Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

@@@@@@@@@ DORADCY CZEKAJĄ NA TWOJE PYTANIA !!! @@@@@@

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 248162

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 173 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1290
naskoczek
ah dobrze ze o to ktos zapytał , wiec lepie na mase wyciskac na skosie ? I tylko hantle czy moze równez robic rozpietki na skos , wyciskanie sztanga na skosie itd ?

odpowie ktos?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 66 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 726
No i po co odpisujesz jak nie wiesz... ;/ Przeczytaj regulamin tematu

Miesnie trojglowe ramion i przednie aktony miesni naramiennych masz rozgrzane juz bo przed barkami i tricepsem robisz klate, miesnie dwuglowe ramion masz rozgrzane, bo wczesniej robiles plecy. Łydki i dwuglowe ud sa rozgrzane po przysiadach.

A poza tym, to jasne ,ze na fbw nie bedziesz mial takiej pompy jak na splicie..

Jesli cwiczyczysz tak jak mowisz, to pozdro, prawdopodobnie jestes na dobrej drodze do przetrenowania , chyba ,ze masz juz pokazny staz, albo bierzesz jakies "srodki przyspieszajace regeneracje"

Prosze o ponowne rozpatrzenie mojego pytania, ktore zadalem przed tym postem, ale tym razem przez tych co sa uprawnieni do odpowiedzi w tym temacie !!!

Zmieniony przez - maddi w dniu 2012-11-19 14:30:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
maddi
Czesc, to znow ja ;P

Mam jedno troche smieszne pytanie:

Po wielu przemysleniach , stwierdzilem w koncu ,ze bede cwiczyl FBW.

Jednak zanim do tego doszedlem, to wykonalem jeden trening w sobote (wczoraj) systemem split 2x w tygodniu podział; przod , tyl. W sobote zrobilem przod:

5 serii przysiadow (uda)
3serie wyciskania na plaskiej(klata)
2serie wyciskania na skosie (klata)
1 seria rozpietek (klata)
2 serie wyciskania zolnierskiego (barki)
2 serie unosznie hantli bokiem (barki)
2 serie unoszenia sztangi podchwitem(biceps)
3serie unoszenia nog w opadzie (brzuch)

Trening bicepsa i brzucha jak widac juz mega lekki - bo wtedy wpadlem na pomysl ,ze chyba lepsze jednak bedzie FBW

Pytanie jest takie:
Jak rozplanowac treningi FBW w nadchodzacym tygodniu? ;P
Bede cwiczyl w PN, WT, PT

Mysle zrobic tak: w poniedzialek pominac robienie nog i klatki i zrobic cala reszte (lacznie z barkami, bicepsem i brzuchem, ktore cwiczylem w sobote) a od srody juz w pelni normalny trening czyli: 3serie na duze i 2 serie na mniejsze grupy miesniowe. Czy tak bedzie dobrze?

Chodzi mi po prostu o to ,zebym sie nie przetrenowal, ale tez o to, zeby ten tydzien nie poszedl na marne ;P

Moj staz: 8-9 miesiecy na silowni z czego jakies 5 miechow to redukcja
Aktualny cel: masa
waga: 70kg
wzrost: 180
obwód bicepsa: 34cm ;P
obwod w pasie: 77cm
Body fat: okolo 10%

Pozdrawiam

Zmieniony przez - maddi w dniu 2012-11-18 22:57:31

możesz tak zrobić z poniedziałkowym treningiem daj więcej serii i leć smiało nowym treningiem serii spokojnie może być więcej bo 2 serie na małe i 3 na duże to śmiech na sali
...
Napisał(a)
Usunięty przez rion10 za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 173 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1290
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
pat34
słuchajcie od 5 tyg trenuje tym samym planem, zostały mi jeszcze 4 tyg cyklu (cm3). Nie chce zmieniać całkiem planu bo efekty są ale myślałem o lekkiej zmianie tak żeby dodać jakiś nowy bodziec do treningu i uniknąć monotonii. Myślałem o przełożeniu tricepsa którego robie w pon z klatką na sobote żeby robić go z bicepsem. Bo po pompkach na poręczach triceps mam tak zmęczony że nie moge go pożądnie skatować ani na wycisku wąsko ani na francuzie... A natomiast barki które robie w sobote z bicepsem rozbił bym na przód w pon po klacie tył we wtorek po plecach a boki własnie zostały by w sobote po bicepsie i tricepsie. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł ? Chciał bym zbudować ładne kształtne barki bo znacznie poprawiają sylwetke. Pomyślałem że może dzięki rozbuciu ich na kilka treningów będe mógł pożądnie skupić się na każdej ich części oddzielnie. Co o tym myślicie ? Nie jest to jakaś wielka zmiana, ale nie wiem czy pomoże czy raczej przeszkodzi mi w budowaniu barków. Jeśli to zły pomysł to mi to wybijcie z głowy :P A jeśli dobry to prosze od razu o jakąś pomoc w dobraniu cwiczeń na te 3 dni żeby wszystko ze sobą współgrało :) PEACE CZEKAM NA ODP!

możesz tak rozdzielić tylko teraz pytanie czy jest Ci to potrzebne czy jesteś na tle zaawansowany żeby rozdzielać na detale poszczeglne grupy. Przypuszczam, że podział barków na poszczególne obszary to za wcześnie i nie wyciągniesz z tego za wiele.
Co do ćwiczeń to zbuduj program sobie sam

Ps ćwiczysz w ogóle nogi ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
KrisT19
Siemanko, jakiś czas już ćwiczę na siłce ostatnio lepiej się do tego przykładam, dieta, technika wykonywania ćwiczeń itp i mam pewien problem. We wszystkich ćwiczeniach mięśnie elegancko dostają po dupsku ale nie plecy podczas wiosłowania sztangą. Próbowałem zmieniać chwyt, rozstaw dłoni bez większych efektów, nie czuje pracy pleców. Ostatnio odkryłem, że mam odstające łopatki czyli z tego co się naczytałem mięśnie zębate nie trzymają ich na miejscu i łopatki przemieszczają się po klatce i moje pytanie brzmi, czy to może być przyczyna mojego problemu? co robić z tym jeżeli tak? proszę o pomoc :)

W większości przypadków wady postawy utrudniają lub uniemożliwiają atak na niektóe mięśnie konkretnymi ćwiczeniami, jednak wiosło jest ćwiczeniem na tyle złożonym, że nie powinno być sytuacji, że nie czujesz go zupełnie. Trzeba nagrać film i wrzucić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
kalikstat
Witam, mam po raz kolejny pytanie odnośnie diety:

Jakieś 2 tygodnie temu pisałem tu, że mam problemy z pakowaniem określonej ilości kcal - było to 3000 kcal (w wakacje nie było problemu, bo i było więcej aktyności fizycznej). Antek doradził mi, aby zmnijszyć kcal do 2400-2500 (140 g białka, 110 g tłuszczów, 220 g węglowodanów) - w sumie teraz głodny nie chodzę, ale mógłbym coś doszamać

I jadę tak od mniej więcej 2 tygodni. Jednak waga od tego czasu pomalutku spada - łącznie 1,3 kg. No i teraz pytanie: czy pozostawić kcal na tym samym poziomie, czy coś dołożyć?

No ale skoro zaniżyłeś kaloryczność diety i mógłbyś teraz dołożyć to dlaczego nie dokładasz? Sam widzisz spadki , sam stwierdzasz, że możesz zjeść więcej więc jedz i po problemie . Obserwuj i kalibruj
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 66 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 726
rion10, dzieki za odpowiedz. A czy w przypadku gdy zwieksze tak jak mowisz ta ilosc serii (powiedzmy 4 na duze i 3 na male grupy) to sie nie przetrenuje biorac pod uwage moj staz? W wiekszosc tematow piszac o FBW pisza 3 serie na duze i 2 na male, dlatego jestem troszke zdziwiony.

I jeszcze pytanie dotyczace kolejnosci - nie wiem gdzie ulokowac miesnie dwuglowe ud i lydki, ale ogolnie mysle zrobic tak:

Plan skorygowalem o ilosc serii (zwiekszylem wszedzie o jedna, tak jak mi powiedziales.

1. nogi - miesnie czworoglowe (4s)
2. nogi - miesnie dwuglowe (3s)
2. klatka (4s)
3. plecy (4s)
4. barki (3s)
5. triceps (3s)
6. biceps (3s)
7. łydki (3s)
8. brzuch - ABS2

przedramie to chyba bedzie troche bezsens dawac, prawda?
I jesli chodzi o brzuch - mysle robic ABS2, tylko przerwy ,ktore tam sa (10-15s) wydluzyc do powiedzmy 30 - bo przy takiej intensywnosci nie wyrabiam. Jak uwazasz, w ogole jak masz jakies propozycje co do cwiczen brzucha to bylbym wdzieczny, bo nei abrdzo wiem , jak go cwiczyc.

Pozdrawiam

Zmieniony przez - maddi w dniu 2012-11-19 14:45:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 537 Napisanych postów 15855 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 256574
FBW to nie trening
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 76 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 608
https://www.sfd.pl/Split_Push/Pull/Legs-t899614.html Antos098 zerknij jak możesz, twój plan wszystko bd wiedział :D
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening do oceny.

Następny temat

Jesteś KOZAK ! ?

Spalanie
Polecane artykuły