Wykorzystanie produktów węglowodanowo-białkowych jest dość powszechną strategią wsparcia diety. Jest to opcja, która pozwala nam dość łatwo dostarczyć wysokiej ilości kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein.
Prostota zastosowania odżywki tego typu sprawia, że gainer chętnie jest umieszczany w diecie osób trenujących, zwłaszcza tych, które mają problem z budowaniem masy mięśniowej. Gainer ma za zadanie skutecznie podbić ilość kalorii w diecie, uzupełnić węglowodany, jak i białka. Jednak czy faktycznie się sprawdza? Czy jest to produkt, który może realnie wspomagać organizm sportowca?
- Czym jest gainer?
- Jakie rodzaje gainerów wyróżniamy?
- Jakie cechy powinien mieć dobrej jakości gainer?
- Dla kogo są polecane gainery?
- Jak dawkować?
- Ile możemy przytyć?
- Czy posiada skutki uboczne?
Czym jest gainer?
Gainery są to produkty, których zadaniem jest dostarczenie makroskładników dietetycznych, które wspomagać będą budowanie masy mięśniowej. Głównym celem użycia jest więc uzupełnienie diety. Gainer w okresie potreningowym ma na celu wesprzeć działania okna anabolicznego, co doskonale wpisuje się w działania zmierzające do poprawy regeneracji i przyspieszenia odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych. Patrząc na gainera pod kątem składu widzimy, że głównie jest to mieszanka węglowodanów z białkami, które dodatkowo uzupełnione są niewielką ilością tłuszczów, witamin czy też minerałów. Główną cechą jest to, że są to białka i węglowodany lekkostrawne. Ważne jest, aby gainer posiadał niewielki dodatek tłuszczów, który umożliwi wchłanianie witamin.
Wykorzystać go można, jako opcję dodatkową w ciągu dnia lub jako awaryjną, gdy wypadnie nam jeden z posiłków, a nie mamy innej możliwości na jego przygotowanie. W ujęciu sportowym jest to produkt, który dostarczy nam szybkiego zastrzyku energetycznego w postaci węglowodanów, jak i składników budulcowych w postaci aminokwasów z białka. Dlatego też, osoby trenujące bardzo chętnie wykorzystują gainera, jako pierwszy posiłek po wysiłku. Opcja ta ma na celu zapobiegać obciążeniu układu pokarmowego, którego praca może być nieco ograniczona po treningu. Będzie doskonale uzupełniał uszczuplony poziom glikogenu i jednocześnie dostarczy kompletu aminokwasów EAA.
Jakie rodzaje gainerów wyróżniamy?
Na rynku suplementacji gainery dzielimy głównie ze względu na ilość białek zawartych w 100 g produktu. Wyróżniamy zatem gainery o:
- zawartości 10% białka - zazwyczaj wykorzystywane przez osoby mające problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości węglowodanów, jak i te osoby, które mają problem z przytyciem. Są to zazwyczaj skrajni ektomorficy, dla których przytycie jest niezwykle trudne, a budowane kilogramy wymagają czasu i zaangażowania,
- zawartości 20% białka - najbardziej popularna zawartość procentowa białek w odżywce typu gainer. Zazwyczaj wykorzystywane w okolicach treningu, jako wsparcie odżywcze. Osoby trenujące korzystają z odżywki tego typu, jako szybkiego posiłku przed wysiłkiem, jak i po,
- zawartości 30% białka - gainery z taką ilością protein są nieco bardziej cenione przez osoby doświadczone, ze względu na ich funkcję zamiennika posiłku. Procentowa zawartość białek tego typu wpisuje się idealnie w dietę kulturystyczną, dostarczając optymalnie zbilansowanych makroskładników,
- zawartości 50% białka - gainery tego typu noszą nazwę bulka. Produkt polecany jest osobom, które potrzebują znacznej ilości białka, jak i pewnej ilości węglowodanów.
Odżywki węglowodanowo-białkowe podzielić możemy dodatkowo ze względu na jakość i rodzaj zastosowanego białka czy węglowodanów. Zazwyczaj jednak to gainery z białkiem typu WPC przeważają na rynku suplementacji. Rzadziej spotykane są te, które mają dodatek białek pszenicznych. Osobiście nie polecamy tego typu rozwiązania, gdyż białka tego typu są gorsze pod kątem składu aminokwasów, a smak gainera będzie mniej przyjemny. Węglowodany z kolei głównie podzielone są ze względu na procentowy udział takich frakcji, jak maltodekstryny, glukoza, dekstroza czy bardziej złożonych składników, jak hydrolizaty skrobiowe i pszeniczne. Uwaga: nie mylić słabszych białek pszenicznych z wartościową skrobią pszeniczną/pszenną)
Jakie cechy powinien mieć dobrej jakości gainer?
Gainer dobrej jakości powinien przede wszystkim posiadać białka wysokiej jakości. Wybierając odżywkę zwrócić powinniśmy uwagę na to, czy zawiera tylko i wyłącznie koncentrat białek serwatkowych, czy też dodatek w postaci innej frakcji białkowej. Warto by było, aby odżywka oparta była tylko na WPC, bez zawartości białek roślinnych. Dodatkiem dość ekskluzywnym będzie wykorzystanie mieszanki WPC z WPI. Białka bazujące na koncentracie białek serwatkowych zasobne są w aminokwasy EAA. Jak wiemy, aminokwasy egzogenne są tymi, które nasz organizm potrzebuje bezwarunkowo, gdyż nie jest w stanie wyprodukować ich sam. Pamiętać musimy, że duża ilość węglowodanów w gainerze będzie skutecznie wspomagała wykorzystanie białek ze względu na wyrzut insuliny. Insulina skuteczniej pomoże wykorzystać spożyte białka, które trafią bezpośrednio do naszych mięśni w formie aminokwasów.
Węglowodany z kolei powinny posiadać zróżnicowany stopień wchłaniania. Oznacza to, że dobrym rozwiązaniem jest oparcie odżywki o maltodekstryny, jak i skrobię pochodzenia pszenicznego lub też hydrolizat skrobi kukurydzianej. Przykładem takiego typu gainera, który posiada węglowodany w postaci hydrolizatu skrobi kukurydzianej jest Mass Activator od firmy SFD. Co więcej, zawiera on mieszankę izolatu białek serwatkowych, jak i koncentratu białek serwatkowych, o czym wspominaliśmy wcześniej w tekście. Taka opcja sprawia, że nie tylko węglowodany wykorzystywane są w sposób zróżnicowany, ale i białka ulegają stopniowemu wchłanianiu. Producent zadbał więc o to, aby produkt był uniwersalny. Wykorzystać można Mass Activatora zarówno w okresie potreningowym, jak i w ciągu dnia. Spełnia swoje zadanie, jako zamiennik posiłków i produkt o działaniu wspomagającym organizm sportowca.
Dla kogo są polecane gainery?
Jak napisałem już wcześniej, gainery polecane są głównie osobom szczupłym, którym zależy na szybszym przyroście masy ciała. Oznacza to, że właśnie osoby z szybkim metabolizmem powinny skorzystać z tej opcji, która ułatwi im budowanie mięśni.
Jednak nie tylko ektomorfik może wykorzystać gainera. Gainer posiada również ogromne znaczenie w kontekście wsparcia anabolizmu potreningowego, odbudowy mięśni po treningu, jak i regeneracji. Dlatego też z odżywki tego typu korzystają również osoby doświadczone, które znają zalety źródła pokarmowego w szybkiej, lekkostrawnej formie. Wykorzystanie gainera wpisuje się idealnie w tzw. okno anaboliczne. Jest to stan fizjologiczny organizmu, który nastawiony jest na efektywniejsze wykorzystanie dostarczonych składników pokarmowych. Co więcej, organizm jest w stanie przyswoić ich więcej, co sprawia, że pokusić się możemy o dodatkową ich podaż właśnie w postaci gainera.
Ciekawy wydaje się również fakt, że osoby redukujące również wykorzystują gainera, w celu szybkiego uzupełnienia makroskładników po wysiłku fizycznym. Gainer ma za zadanie przyspieszyć regenerację powysiłkową, co posiada istotne znaczenie z punktu widzenia zabezpieczenia tkanki mięśniowej przed działaniem katabolizmu.
Jak dawkować?
Dawkowanie gainera w dużej mierze uzależnione będzie od tego, jakie braki dietetyczne posiadamy. Oznacza to, że ilość wykorzystanej odżywki powinna pokrywać nasze dietetyczne niedobory. Zazwyczaj jednak, osoby trenujące, o masie ciała nie przekraczającej 80 kg wykorzystują dziennie 2 porcje po 70 g odżywki. Trenujący powyżej 90 kg do 100 kg masy ciała wykorzystują 2-3 porcje gainera po 70 g. Kulturyści z kolei, ważący powyżej 100 kg, wykorzystują 2-3 porcje gainera po 100 g, gdzie taką ilość stosuje się głównie w dni treningowe.
Porą optymalną na wykorzystanie gainera jest okres okołotreningowy. Idealnie, jeśli znaczną jego część zaplanujemy właśnie w porze powysiłkowej. Jest to moment na zastosowanie szybkiego źródła energii, jak i lekkostrawnego białka, ze względu na opisywane wcześniej okno anaboliczne. Gainer w tym okresie sprawdzi się idealnie, jako opcja dodatkowego wsparcia żywieniowego.
Osoby szczupłe, które posiadają niską masę ciała, powinny wykorzystywać mniejszą porcję odżywki w ciągu dnia z większą częstotliwością. Zapewni to ciągłość dostarczanej energii, jak i składników wspomagających budowę. Działanie tego typu powinno zapewnić szybsze efekty treningowe.
Ile możemy przytyć?
Wykorzystanie odżywki typu gainer pozwoli nam na przyspieszenie efektu budowy masy mięśniowej. Pamiętać musimy, że jest to proces długotrwały i wymaga cierpliwości. Wykorzystanie gainera pozwala na złapanie około 3-5 kg masy mięśniowej w skali miesiąca. Jest to ilość imponująca, tym bardziej, jeśli weźmiemy pod uwagę okres budowy masy mięśniowej, który zazwyczaj trwa 3-4 miesięcy. Pamiętać musimy, że jest to wynik uzależniony od preferencji osobniczych i zależeć będzie od możliwości naszego organizmu.
Czy posiada skutki uboczne?
Odżywki oparte na białkach i węglowodanach są produktami całkowicie bezpiecznymi. Oznacza to, że nie istnieje uzasadnione, realne ryzyko obciążenia wątroby czy też nerek podczas wykorzystania tego typu wsparcia. Gainery są produktami lekkostrawnymi, a ich zastosowanie nie stanowi problemu dla naszego układu pokarmowego. Suplementację gainerem powinniśmy rozpatrywać głównie w kontekście dostarczania składników odżywczych, a więc nie jest to produkt, który wykazuje działanie specjalne, jak np. stymulanty. Bez obaw więc, może on stanowić stały dodatek naszej diety.