wszystko wazysz przed obróbką:miesa, ryby, ryz, kasze, etc.. w trakcie gotowania/pieczenia produkty albo sie kurczą, albo zwiększają objętośc, natomiast skladniki i wartosci pozostają bez zmian. np. 50g ryzu po ugotowaniu bedzie ważyć dużo więcej, ale dlatego, ze pęcznieje i łapie wode. tak samo odwrotnie: pieczesz mięso, kurczy sie, ale nic z [...]
[...] co do diety - to jest zła, jezeli podales ja do oceny. 4 posilki + podjadanie, to stanowczo za malo...jestes chudy, mwiec musisz jesc czesto co 2-2.5h, 6-7 razy dziennie, wlacz do diety: makaron, ryz, kasze , chleb razowy, tunczyk, ryby, drob, twarogi, itd. itp. poczytaj podwieszone tematy w dziale "odzywianie" i uloz pozadna dietke
wszelkie ryby (sledz, dorsz, mintaj, morszczuk), niektore warzywa (kapusta kiszona, salata, brokuly, kalafior), chude mieso jak poledwica, czasami mozna troche tlustsze, jak schab albo karkowka
[...] owsiane, płatki jaglane, ryże, wafle ryżowe, po treningu jakieś owoce (maliny, banany) tłuszcze; olej kokosowy, oliwa z oliwek, wiórki kokosowe (rzadko) orzechy bialko: pierś z kurczaka, raz na jakiś czas chude ryby, czasem udko z kurczaka, mięso wieprzowe, filety z indyka, serki wiejskie, twarogi, odżywka białkowa + suplementuje się omega3
[...] zawierają w sobie dużo błonnika. Błonnik wspomaga pracę jelit i ogranicza apetyt. Samo to spowoduje, że będziesz jadł mniej. Z mięsem chodziło mi o wykluczenie. Zrezygnuj z ryby, udźca lub rostbefu, a zmniejszysz ilość białka. Twaróg 100 g jeszcze ujdzie, ale staraj się częściej spożywać jogurty naturalne lub kefiry (co lubisz), na przykład [...]
[...] nie wynosi 3100. Jest to Twoje zapotrzebowanie kcal a nie BMR. Myślę, że trochę za dużo dodałeś kcal. Zacznij od mniejszej ilości i ew. dodawaj w miarę obserwacji obwodów. Dlaczego jaja i pierś to jedyne źródła białka w Twojej diecie? Gdzie ryby, wieprzowina, wołowina, nabiał? Nie przesadzaj z ilością owoców. Do każdego posiłku daj warzywa.
[...] http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html#post1 http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html#post1 Jak zjesz raz na jakiś czas parówki, świat się nie zawali, ale nie za często. Mimo wszystko przetworzone. Warzywa urozmiacaj, ryby też. Miruna jest ok.
[...] :/ "7. Należy pilnować aby 25-35%spożywanych kalorii w diecie pochodziło z tłuszczy z podziałem na : 1/3 z tłuszczy nasyconych (zwierzęcych), 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek, avocado), a 1/3 z tłuszczy wielonienasyconych (olej lniany, rybi , orzechy i nasiona itp.) " skad mam wziasc te tluszcze? ryby mam jesc?
[...] z maslem :D Brakuje warzyw i owocow. Pamietaj rowniez ze istnieja inne zrodla tluszczu lepsze od masla, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy (poza ziemnymi), losos, inne tluste ryby. Zmieniony przez - Kubeek w dniu 2013-09-10 12:15:59 Zmieniony przez - Kubeek w dniu 2013-09-10 12:16:44 Zmieniony przez - Kubeek w dniu 2013-09-10 12:17:25
Bazą to one nie są raczej dodatkiem jak mi zabraknie innych produktów. Baza opiera się na produktach praktycznie bez cukrowych. Głównie skupionych na warzywach, owocach, ryż, ryby, mięso itd. wszelkie słodziki i produkty przetworzone są raczej tylko wyrównaniem węglowodanów raz na tydzień.
[...] jak procentowych podział zalecanych ilości źródeł składników odżywczych jakie należy spożyć. Warto jeść wszystkie i zmieniać urozmaicając. Będą to różnego rodzaju mięsa, ryby, jajka, nabiał, odżywki białkowe, czy rośliny strączkowe. Warto się z nimi zapoznać: [...]
Szynka raczej jest kiepskim pomysłem, lepiej jeść jakieś czyste mięso. W za dużym stopniu chyba bazujesz na produktach nabiałowych, zamiast właśnie na czymś w stylu mięso, jaja, ryby itp.