[...] napojów słodzonych cukrem i zwykłej wody. Skąd wziął się problem z fruktozą? Do wielu produktów zaczęto dodawać cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS), a typowe proporcje glukozy i fruktozy w podobnych wyrobach to 50% (celowo nie omawiam tu wszystkich odmian syropu glukozowo-fruktozowego, gdyż nie ma to praktycznego znaczenia dla [...]
[...] jej młodsza siostra Patrycja. Patrycja „zareklamowala" Franka swojej siostrze, myśląc, że byłoby fajnie mieć w rodzinie szwagra-kulturystę. W tym czasie znawcy oceniali jego proporcje bardzo wysoko, twierdząc, że wygląda jak postać z rzeźby Michała Anioła. Frank otworzyl swojej partnerce „oczy na prawdziwa tajemnice kulturystyki". Chociaż [...]
Odżywek węglowodanowe w diecie sportowca posiadają znamiona funkcjonalne. Produkty tego typu stosowane są w około treningowo, a ich celem jest podniesienie możliwości wysiłkowych. Przyglądając się charakterowi samego treningu, to głównie sportowcy wytrzymałościowi wykorzystują wsparcie suplementami na bazie węglowodanów z elektrolitami. Jednak nie [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe proporcje i wytyczne odnośnie diety zależą od wieku, aktywności, składu ciała (ilości tkanki tłuszczowej oraz mięśni), metabolizmu, profilu hormonalnego (ilość testosteronu, [...]
[...] tak nie dzieje, możemy mieć do czynienia z przetrenowaniem. Regularny trening siłowy prowadzi do spadku stężenia kortyzolu, co wpływa na zwiększenie anabolizmu i poprawia proporcje testosteron/kortyzol. Zbyt ciężki i częsty trening siłowy już nie daje takich zysków, staje się niszczący. Referencje: Francis G. O’Connor i wsp. „Sports Medicine [...]
Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]
Jeśli chcesz zwiększyć wynik w przysiadzie ze sztangą, to na drodze mogą stanąć naturalne uwarunkowania do budowy siły, np. proporcje długości nóg względem tułowia, proporcje włókien kluczowych grup mięśni, zakres ruchu w poszczególnych stawach, przebyte kontuzje (np. kręgosłupa, stawu kolanowego, rzadziej biodrowego). Nie jestem w stanie opisać [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] są zarówno ćwiczenia na wolnych ciężarach, jak i na maszynach. Trudno jednoznacznie wskazać właściwy sposób treningu, dotyczący każdego człowieka. Można próbować wyznaczać proporcje między wolnymi ciężarami i maszynami w rodzaju 70% na wolnych ciężarach i 30% na maszynach, ale w przypadku osób bardziej zaawansowanych wytyczne mogą być zupełnie [...]
[...] omega-3 i omega-6. Właściwa to 1:4, 1:5, a we współczesnych dietach najczęściej jest 1:10 -1:15, czyli kwasów omega-6 jest 10-15-krotnie za dużo. Wystarczy zrównoważyć te proporcje dostarczające więcej kwasów z grupy omega-3. Potrzebujesz określonych ilości kwasów omega-3, 6 i 9. Jeśli dostarczysz za dużo uznawanych za prozdrowotne kwasów [...]
[...] ważna uwaga - z proporcji makroskładników można się domyśleć, iż badania były prowadzone w latach 80. i 90. XX wieku, gdyż jako źródło energii dominują węglowodany. Obecnie proporcje znacząco przesunęły się na pozyskiwanie energii z tłuszczów. Na przykład w badaniu Hyerang Kim i wsp. wzięło udział 8 elitarnych koreańskich kulturystów w wieku od [...]
Wbrew pozorom, kiedyś kulturyści byli nie tylko masywni, ale też bardzo silni. Istnieje wielu przedstawicieli dyscyplin bazujących na sile/mocy, którzy dysponowali dobrymi sylwetkami. Na zakończenie Czy kulturyści powinni budować siłę? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. Istnieją korzyści z wdrożenia takiego systemu treningowego, jednak wiąże się on [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] marketing – sugerując, iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z Coca-Colą i Pepsi. Jeśli popatrzysz na proporcje węglowodanów oraz ich zawartość w 100 g, sprawa stanie się jasna. Jeżeli lubisz faszerować ciało fruktozą i glukozą, pij soki. Właściwie jedyna pora, gdy nie będą [...]
[...] na drugą stronę medalu – niewystarczający poziom estrogenów (konkretnie: estradiolu): może oznaczać liczne problemy zdrowotne spowodowane zakłóceniami w profilu lipidowym (proporcje frakcji HDL, LDL, trójglicerydów) nasila ryzyko sercowo-naczyniowe szkodzi kościom, stawom i więzadłom (ryzyko kontuzji) „Wydaje się, że w etiopatogenezie [...]
Wybór aminokwasów do zastosowania okołotreningowego czasem bywa utrudniony przez szeroki asortyment produktów. Proporcje poszczególnych składowych, ich pochodzenie czy ilość dodatków funkcyjnych sprawia, że nie wiemy co w końcu powinniśmy stosować i o jakiej porze. Ranking ma za zadanie nieco przybliżyć topowe produkty na rynku polskim, tak aby [...]
Trening na czczo budzi niekończące się kontrowersje. Podobny rodzaj pracy jest archaicznym sposobem pozbywania się tkanki tłuszczowej przynoszącym pewne korzyści (np. w adaptacji do pracy wytrzymałościowej), ale także potencjalne straty. Czy trening na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował [...]