Szacuny
167
Napisanych postów
4456
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
65793
Antos098
no jak nie rozumiesz?
załóżmy, że masz 100kg sztangę to nie robisz przecież od razu serii na setce i schodzisz, tylko najpierw musisz dojść do tej setki, żeby się nie uszkodzić. Skoro masa klatki, to przewaga wycisków na skosie - 2 wyciski na skosie, 1 poziome czy nawet głową w dół albo dipsy i 1ćw rozciągające i tyke
W tym przypadku zrobilbym np 10powt 100kg, potem 12powt 90kg, 14powt 80 itd (oczywiscie przykladowo) - tak rozumiem regresje.
Co do klatki to wlasnie tak chcialem robic: dipsy rampa, potem wyciskanie hantelek skos dodatni i squeeze-press+rozpietki.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
TakToJa
Jak rozbudować chyba wewnętrzne rejony klatki (pomiędzy nimi) i trochę górne? Jak ćwiczenia angażujące te partie jednocześnie?
ale ćwiczeń jest bardzo dużo od wielsoatwowców jak wyciskanie skos ujemny, poręcze, rozpiętki kombinowane, wyciskanie wąskie młotkowe, krzyżowanie linek high-low, wycisk ściskający
Szacuny
2
Napisanych postów
90
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3288
Przystępując do treningu, naładowany energią podczas pierwszych serii czy nawet jeszcze rozgrzewki nagle staje jakby senny i strasznie ziewam.
Ok 10 lat temu w jakimś czasopismie czytałem że wynika to z większego wydzielania hormonu stresu wobec testosteronu. Czy to prawda, jak tego uniknąć i jakie to ma znaczenie dla treningu?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Powiem Ci, że u mnie takie objawy występowały jak miałem trening z samego rana, ale wynika to z faktu, że organizm nie jest jeszcze gotowy na trening, układ nerwowy jeszcze nie działa na odpowiednim poziomie. Dodatkowym czynnikiem może być słabe zabezpieczenie energetyczne treningu jak posiłek przedtreninogwy jest za słaby może być tak, że po rozgrzewce energii już brakuje na właściwy trening. Co do poziomu kortyzolu vs testosteronu na pewno im trening dłuższy tym więcej kortyzolu się wydziela ale myślę, że nie nastąpiło by odczuwalne zwiększenie kortyzolu w tak krótkim czasie. Obstawiałbym braki w diecie
Szacuny
1
Napisanych postów
22
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
170
Obecnie planuję przybrać na masie. Mam jednak zawsze pewien problem z oponką na brzuchu. Dodatkowo nie mogę ćwiczyć nóg (problemy z kolanami - zakaz lekarza) więc bieżnia, rowerek i tak dalej są akurat na nogi.
Pytanie: Czy w planie na masę przed ćwiczeniami należy (używając bieżni)
30 minut szybkiego chodzenia np: interwały
15 minut szybkiego chodzenia przed i 15 min po treningu
15 minut bardzo szybkiej pompy na bieżni tylko przed treningiem ?
Zmieniony przez - Mat88 w dniu 2012-12-05 17:09:55