Nie ma wątpliwości, że największą ikoną kulturystyki jest Arnold Schwarzenegger, który najczęściej wymieniany jest przez tę grupę osób, które nie mają pojęcia zbytnio o żelaznym sporcie. Swoją popularność jednak zawdzięcza nie tylko samemu sportu, ale i rolom kinowym, gdzie z dumą mógł prezentować swoje ciało. Jakimi zasadami treningowymi się [...]
[...] pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem [...]
[...] odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
[...] hodowli zwierząt rzeźnych. Pamiętać jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
[...] zdrowiu, to jednak wyłącznie ich spożywanie, jak ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście [...]
[...] poprawia tolerancję glukozy, jest materiałem budulcowym dla włókien mięśniowych). Witaminy A, C, E (sprzyjają ograniczeniu działania reaktywnych form tlenu; wspomniane witaminy to silne antyoksydanty). Witamina D (bardziej hormon i anabolik niż klasyczna witamina, sprzyja utrzymaniu stężenia testosteronu, odporności, regeneracji, zdrowiu [...]
[...] Co więcej, SUNROSE pozwoli na uzyskanie równomiernej opalenizny i pomoże ją utrwalić na dłużej. Co takiego znajduje się w tym suplemencie, że jest on wyjątkowy? Po pierwsze witaminy dla skóry Chronić skórę można na dwa sposoby — z zewnątrz (odpowiednio dobrane kosmetyki) i od wewnątrz. W przypadku ochrony wewnętrznej najważniejsze są substancje, [...]
Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Niektórzy twierdzą, że waga i zdrowie są ze sobą skorelowane. Jeśli jesteśmy szczupli, to jednocześnie jesteśmy zdrowi. Są jednak również przeciwnicy tej teorii. I w rzeczywistości tak jest! Nasza waga może być w normie, a wyniki badań niekoniecznie i odwrotnie. Po czym więc poznać, że jesteśmy zdrowi bez wykonywania badań? Poniżej znajdziesz [...]
[...] (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość niektórych składników np. truskawki mogą mieć trochę więcej witaminy C i przeciwutleniaczy. Nie są to jednak zatrważające ilości i wszystko też zależy od sposobu uprawy. Jedną z różnic natomiast jest to, że produkty organiczne mają [...]
[...] nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA witaminy E można byłoby powiedzieć, że firma TREC proponuje swoim klientom monopreparat zawierający wyłącznie sprzężone izomery kwasu linolowego. Jednak potencjalnie [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
[...] ludzi do przejścia na dietę wegańską mogłoby mieć hamujący wpływ na rozwój. W pełni roślinna dieta w dużym stopniu zagraża bowiem układowi nerwowemu. Wywołuje niedobory witaminy B12, która uczestniczy w ochronie nerwów. Przez ograniczoną dostępność żelaza sprzyja anemii, która ogranicza dostawy tlenu do pracującego mózgu. Nie dostarcza [...]
Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]