[...] na rozstępy? Wiek nie ma znaczenia, jeżeli mówimy o powstawaniu rozstępów. Osoby młode, starsze, kobiety czy mężczyźni są równie podatni na ich występowanie. Miejsca, gdzie zazwyczaj pojawiają się rozstępy, to ramiona, uda, pośladki, brzuch i plecy. Nie zawsze mamy wpływ na to, czy rozstępy się pojawią. Czynniki genetyczne, jak wzrost w [...]
[...] na naderwania są te, które zaopatrują dwa stawy. Mięśnie te charakteryzują się dużą ilością włókien szybkokurczliwych. Najczęściej do uszkodzenia dochodzi w miejscu, gdzie brzusiec mięśniowy przechodzi w ścięgno. Jeżeli prześledzimy historię naderwań mięśniowych u sportowców, to zauważymy, że najczęściej pojawia się tam mięsień brzuchaty [...]
[...] ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem uzupełnienia potencjalnych niedoborów witaminy D, zaleca się następujące metody suplementowania: Codzienna - gdzie stosuje się górną dawkę rekomendowaną przez National Academy of Science (USA) w ilości 4000 UI dla osób dorosłych i młodzieży lub odpowiednio mniej. Okresowa - z [...]
[...] na czterech tegorocznych zawodach i zawsze wygrywał. Łada pierwszą połowę roku poświęcił na dalszy rozwój i pokazał się dopiero na wrześniowym Arnold Classic Europe, gdzie zajął 3 miejsce, za Kriżankiem i Sihvonenem, który po zdobyciu tytułu mistrza świata w kategorii 90 kg, w tym sezonie przeniósł się do kategorii open. Potem ta elita [...]
Bóle głowy to stosunkowo częste zjawisko, ale przyczyny są bardzo zróżnicowane. Może to być odwodnienie, niewystarczająca ilość spożytych kalorii, wysokie ciśnienie atmosferyczne, stres i wiele innych. Ból głowy może się także pojawiać po wysiłku fizycznym. Dzieje się tak, szczególnie gdy pijemy zbyt mało, ćwiczymy w upale, na wysokościach, a [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Sprawność naszego mózgu jest tak samo ważna, jak sprawność naszego ciała. Należy poświęcać mu zatem podobną ilość uwagi do tej, jaką zwykle poświęcamy każdej dolegliwości, która nas dotyka. Ashwagandha - Withania somnifera To już kolejne zioło, którego korzenie stosowania sięgają starożytności. Podobnie, jak Bacopa monnieri, ashwagandha [...]
[...] No i w tym miejscu pojawia się pytanie: komu wierzyć? Wady większości badań Główny problem ze wspomnianymi danymi polega na tym, że wywodzą się one z badań obserwacyjnych, gdzie z definicji nie podejmuje się żadnych interwencji, a w zamian analizuje się zwyczaje żywieniowe (i tryb życia) uczestników i stara się wychwycić korelacje pomiędzy [...]
[...] ochotę? Otóż nie, za każdym razem, gdy spożywamy posiłek, wzrasta poziom naszej insuliny, jednego z najbardziej anabolicznych hormonów, który rozprowadza składniki odżywcze, gdzie tylko może w całym naszym organizmie. Insulina aktywuje Glut4 w mięśniach, jednakże aktywuje go także w tkance tłuszczowej. Istnieje jednak sposób, aby ograniczyć [...]
Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]
Wydawać by się mogło, że to, jak wygląda nasza postawa ciała, nie ma dużego znaczenia w kontekście zdrowia czy ogólnie pojętego samopoczucia. Jednak dane mogą być zaskakujące. To, w jaki sposób układasz swoje ciało na co dzień, rzutuje nie tylko na Twój wygląd, ale i to, jak się czujesz. W jaki sposób walczyć z wadami postawy? Przede wszystkim [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
[...] Lorena Martinez i jej rodaczka Carla Torrell oraz Czeszka Jana Jerabkova. Stawisiński zawsze wygrywała z Martinez, za wyjątkiem ostatniego Pucharu Świata w Tarragonie, gdzie Polka nie weszła do pierwszego porównania i potem się wszystko posypało (6 miejsce) a Martinez była tam trzecia. A więc szansa na rewanż. Maciej Kiełtyka ma swojej [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
[...] Wypróbuj 4 dni na najzdrowszej diecie świata! Rozważania przedstawione jednak w tym artykule, będą bazowały głównie na klasycznym ujęciu diety ketogenicznej, gdzie większość kalorii spożywana jest z produktów pochodzenia zwierzęcego, a produkty roślinne stanowią jedynie margines. Makroskładniki Białko W najszerszym ujęciu, na [...]
[...] grup produktów żywnościowych. Jako pierwsze przychodzą mi do głowy produkty zawierające gluten i laktozę. Ale zaraz po nich pojawia mi się w głowie dieta ketogeniczna, gdzie ograniczamy, w okolice bliskie zera, spożycie jednego z trzech głównych makroskładników - węglowodanów. Pomijamy zatem ogromną ilość warzyw i praktycznie wszystkie [...]
Arbuz to słodka i niesamowicie orzeźwiająca letnia przekąska. Jest pyszny, w okresie letnim stosunkowo tani, a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Okres jesienno-zimowy sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom i infekcjom, które niestety mogą przerwać nasze treningi. Czas rekonwalescencji zazwyczaj spędzamy w łóżku, gdzie walczymy z chorobą. Aktywność fizyczna w takim momencie jest ograniczona do minimum, zwłaszcza gdy nasze ciało atakuje gorączka. Nie zawsze jednak wiemy, kiedy odpuścić [...]
Góra-dół jest jednym z uniwersalnych rodzajów treningu, który można zastosować w okresie budowania masy mięśniowej, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Niemniej należy pamiętać, że łatwo go zepsuć np. przeładowując sesję objętościowo.