Wiele osób aktywnych fizycznie zastanawia się, czy aby na pewno dostarcza wystarczającą ilość makroskładników pokarmowych. W głównej mierze obawy te dotyczą spożycia białka, ze względu na to, że to białko jest właśnie składnikiem budulcowym, dzięki któremu możliwy jest wzrost tkanki mięśniowej. /SFD/2017/10/18/b81fcdc7b9c54d9195b87be8053d3e71.jpg [...]
Witam Wybaczcie że wcześniej nie mogłem włączyć się do dyskusji - czas świąteczny... Jak to zwykle bywa w moich wypowiedziach poruszę temat z różnych stron do własnego przemyślenia Otóż pierwsza i najważniejsza rzecz ostrzeżeń itp Zarówno tycząca się nie spożywania produktów przez kobiety w ciąży - matki w okresie karmienia - małe dzieci do lat x [...]
Można powiedzieć, że soja ma wiele zalet, wegetarianie chwalą ją za wysoką zawartość aminokwasów egzogennych oraz argininy. Wychwala się soję, że ma działanie prozdrowotne, a także dobrą cenę, a to przecież niezbite dowody na to, by włączyć z powodzeniem do diety białka sojowe. Warto nadmienić, iż białka te mają sporo wad, które zdecydowanie [...]
Prolongatum (w ciągu dnia) i WPC Ostrowia (po treningu) - to moje białka. Nie wliczając białka zwierzęcego z posiłków (jaja ryby kura itp). Nie narzekam.
Jak pić odżywkę białkową? Odżywki białkowe stanowią duże udogodnienie dla sportowców. Dostarczają bowiem łatwostrawnych i szybko przyswajalnych protein. Stanowią pełnowartościowe źródło aminokwasów, które niezbędne są do właściwej regeneracji i hipertrofii mięśniowej. Do tego są łatwe do przygotowania i do spożycia. Często pojawiają się pytania, [...]
Dobra, od lutego zaczynam wejście na zero kalorycznie. Podbiłem catering do 3000kcal, więc będę musiał sam dobić około 700 kalorii i przede wszystkim białko. Niestety w cateringu dzienna dawka białka waha się od 130g do aż 214, ale zazwyczaj jest pomiędzy 150, a 160, więc sam będę musiał dobijać dziennie około 50g białka w tych 700 kaloriach. [...]
Na wstępie zacznę od przypomnienia, że niestety nie istnieje coś takiego, jak miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej. W związku z powyższym, nie można ułożyć planu treningowego, ani dietetycznego, który będzie nastawiony na redukcję tkanki tłuszczowej jedynie z okolić pasa/boczków. Oczywiście jeśli właściwie dobierzemy plan treningowy oraz sposób [...]
Odżywki białkowe są jednym z bardziej przydatnych suplementów. Nie tylko dla sportowców, ale również osób trenujących amatorsko lub nawet nie trenujących, a chcących uzupełniać białko w swojej diecie, z różnych względów. Wśród różnych frakcji dostępnych w odżywkach białkowych wyróżnić można: - WPH (hydrolizat białka serwatkowego), - WPI (izolat [...]
Odżywka białkowa na rynku suplementacji sportowej to podstawowy produkt w arsenale osób trenujących. Producenci wymyślają co raz więcej smaków, od lat dostępnych jest też wiele rodzajów odżywek białkowych tzn. różnych frakcji białek i co raz nowszych połączeń. Odżywki białkowe dzielimy głównie na te pochodzenia mlecznego, jak białka serwatkowe, [...]
[...] jakiejkolwiek dyscypliny silowej - bo to wlasnie z niego jest budowany miesien. Przez caly okres swojego zycia kiedy to uprawiasz kulturystyke musisz spozywac minimum 2g bialka na kazdy kilogram masy ciala i to bez wzgledu na to, czy jest to okres budowania masy czy robienia rzezby. Robiac cykle sterydowe naprawde warto dodatkowo zwiekszyc [...]
Witajcie. Dawno tu nie zaglądałem bo w ciągu kilku miesięcy zrealizowałem swój cel i zapomniałem co to problem z odchudzaniem. A tak na prawdę to bardzo dobrze ellis że przypominasz temat raz co jakiś czas bo kazdy nowy user niech pozna tajniki prawdziwej redukcji a jeżeli jest ktoś kto czyta podobny tekst setny raz w przeciągu kilku lat i [...]
z różnymi tezami tego artykułu można się zgadzać lub nie, jednakże jeden fragment to totalna herezja : Badania naukowe przedstawiają jednak całą sprawę w innym świetle - podczas redukcji najważniejsze są kalorie i przy odpowiedniej do aktywności fizycznej ilości białka to właśnie kalorie decydują w ponad 95% o naszej wadze i składzie naszego [...]
Odpowiem Ci szybko i krótko, bo pora późna. Jeśli tego nie zrozumiesz, to trudno. Makroskładniki powodują cały szereg różnych reakcji organizmu natychmiast po spożyciu i tak się składa że każdy z nich powoduje inne reakcje. Przykładowo białka powodują wzrost poziomu zarówmno insuliny jak i glukagonu. Tłuszcze nie powodują znaczącego wzrostu [...]
[...] sie do porównywania "swiat bozego narodzeni" do "swiąt wielkiej nocy". Ostanio bawie się termometrem elektornicznym i kilka ciekawoste. 1. Spozycie bialka 30 gr i 60 gr tłuszcz ( karkówka smazona na smalcu) nie powoduje wzrostu temperatury . 2. Spozycie bialka 30 gr i 100gr ww ( piers kurczaka i biały ryz wszystko [...]
[...] sa najwazniejsze, chcialabym jednak poznac Twoja opinie czy oby na pewno Twoja zbilansowana dieta sprawdzi sie? (glupie pytanie, wiem ) czy moze lepiej ciagnac skd? chodzi mi o roznice w ilosci bialka i wegli, co jest lepsze- wiecej bialka i tluszczu (skd), czy wiecej wegli, a mniej pozostalych makroskladnikow (zbilansowana) Pozdrawiam
"Targeted CKD - dni structure refeeds Structured refeeds Cel: Ten zabieg w głównej mierze ma wpłynąć korzystnie na nasze hormony(leptynę, ghrelinę, peptide YY itd.) i właśnie tak działa, aspekt psychologiczny również w tym przypadku ma znaczenie, ale hormony są ważniejsze. Kolejna sprawa to uzupełnienie glikogenu w mięśniach i przestawienie [...]
Ilość spożywanego białka i węglowodanów jest zależna od wykonywanego treningu. Jeśli w swojej rutynie masz uwzględnione treningi siłowe to zawsze/codzinnie/bez względu na to jak ćwiczysz danego dnia spożywasz dana ilość białka przeznaczoną dla osób przy treningu siłowym, jeśli natomiast ćwiczysz tylko aerobowo to uwzględniasz ilość dla osób [...]
Mam pytanie ponieważ bez pewności z niczym nie rusze. Nie jestem pewien czy dobrze to licze, mam 84 wagi, aktywność aeroby lub siłownia czyli minimalnie 1.8g białka na 1kg ciała. A więc 27 x 84 = 2268kcal Daje sobie 2g białka na 1kg ciała, więc 169g Tłuszcz ma być w 25%-30% dziennego zaptrzebowania kalorycznego więc 2268*25%=2268*0,25=567, [...]