Witam Co myslicie o chlebie tej firmy? Dzis zakupilem 2 jeden jest pelnoziarnisty z ziarnem slonecznika, drugi to chleb zytni pelnoziarnisty z musli A oto sklad: Pelnoziarnisty z ziarnem slonecznika: rozdrobnione ziarno zytnie i maka zytnia (56%), woda, ziarno slonecznika (3,3%), maka pszenna, sol, blonnik owsiany, drozdze. Produkt moze zawierac [...]
[...] masłem lub olejem i wyłożonej papierem do pieczenia Wierzch posmarować olejem. Przykryć folią, odstawić do wyrastania na 45-60 min. Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić chleb, zmniejszyć temp. do 160 st C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 st i piec kolejne 25-40 minut. Chleb powinien być równomiernie upieczony. Kroić po [...]
Chleb z czekoladą i rodzynkami na zakwasie Składniki: 170 g aktywnego zakwasu pszennego 250 g ciepłej wody 330 g mąki pszennej chlebowej 200 g rodzynek 8 g soli 5 g gorzkiego kakao 15 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę, [...]
[...] żytniego razowego "Oskroba", który pewnie jest lepszym rozwiązaniem, ale wchodzi dużo gorzej (chodź i tak według mnie jest najbardziej zjadliwy ze wszystkich tego typu chlebów). "Kołodziej" jest pulchny i nieco gumiasty, smakowo naprawde niezły. Oto skład: woda, mąka żytnia, żyto cięte, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, drożdże, [...]
Właśnie, intryguje mnie to czy chleb sojowy nadaje się do diety, bo przecież soja jest bogata w białko co nie? W którymś poście czytałem, że najlepsze jest pieczywo białe a chleb sojowy raczej do takiego się nie zalicza. No więc jak to jest? Kiedyś będę bardzo duży, Dobry trening tu posłuży.
[...] pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (350 g) 140 g mąki żytniej razowej 320 g mąki pszennej chlebowej 260 g letniej wody 10 g soli 130 g uprażonych ziaren sezamu (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku z mąki żytniej i wody *można po prostu użyć 350 g zakwasu żytniego 100% [...]
Witam co sądzicie o chlebie całe ziarno z Biedronki (300g)? Wiecie może coś o składzie i czy nada się jako źródło dobrych węglowodanów? /SFD/2020/10/7/d5c48c3df1844060868f7bb2bf62d49d.jpg
Polecam świetny chlebek - nie tylko dla tych na diecie bezglutenowej. Jest łatwy w przygotowaniu, po upieczeniu ma chrupiącą skórkę jest miękki i lekko wilgotny w środku. Smakuje jak zwykły wiejski bochen chleba, a podczas pieczenia roztacza w kuchni smakowity aromat :-D Pycha! Potrzebujemy: 250 g puree ziemniaczanego 100 g mąki [...]
[...] Cała dieta: BIAŁKO: 145,05 - 2,34g/kg TŁUSZCZE: 58,33 - 0,94g/kg WĘGLOWODANY: 459,41 - 7,41/kg Kcal: 2824,10 Chodzi o to, że chleb jaki dostałem w sklepach to Chleb żytni pełnoziarnisty : B: 4,9 T: 1,6 Węglowodany przyswajalne: 40,4. Jak zjem 100g takiego chleba + 50g szynki z indyka to po 45 min [...]
[...] Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant) [...]
[...] odzywiania i treningu, szybko osiagnal dosyc duzy przyrost masy, po ok 3 miechach bylo widac golym okiem efekty, odzywial sie jak przecietny czlowiek, zadnej diety, jedynie pochlanial duzo kanapek :)) czy rzeczywiscie opierajac swoje posilki na chlebie , pametajac o urozmaiceniu mozna uzyskac troche masy? tylko plis nie piszcie mi o genetyce :)
[...] który z tą wodą stworzyła :-) ). Dokładnie całość mieszamy i przelewamy do foremki. Ja tą foremkę wysmarowałem oliwą i wysypałem ziarnami amarantusa. Polecam, bo wtedy chlebek będzie miał MEGA chrupiący spód. Możemy również wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 45/50 minut lub do [...]
Witam! Pytanie jak w temacie.Nie rozumiem dlaczego zalecane w diecie jest spożywanie chleba razowego/pełnoziarnistego itp itd zamiast zwykłego. Chleb zwykły ma więcej kcal i węglowodanów ale za to mniej od razowego o jakieś 0,4 g białka i coś koło tego mniej tłuszczu. Więc dlaczego osobie, która chce przytyć, nabrać masy mięśniowej zalecane jest [...]
[...] pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (500 g) 200 g mąki żytniej razowej 460 g mąki pszennej chlebowej 370 g letniej wody 17 g soli 100 g uprażonych ziaren słonecznika (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku z mąki żytniej i wody Przygotowanie: Ciasto zakwaszone dokładnie [...]
postanowilem sobie zrobic prawdziwy chleb ze skladnikow mi znanych a nie jakies ze sklepu niewiadomego pochodzenia mialem juz dosc podrabiania chleba razowego potrzebne beda: mąka pszenna pełnoziarnista 220g mąka zytnia 450g 2 lyzeczki soli 50g drozdzy 1 lyzeczka cukru 450ml cieplej wody plus jkaies dodatki w moim przypadku byly to: pestki dyni [...]
Witam. Mam zamiar zastąpić pieczywo razowe, pieczywem graham i mam zatem pytanko, czy jest różnica między chlebem z niego a bułką? Co lepiej kupować, bo chciałbym to jeść na 2 śniadanko.