[...] sport. Organizm, który nie jest właściwie odżywiany i ma dietę ubogą w białko i węglowodany złożone jak i również tłuszcze niezbędne do wchłaniania wielu witamin min, witaminy A nie ma szans na pełną regeneracje organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym, paląc wtenczas mięśnie w wyniku katabolizmu powodujemy, że zamiast osiągać wyniki [...]
[...] są również bogatym źródłem cysteiny i metioniny, które wykazują działanie immunostymulujące poprzez wzrost produkcji glutationu wewnątrz komórek organizmu. Glutation, obok witaminy C i E, stanowi kluczowy wewnątrzkomórkowy antyutleniacz, chroniący komórki przed atakiem wolnych rodników a intensywnie trenujący sportowcy są szczególnie narażenia [...]
[...] ilości i w połączeniu z innymi składnikami). Mamy więc w zasadzie cztery główne źródła zaopatrywania naszych organizmów w antyoksydanty: Ø enzymy, Ø naturalne witaminy, Ø organiczne składniki mineralne, Ø składniki sekundarne (wszelkie bioflawonoidy i inne związki). Do tego dochodzą również niektóre wyspecjalizowane [...]
[...] składników energetycznych, ale również niezwykle istotnych substancji o znaczeniu regulatorowym, które nadzorują wszystkie przemiany metaboliczne. Najważniejszymi z nich są witaminy, których w większości wypadków organizm nie potrafi sam wytwarzać. Najczęściej pełnią one funkcje kofaktorów – czyli składników wspomagających pracę enzymów. W [...]
[...] Są, a jakże. Słońce zwiększa naszą aktywność, poprawia nastrój, likwiduje nawet łagodne sezonowe depresje, ułatwia krążenie. Ważne jest to, że słońce wspomaga syntezę witaminy D3, która jest potrzebna do przyswajania wapnia i fosforu, a co za tym idzie - wpływa korzystnie na zęby i kości. Nie trzeba jednak spędzać całego dnia na słońcu, by [...]
[...] stymuluje syntezę ATP i białek mięśniowych, dzięki czemu w połączeniu z cynkiem pozwala na dużo szybszy wzrost masy mięśniowej i regenerację potreningową. Duża ilość witaminy B6 znacznie potęguje wchłanianie cynku i magnezu i wykorzystanie ich przez organizm. Sposób użycia: w dni treningowe i nietreningowe stosować 1-5 kapsułek dziennie [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywaja witaminy i mineraly w codziennej diecie.W niniejszym artykule chcialbym wam przyblizyc nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę [...]
[...] mleku- witamina D. Witamina D jest bardzo blisko związana z wapniem, ze względu na to, że determinuje jego wchłanianie. Możesz spożywac potężne ilości wapnia, jednak jeśli witaminy D będzie brakowac w Twojej diecie, szybko skończysz z kruchymi koścmi. Witamina D jest jak doskonały atakujący w piłce nożnej. Niezależnie od tego, jak dobrą drużyna [...]
[...] do nieprzestrzeganie diety. Podsumowanie: Pamiętajcie że dieta nie musi być monotonna. W diecie,produktach jakie spożywamy muszą przeważać produkty wartościowe,bogate w witaminy,minerały,błonnik i pełnowartościowe białko,węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze. Jak wiadomo produkty wysoko-przetworzone,wszelkie batoniki,słodkości,wszystko to co [...]
[...] Stwierdzono bardzo nisk± zawarto¶ć błonnika pokarmowego... Stwierdzono bardzo wysok± zawarto¶ć retinolu ... i bardzo nisk± zawarto¶ć witaminy C. Poza tym dzienne racje pokarmowe zawierały duże ilo¶ci sodu ..., fosforu ... i przekroczon± normę na żelazo. Obserwowano znaczne niedobory potasu [...]
[...] zastępowanie naturalnego pożywienia odżywkami typu whey, gainer, carbo. Co do stosowania nadmiernych wielokrotnie przekraczających normy zapotrzebowania RDA na poszczególne witaminy i minerały, nalezy brać pod uwagę, że organizm ludzki to nie worek bez dna a żywa struktura rządzącą się swoista homeostaza czyli równowagą? Skoro już te równowagę [...]
[...] przyśpieszyła zgony. Niestety, mit o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi funkcjonuje nadal. Mit 2: Rośliny są źródłem witamin W roślinach nie występują w ogóle witaminy D ani D12, której brak powoduje niedokrwistość. Witaminy A również nie ma w roślinach. Wprawdzie w roślinach jest karoten, który może się zamienić w witaminę A, lecz [...]
[...] Stwierdzono bardzo nisk± zawarto¶ć błonnika pokarmowego... Stwierdzono bardzo wysok± zawarto¶ć retinolu ... i bardzo nisk± zawarto¶ć witaminy C. Poza tym dzienne racje pokarmowe zawierały duże ilo¶ci sodu ..., fosforu ... i przekroczon± normę na żelazo. Obserwowano znaczne niedobory potasu [...]
[...] przyśpieszyła zgony. Niestety, mit o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi funkcjonuje nadal. Mit 2: Rośliny są źródłem witamin W roślinach nie występują w ogóle witaminy D ani D12, której brak powoduje niedokrwistość. Witaminy A również nie ma w roślinach. Wprawdzie w roślinach jest karoten, który może się zamienić w witaminę A, lecz [...]
[...] tłusta ciężkostrawna, zawiera mniej toksyn, zanieczyszczeń, hormonów i antybiotyków kumulujących się w mięsie lub pozostałych po przemysłowym tuczu zwierząt, bogatsza w witaminy i substancje energetyczne-zwiększa siłę, wytrzymałość na wysiłek, odporność na choroby). To często także zmiana stylu życia - wsłuchanie się w siebie, potrzeby [...]
[...] effect.) Typical supplemental doses of N-Acetyl-Cysteine are 500-1500 mg. per day” “Zaleca się, aby osoby biorące amino cysteina kwas trwać co najmniej trzy razy tyle witaminy C, jak cysteina, aby zapobiec możliwości utlenionej cysteiny tworzące kamienie nerkowe. N-acetylo-cysteina jest dużo bardziej stabilny i odporny na jest utleniany do [...]
Natura pilnie strzeże swoich tajemnic. I wiele z nich wciąż opiera się naukowcom. Przez lata próbowano np. zrozumieć, dlaczego witaminy w pigułkach działają słabiej niż te z owoców i warzyw. Tylko przypadek sprawił, że odkryto, jakie znaczenie dla witaminy A ma cynk. W latach 70. XX wieku amerykański uczony dr Smith stwierdził: cynk uruchamia [...]
[...] znajdują się w diecie, to raz na jakiś czas. Bo przecież nie można dać się zwariować ;-) MIGDAŁY Migdały zna chyba każdy z nas, ale pewnie nie każdy wie, że mają najwięcej witaminy B2 (witamina ta jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, procesów wzrostu, jest związkiem, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządów [...]
[...] nasila się po jego utlenieniu, lub po utlenieniu kwasów tłuszczowych, które mu towarzyszą w surowicy. Utlenianie może zresztą nastąpić także w samej surowicy jeżeli spożycie witaminy E, C oraz karotenu jest niskie. Te witaminy chronią tłuszcze przed utlenianiem. Mit no. 3: Wysoka podaż białka jest niebezpieczna. Prawda jest taka, że nie ma tutaj [...]