SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy w

  • Nie ma wątpliwości, że największą ikoną kulturystyki jest Arnold Schwarzenegger, który najczęściej wymieniany jest przez tę grupę osób, które nie mają pojęcia zbytnio o żelaznym sporcie. Swoją popularność jednak zawdzięcza nie tylko samemu sportu, ale i rolom kinowym, gdzie z dumą mógł prezentować swoje ciało. Jakimi zasadami treningowymi się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27340 Data: 2018-06-27 12:27:44
  • [...] pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2895 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • [...] odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 755 Data: 2022-07-31 13:55:13
  • Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 672 Data: 2022-10-18 13:57:27
  • [...] hodowli zwierząt rzeźnych. Pamiętać jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1041 Data: 2022-12-28 07:35:30
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 653 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5013 Data: 2017-05-08 08:03:08
  • Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie  Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5261 Data: 2021-01-25 19:20:28
  • [...] zdrowiu, to jednak wyłącznie ich spożywanie, jak ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2263 Data: 2021-07-29 19:08:33
  • [...] poprawia tolerancję glukozy, jest materiałem budulcowym dla włókien mięśniowych). Witaminy A, C, E (sprzyjają ograniczeniu działania reaktywnych form tlenu; wspomniane witaminy to silne antyoksydanty). Witamina D (bardziej hormon i anabolik niż klasyczna witamina, sprzyja utrzymaniu stężenia testosteronu, odporności, regeneracji, zdrowiu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3252 Data: 2021-11-15 08:39:10
  • [...] Co więcej, SUNROSE pozwoli na uzyskanie równomiernej opalenizny i pomoże ją utrwalić na dłużej. Co takiego znajduje się w tym suplemencie, że jest on wyjątkowy? Po pierwsze witaminy dla skóry Chronić skórę można na dwa sposoby — z zewnątrz (odpowiednio dobrane kosmetyki) i od wewnątrz. W przypadku ochrony wewnętrznej najważniejsze są substancje, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1149 Data: 2022-06-09 20:12:30
  • Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 921 Data: 2023-04-22 17:41:43
  • Po co stosować enzymy trawienne?

    Artykuł
    Suplementy

    Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 639 Data: 2023-07-12 01:59:00
  • Niektórzy twierdzą, że waga i zdrowie są ze sobą skorelowane. Jeśli jesteśmy szczupli, to jednocześnie jesteśmy zdrowi. Są jednak również przeciwnicy tej teorii. I w rzeczywistości tak jest! Nasza waga może być w normie, a wyniki badań niekoniecznie i odwrotnie. Po czym więc poznać, że jesteśmy zdrowi bez wykonywania badań? Poniżej znajdziesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8055 Data: 2018-02-05 13:19:19
  • 6 mitów o żywności organicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość niektórych składników np. truskawki mogą mieć trochę więcej witaminy C i przeciwutleniaczy. Nie są to jednak zatrważające ilości i wszystko też zależy od sposobu uprawy. Jedną z różnic natomiast jest to, że produkty organiczne mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2015 Data: 2018-09-11 11:07:23
  • [...] nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA witaminy E można byłoby powiedzieć, że firma TREC proponuje swoim klientom monopreparat zawierający wyłącznie sprzężone izomery kwasu linolowego. Jednak potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4418 Data: 2020-12-11 19:18:21
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1289 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1332 Data: 2022-07-26 10:31:14
  • [...] ludzi do przejścia na dietę wegańską mogłoby mieć hamujący wpływ na rozwój. W pełni roślinna dieta w dużym stopniu zagraża bowiem układowi nerwowemu. Wywołuje niedobory witaminy B12, która uczestniczy w ochronie nerwów. Przez ograniczoną dostępność żelaza sprzyja anemii, która ogranicza dostawy tlenu do pracującego mózgu. Nie dostarcza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1156 Data: 2022-08-14 12:58:12
  • Czy dieta może chronić przed Alzheimerem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 936 Data: 2019-03-17 09:52:08