2) martwy ciąg: 100kg, 100kg, 100kg (powtórzenia 6,6,6)?
Oczywiście przy progresji ciężaru z tygodnia na tydzień.

pierwsza wersja może być nieco lepsza bo jesteś w innej strefie powtórzeń, ale jakichś spektakularnych różnic nie będzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 964 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7500
w poniedzialek cwiczylem klatke piersiową,do tej pory mam zakwasy na cal;ych cyckach. Czy to moze byc spowodowane tym ze jestem na low carb 100-150 g wegli dziennie max. I przez to regeneracja opozniona ? 7,5h snu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
mogą być tutaj braki dietetyczne, na low carb dokładasz innych składników odżywczych a może masz zbyt intensywny trening
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening do oceny.

Następny temat

Jesteś KOZAK ! ?

Spalanie
Polecane artykuły