wojtekpabParę pytań:
1. Mam zamiar zmniejszyć objętość treningu po 2 miesiącach bo po pierwsze powoli zaczyna brakować mi sił na tak długie treningi, po drugie ciągle to samo po prostu mi się nudzi. Ćwiczyłem teraz splitem 4 dniowym (nogi / tric,barki,bic / plecy,bic / klatka,tric) i starałem się zawsze robić po 12 powtórzeń a często nawet więcej. Zmniejszając objętość mam po prostu wywalić parę ćwiczeń czy tu wchodzi w grę już inny trening i ćwiczenia przydałoby się zmienić? I jak z ilością powtórzeń? W każdym ćwiczeniu zejść do około 8? Bo znając już trochę swoje ciało zdaję sobie sprawę z tego, że barków przy 10 i mniej ruchach nawet nie poczuję delikatnie.
2. Jak wygląda przykładowa rampa? Robienie tej samej ilości powtórzeń zwiększając ciężar aż do momentu gdy nie zrobimy już założonej liczby powt? Jak często i w jakich ćwiczeniach najlepiej stosować?
3. Co mam rozumieć przez ćwiczenie do upadku mięśniowego?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
Zmieniony przez - wojtekpab w dniu 2012-11-12 15:57:39
Po opisie wynika, że w ogóle nie planujesz swoich sykli treningowych, nie wskakujesz na co popadnie tylko planuj więcej cykli treningowych do przodu abyś precyzyjnie zmieniał skłądniki treningu w kolejnych mikrocyklach.
Skoro nie masz siły na takie treningi jak dotychczas to może być powodem bieda z dietą. Skoro teraz miałeś taki cykl to teraz wskocz na każdą partię dwa razy w tygodniu np. push/pull na samych podstawach, na 10 powt
Tak można ogólnie rampe przedstawić rampe można stosować we wszystkich ćwiczeniach lecz najczęściej stosuje się ją w podstawowych ćwiczeniach złożonych
Upadek mięśniowy zaliczasz gdy podczas ćwiczenia nie jesteś w stanie kontrolować ćwiczenia bez pomocy kogoś z zewnątrz, asekuracja niezbędna