SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy WPC i inne białka można podać osobom do 14 roku życia.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16673

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez domer z działu FITMAX.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1677 Wiek 50 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15356
Witam, trochę nietypowe pytanie ale męczymy się z znajomymi nad pewnym faktem. Jest firma na naszym rynku, która ma umieszczony napis na swoich odżywkach białkowych w tym i na WPC
"NIEZALECANY dla dzieci w wieku do 14 lat, w czasie ciąży"

A wiele osób, moich znajomych robiąc poranne śniadanie (płatki owsiane + rodzynki + WPC) karmi nim całą rodzinę wraz z dziećmi.

Czy są jakieś przeciwwskazania w przypadku Waszego WPC ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Każdy, kto trenuje już jakiś czas, dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że białko w kształtowaniu sylwetki odgrywa niezmiernie istotną rolę. Dlatego też większość osób przykłada dużą uwagę do tego, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka wraz z dietą. Wśród najlepszych jego źródeł wyróżnić warto:

- mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna),
- podroby (serca, żołądki, wątróbka),
- ryby (wszystkie świeże i mrożone, najlepiej, aby nie były hodowlane),
- nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane),
- jajka (kurze, przepiórcze, strusie),
- produkty roślinne (ciecierzyca, soja, soczewica, fasola).

Nie każdy jednak ma czas i ochotę na spożywanie sporej ilości wyżej wymienionych produktów. Z tego też względu możemy zastosować odżywkę białkową. Służy ona do uzupełniania braków białka w diecie.

Producenci chronią się, umieszczając na produktach informacje, że: "nie zaleca się stosować przez kobiety w ciąży". Wynika to z tego, że nikt nie prowadzi badań na kobietach w ciąży i nie wiemy jak dany suplement, czy lek wpłynie na płód. Badań takich się nie przeprowadza z oczywistego powodu. Nikt by nie wyraził zgody na eksperymentowanie na kobietach w ciąży. Jeżeli chodzi o osoby do 14 roku życia, to nie jest zbyt częsta sytuacja, aby spotkać się z taką informacją. Osobiście nigdy jej nie widziałem na odżywkach białkowych i nie widzę powodu, dla którego miałaby się na nich znajdować.



2

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
WPC jest stosunkowo naturalnym produktem i nie widziałbym przeciwwskazań. Można by uznać za nie "uproszczenie" procesu trawienia koncentratu (na pewno nie jest to jednak to samo co białko np z jaj czy mięsa) - jest ono łatwiej strawne dla organizmu, co w wieku 14> lat może nie być pożądane ze względu na rozwijający się układ trawienny oraz wewnątrzwydzielniczy owego osobnika.
Dyskusyjną może być również kwestia zawartych w WPC słodzików, które, zarówno wśród ludzi związanych z żywieniem zawodowo, jak i amatorów zdrowego stylu życia, mają swoich zwolenników, jak i przeciwników.

Co do kobiet w ciąży sprawa jest jasna, jeśli chodzi o "małoletnich" - spójrzmy prawdzie w oczy, czy "normalny" 14 latek(mało który w tym wieku ćwiczy na siłowni, co z resztą nie do końca byłoby zdrowe), nie dostarcza z diety wystarczającej ilości pełnowartościowego białka? Myślę, że "zakaz" używania odżywek białkowych przez osoby poniżej 14r.ż. może wiązać się głównie z możliwym nadmiarem białka w diecie i niepotrzebnym przeciążeniem nerek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1677 Wiek 50 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15356
OK. Dziękuje za pomoc i odpowiedź.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
poproszę jeszcze Adriana, który na pewno ze strony technologicznej posiada znacznie większą ode mnie wiedze, by odpowiedział i, może, rzucił jeszcze inne światło na sprawę


Zapraszam do zadawania pytań tak Ciebie, jak wszystkich innych niepewnych - od tego tutaj jesteśmy - by pomóc i doradzić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 98 Wiek 43 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2607
To mnie się podoba, jesteście jedynymi konkretnymi ludźmi którzy dali sensowną odpowiedź.
Nie ukrywam również mnie to interesowało.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Bardzo nam miło
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Witam
Wybaczcie że wcześniej nie mogłem włączyć się do dyskusji - czas świąteczny...

Jak to zwykle bywa w moich wypowiedziach poruszę temat z różnych stron do własnego przemyślenia

Otóż pierwsza i najważniejsza rzecz ostrzeżeń itp Zarówno tycząca się nie spożywania produktów przez kobiety w ciąży - matki w okresie karmienia - małe dzieci do lat x itd to zabezpieczenie producentów przed konsekwencjami ewentualnego jakiegokolwiek niekorzystnego wpływu produktów (oczywiście nie muszą następować żadne niekorzystne efekty jednak przezorny zawsze ubezpieczony) Wiadomo nie od dziś że najbardziej w przyrodzie chroni się dzieci oraz ich matki Jest to zapisane w naszych genach w celu przetrwania gatunku Jeżeli coś dzieje się małemu dziecku bądź jej matce to reakcja społeczeństwa jest bardzo burzliwa/gwałtowna Tym samym najłatwiejszym sposobem zapobiegania takiej reakcji jest zakazanie czegoś co budzi pewne obawy Co lepsze dane obawy nie muszą mieć realnego przełożenia Dla przykładu Jakieś małe dziecko zje na śniadanie kanapki z serem jakieś płatki z mlekiem i do tego da mu się dosłownie łyżkę białka serwatkowe Kiedy za godzinę dziecko zameldowałoby że boli je brzuch pierwsze co przyjdzie na myśl to właśnie białko Zanim ktokolwiek pomyśli to już powypisuje różne rzeczy na forach da info do gazety radia rozpowie to po sąsiadach... a nikomu nie przyjdzie na myśl że ser mógł być już nieświeży mleko zepsute itd To głównie tego boją się producenci i podchodzą do wielu rzeczy dość asekuracyjnie

Zastanawiający jest wiek który podałeś - 14 lat Być może słuszny Jednak dlaczego taki a nie np 15 lat albo 8? Jedne organy i procesy rozwijają się i stabilizują u dziecka szybciej a inne trwają długo dłużej Zatem o co chodzi? Poza tym wiek 14 lat nie jest już wiekiem tak bardzo chronionym w porównaniu do niemowlaka czy 6-cio latka Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi Otóż osoby które zaczynają przygodę ze sportem z większymi ambicjami to właśnie osoby powyżej tego wieku Dodatkowo jest to grupa dość podatna na sugestie i dążenie do ideałów podpatrzonych bez specjalnego przemyślenia sprawy A już bez specjalnego nadzoru rodziców Czyli grupa która może stanowić już grupę odbiorców danych produktów zatem logicznym jest że ostrzeżenie stawia się do tego wieku a po przekroczeniu tej granicy już ostrzeżenie nie jest potrzebne (naturalnie wg tego toku myślowego)

A teraz kolejna kwestia czyli ilość białka w diecie Największe zapotrzebowanie na składniki odżywcze w tym białko mają sportowcy - w szczególności grup siłowych oraz właśnie dzieci I najczęściej zdarza się że dzieci mają swoją "dietę" do pewnego niskiego wieku po czym szybko przechodzą na sposób żywienia rodziców Co wiąże się ze zmniejszoną ilością białka w diecie Z jednej strony tak jak pisze Paweł można obawiać się schorzeń/niewydolności nerek (tym bardziej że często nerki nie wykazują żadnych objawów do spadku co najmniej połowy swojej sprawności) związanych z nadmiarem białka jednak z drugiej strony czy możemy w takim przypadku mówić o nadmiarze białka?

Prawdą też jest że dziecko musi wykształcić pewne mechanizmy struktury aby prawidłowo funkcjonować w wieku późniejszym jednak myśląc logicznie to każdy mechanizm należy podtrzymywać i "konserwować" np spożywając pokarmy płynne szybko możemy pozbyć się zębów gdyż najzwyczajniej nie będą potrzebne (nie gryziemy tylko pijemy to po co nam zęby?) Tym samym wiele spraw tyczy się i dzieci i dorosłych

Kolejna prawda że dzieci są delikatniejsze bardziej wrażliwe na różne bodźce co warunkuje ich późniejsze funkcjonowanie Jednak z drugiej strony młody organizm szybciej przystosowuje się do różnych warunków...

Kolejna sprawa to kwestia słodzików Niewątpliwie są to substancje niekoniecznie potrzebne naszemu zdrowiu czy istnieniu Prawdą jest że bez nich dałoby się żyć i też byłoby dobrze... gdyby nie pewien fakt - nasze upodobania do słodkiego smaku Co jest większą szkodą dla dziecka nadmiar cukru (co jest częstym przypadkiem) w diecie czy trochę słodzików Odp jest jedna zarówno jedno jak i drugie nie jest niezbędne i nie powinno gościć w dużych ilościach w żywności Jednak możliwość wyeliminowania ich jest na chwile obecną nierealna Rodzice często martwią się o słodziki a ładują w dziecko tonę cukru oraz dają gumę do żucia (tym razem bez cukru) ze sporą ilością słodzików - w trosce o zdrowe zęby

Prawda jest trochę smutna Społeczeństwo boi się rzeczy nieznanych rzeczy nowych a nie zastanawia się w większości nad rzeczami które już istnieją albo może nie chce ich analizować
W moim przekonaniu dodanie odrobiny białka serwatkowego (naturalnego) do śniadania nie powinno zaszkodzić dziecku a wprost przeciwnie Suplementujemy dzieci i mamy witaminami składnikami mineralnymi a boimy się kilku gramów białka z poranną owsianką Jak dla mnie paranoja gdyż więcej szkody wyrządzi nieprawidłowa suplementacja witaminami i składnikami mineralnymi aniżeli kilka gramów białka więcej na cały dzień Poza tym wiele witamin itd również obciąża nerki... Są dwie drobne uwagi Pierwsza to taka że jeżeli obawiamy się o trawienie nerki itd to najlepszym sposobem podawania dodatkowych gramów białka jest podawanie ich z posiłkiem a druga kwestia to kupowanie białka ze sprawdzonych źródeł gdyż zbyt duża ilość laktozy (w przypadku koncentratów białek serwatkowych) może powodować wzdęcia niestrawności itd a w szczególności u osób nietolerujących laktozy Z tym że należy wiedzieć że dzieci mają więcej laktazy (enzymu rozkładającego laktozę) aniżeli ludzie dorośli

Tak na zakończenie podstawą jest żywność tradycyjna Suplementy itd to tylko dodatek Każdy powinien być ostrożny przy układaniu suplementacji Skuteczna suplementacja jest ustalana wg własnych potrzeb i znajomości własnego organizmu a jakie rozeznanie własnego organizmu mają dzieci a tym bardziej jakie rozeznanie mają rodzice własnych dzieci...

To kilka wątków do rozważenia przez rodziców Należy pamiętać że suplementacja nie jest łatwą dziedziną jednak w obecnych czasach bywa przydatna niekiedy nieodzowna Potrzebujemy więcej danych i więcej czasu aby jako ludzkość móc jednoznacznie odpowiedzieć na wiele pytań tym bardziej pytań dotyczących naszych podopiecznych (jest to jeszcze trudniejsze z tego względu że boimy się badań z udziałem naszych podopiecznych - i słusznie) W moim przekonaniu kilka gram dobrego jakościowo białka serwatkowego dodane do posiłku nie stanowi zagrożenia większego aniżeli batony i tym podobne dobrości Jedno jest pewne jeżeli zdecydujemy się na korzystanie z produktów z ostrzeżeniami to nie będziemy mogli mieć ewentualnych pretensji do producentów Szkoda że takich ostrzeżeń nie stosuje wielu innych producentów z innych dziedzin - chociażby wspomnianych słodyczy

I taka ostatnia rzecz do podumania - przemysł mięsny upodobał sobie dodawanie różnego rodzaju koncentratów i izolatów (serwatkowych czy sojowych) białek do swoich wyrobów (przemysł mleczarski niejednokrotnie stosuje dodatek koncentratów białek mleka do swoich wyrobów Czy nie przypomina to sytuacji dodawania kilku gramów białka serwatkowego do porannej owsianki?...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1677 Wiek 50 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15356
Witam, dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
Nawet nie chciałem poruszać tematu braku opcji doboru zdrowych i pełnowartościowych produktów. Bo przecież nam uświadomionym brakuje już pomysłów. Poranne śniadanie co wybrać
1. Płatki owsiane + rodzynki + 3g WPC dla 6 latka
2. Kromka ciemnego pieczywa + twaróg? gdzie twaróg już nie jest takim samym twarogiem jak kiedyś. Nie wiem co się do niego dodaje, ale chyba jakieś substancje, które zmniejszają wysychanie.
Ser żółty? gdzie łuszcz zwierzęcy zamienia się na tłuszcz trans bo taniej wychodzi.
Wędlinę? z fosforanami - nie.

Większość z nas piecze sobie schab, karczek aby mieć w domu wędlinę z prawdziwego zdarzenia. Mimo to czasami brak jest opcji na dobry posiłek nie wspomagając się według mnie zbawiennymi produktami jak WPC.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 962
Cześć
A co myślicie o wegańskim białku, które nie zawiera słodzików, załóżmy myprotein albo białku konopnym?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Czy zawiera słodziki lub ich nie zawiera nie stanowi większej różnicy. Ewentualnie właśnie smakową. Odżywki białkowe pochodzenia roślinnego w smaku naturalnym niestety nie są tak "dobre" jak naturalne białko serwatkowe, które smakuje jak mocno rozrzedzone mleko.

Pierwsze pytanie jakie się nasuwa, to dlaczego chcesz stosować odżywki wegańskie? Masz alergię na białkach pochodzenia zwierzęcego, np. serwatkowe? Pod względem jakości będzie to dużo lepszy wybór. Drugi pytanie, to dlaczego akurat bezsmakowe?

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 962
Hej, pytam bo akurat mam takie w domu i chciałam je dorzucic do np muffinów czy innych domowych specjałów i nie kosmiczne ilości. Nie uważam, aby wegańskie białko było gorsze.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

płatki owsiane

Następny temat

Dieta (masa) - początki

WHEY premium