Tytułowa kwestia wraca co kilka miesięcy i należy do jednych z najczęściej zadawanych pytań. Wbrew pozorom nie da się udzielić prostej odpowiedzi, jeśli ktoś miałby dokonać wyboru aktywności. Uważam, iż nie należy ograniczać zasobu dostępnych narzędzi, a spacery, bieganie i trening siłowy należą do zupełnie innej kategorii. Czy ilość kalorii ma [...]
Proces budowania masy mięśniowej jest czasochłonny, wymaga sporo cierpliwości, a osiągnięcie pewnych sylwetkowych sukcesów sprawia, że kulturyści z rozwagą podchodzą do wszelkich zmian w aktywności, jak i rozwiązań, które mogą szkodzić tkance mięśniowej. Aby dochodziło do efektu tego typu, Twoje treningi powinny być ukierunkowane na długie, [...]
Już niebawem, bo za niecałe trzy tygodnie odbędzie się jedna z większych imprez sportowych w Europie. Od 20 do 22 września w Barcelonie odbędzie się Arnold Classic Europe, gdzie oprócz targów branżowych będzie można śledzić zmagania sportowców w różnych dziedzinach. Jedną z nich są oczywiście zawody Strongman. W Hiszpanii będzie rywalizować wielu [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Domowa siłownia to dobra alternatywa dla osób, które niekoniecznie lubią przebywać w miejscach publicznych. Czasem jest to również konieczność, gdy mieszkamy w małej miejscowości, w której nie ma siłowni. Wielokrotnie jednak zastanawiamy się, co taka siłownia powinna zawierać, aby była "kompletna"? Jakie sprzęty i akcesoria kupić, aby [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Trening „na masę” wbrew obiegowym, błędnym opiniom nie polega na gromadzeniu zasobów tkanki tłuszczowej, ale zwiększaniu ilości muskulatury (rozrostowi mięśni). Czy warto ćwiczyć? Mięśnie przedłużają życie, pozwalają „spalać” tkankę tłuszczową, a w starszym wieku chronią przed urazami (np. upadkami), wykluczeniem społecznym, cukrzycą typu 2. [...]
[...] nie posiadają znacznej ilości tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, spotykamy również mięsa pochodzenia wołowego czy wieprzowego. Jednak sportowcy celują raczej w mięsa chude, gdzie zawartość tłuszczu nie przekracza 10-15%. Innymi, również wartościowymi źródłami białek, są jaja, podroby, nabiał i ryby. Wszystkie te źródła pokarmowe obfitują w [...]
[...] białko ryżowe, białko posiada także znakomite walory odżywcze. Koszt to około 60 zł za 500g. Biotech Rice Protein Na rynku dodatkowo spotkać możemy się z białkami sojowymi, gdzie przykładem jest białko Sojavit firmy Olimp, tutaj cena jest jeszcze niższa, gdyż za opakowanie 700g zapłacimy zaledwie 28zł. Na uwagę zasługuje również białko jajeczne [...]
[...] Trenujący powyżej 90 kg do 100 kg masy ciała wykorzystują 2-3 porcje gainera po 70 g. Kulturyści z kolei, ważący powyżej 100 kg, wykorzystują 2-3 porcje gainera po 100 g, gdzie taką ilość stosuje się głównie w dni treningowe. Porą optymalną na wykorzystanie gainera jest okres okołotreningowy. Idealnie, jeśli znaczną jego część zaplanujemy [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
[...] biegał. W nocy zauważył, że jego mocz ściemniał (miał kolor coli). Po zakończeniu obozu zgłosił się z bólem mięśni czworogłowych, obu nóg. Po 2 dniach trafił do szpitala, gdzie stwierdzono rabdomiolizę, poziom kinazy kreatynowej osiągnął 146 000 jednostek, czyli przekraczał normę ponad 858 razy. Dla kogo CBD? Wyniki cytowanego badania [...]
Nadal ludzie wolą wierzyć w najbardziej absurdalne teorie niż bazować na sprawdzonej wiedzy, popartej, badaniami naukowymi. Co najgorsze, zwykle „rewelacji” dowiaduję się przy okazji uczestnictwa w różnego rodzaju zawodach sportowych (biegowych czy pływackich) – a sportowcy powinni być bardziej świadomi od ogółu społeczeństwa, jeśli chodzi o [...]
Wykorzystanie suplementów o działaniu tego typu ma na celu wesprzeć nasz organizm w działaniach treningowych. W toku cyklu treningowego przydarzają się dni słabsze, gdzie nie mamy zbytnio ochoty na aktywność fizyczną. O ile kwestia nie dotyczy niedopracowanej diety lub braku snu, a po prostu jesteśmy zmęczeni codziennymi obowiązkami, przyda się [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
Czekolada na redukcję tkanki tłuszczowej?! Tak wiem, iż „wybieranie wisienek” jest nagminnie stosowaną w Internecie techniką. Skoro czekolada zawiera PEA, to na pewno pomoże w redukcji tkanki tłuszczowej. Osoby wypisujące takie bzdury powinny się mocno zastanowić. Mięso nie zawiera wystarczającej ilości kreatyny, arbuzy wystarczającej ilości [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
[...] zachodniej. Wykazuje ona dużą różnicę w stanie zdrowia pomiędzy osobami jedzącymi mięso a tymi, którzy je wykluczają. Trochę inna sytuacja jest właśnie na wschodzie, gdzie nie notuje się zbyt dużych różnic w częstotliwości występowania cukrzycy w zależności od prowadzonej diety. Może to wynikać z zupełnie innych nawyków żywieniowych, a [...]