Składniki:
Ciasto zakwaszone:
30 g zakwasu żytniego 100% hydracji
140 g mąki żytniej razowej
115 g wody
Ciasto właściwe:
całe ciasto zakwaszone
225 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki żytniej razowej
200 g letniej wody
12 g soli
9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant)
120 g orzechów włoskich i laskowych (proporcje dowolne - u mnie 75 g włoskich i 45 g laskowych)
Przygotowanie:
Ciasto zakwaszone:
Zakwas rozprowadzić na wodzie, dodać mąkę. Wymieszać do połączenia składników, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 14-16 h.
Ciasto właściwe:
Wszystkie składniki oprócz orzechów wymieszać i dobrze wyrobić (robotem ok. 8 minut, ręcznie ok. 15). Dodać orzechy i krótko wymieszać, tylko do w miarę równomiernego rozłożenia orzechów w cieście. Przykryć folią i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bochenek (jeżeli chcemy piec chleb an kamieniu) lub przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 h. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 35-40 minut z zaparowaniem bez termoobiegu. Wystudzić na kratce.
Chleb jest pyszny, skórka chrupiąca, mięciutki miękisz. Orzechy dodają niesamowitego aromatu :)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEGO BOCHENKA
Kalorie 2559kcal
Białko 70.2g
Węglowodany 325.2g
Cukry 1g
Błonnik 39.4g
Tłuszcze 103.9g
Tłuszcze Nasycone 9.6g
Tłuszcze Wielonienasycone 45.2g
Tłuszcze Jednonienasycone 41.4g
Cholesterol 0mg
Sód 1198.07mg
A teraz marsz do kuchni i nastawiać zakwas! xD