Z pełną odpowiedzialnością można stwierdzić, że jest to ostatni dzwonek na to, aby zacząć wprowadzać zmiany w swojej codziennej diecie, treningach i rutynie dnia codziennego, aby skutecznie poprawić sylwetkę do zbliżającego się lata. Okres 8-10 tygodni jest ilością czasu optymalną, pod warunkiem że nie zaczynasz z poziomu początkującego, a Twoje [...]
Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]
[...] niż te świeże. W rzeczywistości jednak proces ich przygotowania odbywa się w szczycie sezonu, kiedy zbiory są największe, mają najlepsze warunki do wzrostu i są bogate w witaminy oraz minerały. Sam proces konserwowania i zamrażania nie wpływa znacząco na utratę wartości odżywczych. Ciekawostką jest fakt, że zawartość witamin w warzywach [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
[...] schorzenia”, a nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Ponadto jej niedobory nie są częste, w naszym klimacie o wiele częściej ludzi cierpią z powodu niedoboru np. witaminy D. Jedną z proponowanych metod leczenia bólu neuropatycznego jest stosowanie witaminy B12, która, jak się uważa, łagodzi ból poprzez szereg mechanizmów, w tym [...]
[...] które tworzą kości) i odonblastów (komórka wytwarzająca zębinę, czyli witamina C ma wpływ na zdrowie zębów). Eksperyment naukowy 10 biegaczom podawano 2 × 500 mg dziennie witaminy C, a drugiej grupie placebo. Suplementacja trwała 7 dni przed biegiem, w dniu wyścigu na 90 km i 2 dni po jego zakończeniu. Wyniki stężenia witaminy C przed [...]
[...] może wpłynąć na poczucie własnej wartości i samooceny, dlatego może być konieczne uzyskanie wsparcia psychologicznego. O czym należy pamiętać? Twój wzrost zależy przede wszystkim od genów. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna sprzyjają prawidłowemu rozwojowi. Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D3, K2, wapnia i kwasów tłuszczowych omega 3.
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
[...] sportowców z różnych dyscyplin sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu [...]
[...] od 169 do 359 mg w 100 g, z kolei związków pelargonidyny od 80 do 181 mg w 100 g w zależności od odmiany. Antyoksydacyjne aceroli przypisywano nie tylko wysokiej zawartości witaminy C, ale także związków fenolowych. Hanamura i in. donieśli, że antocyjany potrafią zmiatać rodniki ponadtlenkowe (jedne z najbardziej reaktywnych form tlenu). [...]
[...] nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę zasługuje witamina B12, czyli kobalamina. Jak działa witamina B12? Witamina B12 w organizmie aktywna jest głównie w 3 [...]
[...] to żywienie jest jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać. Poza oczywistymi czynnikami dietetycznymi kształtującymi zdrowie skóry, takimi jak podaż witaminy C (sprzyja syntezie kolagenu i pełni funkcje antyoksydacyjne), warto jeszcze zwrócić na dwa inne związki odżywcze z tej grupy. Otóż w licznych badaniach u osób [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] objawy somatyczne, które nie są związane ze zdiagnozowanymi chorobami. Wnioski i znaczenie To randomizowane badanie kliniczne wykazało, że ponadstandardowa suplementacja witaminy D3 w ciągu pierwszych 2 lat życia zmniejszyła ryzyko problemów z internalizacją w wieku od 6 do 8 lat. Referencje: Anastassios G. Pittas i in. Vitamin D and Risk for [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] Wiele osób obawia się, że całkowite wykluczenie produktów zwierzęcych może prowadzić do niskiego spożycia niektórych kluczowych składników odżywczych, m.in. białka, żelaza, witaminy D i B12, cynku. Dodanie ryb i owoców morza może temu zapobiec. Ponadto ryby to doskonałe źródło kwasów omega-3. Niektóre pokarmy roślinne, w tym orzechy włoskie i [...]
[...] jest najlepiej tolerowany przez konkretnego zawodnika. Dla niektórych może to być odżywka serwatkowa np. WPI, ale dla innego już białko jajeczne. Dobry preparat zawierający witaminy i minerały Obciążenia treningowe i litry potu wylewane podczas treningów, mogą powodować to, że tradycyjna dieta, nawet jeśli odpowiednio zbilansowana, może mieć [...]
W internecie bardzo rzadko można spotkać zrównoważoną, pośrednią opcję, lokującą się w centrum. Dominują skrajności. Niestety w przypadku diet czy treningu, takie działania mogą mieć poważny wpływ na zdrowie. Wiele kobiet stosuje schematy żywieniowe charakteryzujące się wyniszczającym wpływem na zdrowie. Diety te są pozbawione kluczowych [...]