konar128Miod robiony w marketach wyglada tak ze daje sie pszczola ciasto lub syrop z cukrem co one przerabiaja na *miod* prawie nie ma tam pylku. Najlepszy, najdrozszy i najrzadziej spotykany miod to miod spadziowy. Powstaje z tego co wydzielaja mszyce gdy zjadaja drzewa iglaste. Ma charakterystyczna bardzo ciemna barwe.
Niestety moj dziadek np. ma pasieke 50 uli, potrafi przyjechac do niego Niemiec czy Norweg daje 4 razy wiecej z reki za wszystko co jest. Moj dziadek czlowiek z charakterem i lekarz zawsze zostawia cos dla swoich bo pszczoly to jego pasja nie sposob na zarobek jak ktos w okolicy kielc moge dac namiar.
Specem od miodu oczywiście nie jestem, i dlatego nie kategoryzuję miodu na najlepszy/najgorszy miód, po prostu każdy miód jet zdrowy/wartościowy ale wybiera się go pod konkretną potrzebę/schorzenie - wybiera się rodzaj miodu i stosuje.
Specjalnie na nic nie choruję, ale najbardziej pasują mi 3 rodzaje miodu:
-lipowy,
-wielokwiatowy,
-spadziowy,
Tutaj mam końcówkę spadziowego właśnie, wielokwiatowy/lipowy mam już zamówiony i czekam - kolega kupuje dla mnie od PL pszczelarza zawsze po 1 słoiku i po kolei zjadam
doping & zdrowie