Czego potrzebujemy:

  • 50 g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • jajko
  • 60 g mleka
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 35 g tartej mozzarelli

Jak wykonać:

Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy kilka minut - do lekkiego zrumienienia. Najlepsze oczywiście na ciepło. Dodatki według uznania - u mnie rucola, szynka, pomidory, ale obłędnie smakują z jakiem sadzonym lub pesto z bazylii.

Wartości odżywcze:

Porcja gofrów bez dodatków to 400 kcal.

Białko 24 g, Tłuszcz 18 g, Węglowodany 34 g.

Smacznego!