[...] również cenne składniki odżywcze. Dostarcza witamin i minerałów: ser zawiera sporo wapnia oraz witamin z grupy B sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Zdrowsza wersja pizzy Pizzę można [...]
[...] dziesiątki egzotycznych technik, które rzadko się obecnie widuje. Podsumowanie Na zakończenie dodam, iż intensywnie trenujący sportowcy mogą mieć wyższe zapotrzebowanie na witaminy, a szczególnie z grupy B, witaminę C (kilkaset mg dziennie), z kolei w miesiącach jesiennych i zimowych w Polsce typowe są braki w podaży witaminy D (bez [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
[...] składnikiem w polskiej kuchni. Wartości odżywcze 100 g ziemniaków dostarczy 76 kcal, w tym: 2 g białka 0,1 g tłuszczu 17 g węglowodanów 2,2 g błonnika Witaminy: 2 IU witaminy A 0,01 mg witaminy E 1,9 µg witaminy K 19,7 mg witaminy C 0,08 mg witaminy B1 0,03 mg witaminy B2 1,05 mg witaminy B3 0,29 mg witaminy B6 16 µg kwasu foliowego 0,29 [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] dla płodu). Jednak witamina A odgrywa zasadniczą rolę w embriogenezie (czyli rozwoju zarodka), a ryzyko teratogenności jest ograniczone. Pamiętać trzeba, że niedobór witaminy A także może spowodować nieprawidłowości w rozwoju dziecka. Witamina ta odgrywa istotną rolę w rozwoju płuc, układu odpornościowego, a jej niedobór zwiększa u [...]
[...] sportowej Czy dodatek tego typu w porze przedtreningowej jest bezpieczny? Przyglądając się dostępnym preparatom na rynku suplementacji spotkać możemy się z różnymi formami witaminy B3. Nazwy, z jakimi możemy się spotkać, to witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy. W organizmie człowieka witamina PP pełni głównie funkcje, które będą wspomagać [...]
[...] wystarczająco aktywny, aby zwalczyć najeźdźców. Niestety jesienią i zimą mamy dużo mniej ekspozycji na światło słoneczne. Dlatego dobrym pomysłem jest monitorowanie poziomu witaminy D poprzez badanie krwi i w razie potrzeby przyjmowanie suplementu. Aby wspomóc zdrowie układu odpornościowego, dodaj do diety więcej owoców, warzyw i przypraw [...]
Testosteron (17β-hydroksy-4-androsten-3-on) pojawił się w użyciu dopingowym pod koniec lat 40’ XX wieku lub na początku lat 50’ XX wieku. Był powszechnie nadużywany w krajach zza żelaznej kurtyny, m.in. 14.25 w NRD, w Bułgarii, Polsce czy Rumunii. W NRD program dopingowy miał swoje początki w latach 60’ XX wieku, wg dostępnych danych pełną parą [...]
Coraz więcej osób młodych pojawia się na siłowniach i w klubach fitness. Rosnąca świadomość dotycząca aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie skutecznie motywuje młodzież do podejmowania aktywności. Co więcej, wiek 13-16 lat jest tym wiekiem, gdy intensywniej zaczynamy interesować się płcią przeciwną, co powiązane jest z aspektem dbania o [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
[...] i długiemu życiu. Co jeszcze można zrobić? W badaniach naukowych podaż witamin E i C obniżała ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Osoby dostarczające więcej witaminy C były narażone na mniejsze jej ryzyko. W porównaniu z osobami, które nie przyjmowały dużych dawek witaminy C, podaż co najmniej 700 mg (0,7 g dziennie) zmniejszała [...]
[...] kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, witaminy A, E oraz z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę, polifenole czy flawonoidy. Korzystnie wpływa na pracę mózgu, a także układu sercowo- naczyniowego. Wykazano, że [...]
Czy miałeś kiedyś momenty, w których usilnie próbowałeś sobie przypomnieć jakiś szczegół? Na przykład nazwy restauracji, w której jadłeś kilka dni temu, albo gdzie schowałeś swoje słuchawki do słuchania muzyki lub klucze? Okazuje się, że to wcale nie wczesna demencja — bądź spokojny. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, dlaczego zapominasz o wielu [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
Wiele osób wierzy w to, iż ekspozycja na zimną wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka eksperymentów, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało [...]
Człowiek nie może syntetyzować witaminy C i musi jej dostarczać z pożywieniem. Wiąże się to z brakiem oksydazy L-gulonolaktonowej utleniającej L-gulonolakton do kwasu askorbinowego. Stężenie witaminy C u większości dorosłych Amerykanów jest wystarczające, a średnio wynosi od 49 do 58 µmol / L dla mężczyzn i kobiet. Szacuje się jednak, iż [...]
[...] wiosną. Regularna suplementacja ma korzystny wpływ na stężenie testosteronu, regenerację powysiłkową, odporność na infekcje. W ostatnich miesiącach stwierdzono, iż podawanie witaminy D łagodzi przebieg COVID (mniejsze ryzyko hospitalizacji, konieczności mechanicznej wentylacji i zgonu). Nie ma jednak żadnego sensu podawanie zaporowych dawek [...]
[...] Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny. Witamina K razem z D3 Jako końcową ciekawostkę wartą podkreślenia należy wskazać możliwy synergizm oddziaływania suplementacji łącznej witaminy D3 z witaminą K2. Przynajmniej bowiem w kilku ww. obszarach łączne podawanie tych dwóch witamin, skutkowało większą poprawą parametrów zdrowotnych.
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]