[...] jest napewno bezpieczniejsze pod wzgledem flory bakteryjnej. a po twoim pierwszym poscie mam wrazenie ze mylisz mleko pasteryzowane z UHT. a ze laktoza hamuje wchlanianie bialka - nie doczytalem sie nigdzie, wiec nie bede dyskutowal. w ogole to jak ktos widzi problem w mleku ( sam nie lubie i uwazam ze jest lekko przereklamowane ) to niech [...]
Witaj! Białko stosujesz według braków w swojej diecie. Oczywiście mogą to być 2 porcje dziennie, ale może okazać się, że nawet taka ilość nie jest wystarczająca lub też będzie za duża. Napisałeś, że dietę masz ułożoną, czyli znasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i podział makroskładników. W związku z tym łatwo powinieneś wiedzieć, ile brakuje Ci [...]
no sprawa dosc indywidualna, jednak sporo ma na to wplyw jakosc np. uzytego bialka w gainerze. pewnie wiekszosc z Was sie zdziwi dlaczego bialka? otoz chodiz tutaj o to, ze producenci ktorzy przycinaja na surowcu beda ladowali nieco suszonej serwatki do odzywek tego typu, co latwo jest sie w stanie zamaskowac poprzez zawartosc wegowodanow w [...]
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Witaj! Witam serdecznie. Szukam porady dla mojego taty. Chodzi o problem w przybieraniu na wadze. Tata miał operację wycięcia śledzony, choruje także na trzustkę. w przypadku chorob ukladu pokarmowego, gdzie czesc narządów współpracujących z ukladem trawiennym jest wycieta, czy nie pracuje w pelni, kluczowym elementem jest dobrze dobrana dieta. [...]
Producent nie jest w stanie napisać na opakowaniu ile kto powinien stosować odżywki białkowej, ponieważ zależne to będzie braków białka w naszej diecie, a tego nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić (jak wygląda to u Ciebie). To Ty powinieneś wiedzieć jakie masz braki białka w diecie, danego dnia, kontrolując to co spożywasz w dzienniku [...]
Cześć! Przy wyliczaniu zapotrzebowania kalorycznego musisz wziąć pod uwagę swoją dzienną aktywność, w Twoim wypadku kroki, których jest wiele, więc dzienna aktywność jest duża. Dodatkowo aktywność treningowa, czyli Twoje treningi z gumą, które musisz sama ocenić czy są trudne i ciężkie. Dodatkowo waga, wiek, wzrost itp. [...]
Okres redukcyjny jest specyficznym procesem, który wymaga połączenia takich elementów jak: -ujemny bilans kaloryczny, -ochrona mięśni przed katabolizmem, -wsparcie metabolizmu i podtrzymanie jego aktywności -zastosowanie zwiększonej podaży białka w diecie, która pozwoli utrzymać poziom termogenezy ciała, Ważne jest również zastosowanie ciężkich [...]
Witaj, na wstępie pozwoliłam sobie wpisać w kalkulator BMR, Twoje dane, czyli: płeć, wiek, wzrost, wagę oraz aktywność fizyczną w ciągu dnia). Zakładam, że jesteś mężczyzną i Twoją aktywność fizyczną oceniłam na wysoką (ewentualnie skoryguj ją samodzielnie). Otrzymałam taki wynik. /SFD/2020/8/19/d2390e865f654975afe893d8c25cab65.jpg 3272 kcal [...]
Też mogę polecić Jumbo, a jak chcesz coś z większą ilością białka to już nie gainer a raczej bulk jakiś. Nowy Jumbo ma proporcje 50g białka i 70g węgli na porcję, a ta wynosi chyba ok 150g. A nie lepiej zainwestować w dietę? Chyba, że jesteś ektomorfikiem i ciężko Ci masę złapać. Ja akurat jestem endomorfikiem i łatwo łapę tłuszczyk i masę. A co [...]
“Gainer” czyli odżywki węglowodanowo - białkowe, w skład których wchodzą: -węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa, -białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i [...]
Zacznijmy od tego, że co nagle to po diable. Im wolniejszy będzie ubytek tkanki tłuszczowej i bardziej rozsądny ujemny bilans energetyczny, tym mniejsze będzie ryzyko utraty mięśni. Niestety każda redukcja tkanki tłuszczowej niesie za sobą pewną utratę tkanki mięśniowej. Oczywiście można to zminimalizować. W jaki sposób? - należy utrzymywać [...]
Witam. Diety niskokaloryczne na dłuższa metę zadziałają odwrotnie . „Niedojadanie” może zaszkodzić redukcji przy dużym wysiłku,nie chodzi tu o białka mięśniowe i katabolizm, bo to twoje najmniejsze zmartwienie. Chroniczne niedożywienie prowadzi m. in. do zaburzenia pracy enzymów trawiennych czy gospodarki hormonalnej, więc lepiej dojadać.Te [...]
Cześć! Przybieranie 1kg na miesiąc to dość lekki cel, osobiście bym celował w 400-500g tygodniowo. Polecam obliczyć konkretnie zapotrzebowanie kaloryczne korzystając z poniższego kalkulatora: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na [...]
Na dobrą sprawę w przypadku żywienia zbiorowego takiego jak internat, całe menu powinien opracowywać dietetyk. Powinno być ono też wyliczone. W praktyce faktycznie jest jednak wszystko na oko. Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś zapytał w kuchni czy zgodnie z przepisami, menu faktycznie zostało przygotowane przez dietetyka i czy dysponują [...]
Białko wołowe to nie jest dobrej jakości produkt. Zerknij na aminogram takiego białka to większość to białka kolagenowe sa. dla osoby trenujacej pod katem sylwetki, niestety jest to opcja slaba. Zrob sobie wpc z maka ryzowa, do tego nieco owocow, zelkow/dzemora dla smaku i masz lekkostrawny posilek, gdzie jestes w stanie zaladowac gore [...]
Akurat jeżeli chodzi o wołowinę po treningu siłowym jako pierwszy posiłek tutaj sprawa jest dość dyskusyjna. Nie jest to mięso które trawione jest dość szybko i może okazać się że po około czterech godzinach dopiero aminokwasy zawarte w takim białku wołowym ze sztuki mięsa będą zaczynały krążyć po organizmie także tutaj opcja wołowiny po treningu [...]
Cześć! Gdy chcesz budować masę na początku zalecam wyliczenie kalorii. Skorzystaj z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]