-770g mąki pszennej lub orkiszowej(najlepiej razowej typ2000)
-250ml zakwasu żytniego
-700ml wody
-50g drożdży
-2 łyżki oliwy z oliwek
-200-250g orzechow włoskich
-1 czubata łyżka soli
-ewentualnie kminek,czarne oliwki do smaku
Orzechy uprażyć w piecu nagrzanym do ok.200'C(orzechy szybko sie przypalaja ,dlatego nalezy czesto zaglądać.W misce rozmieszać zakwas z letnią wodą,następnie dodać drożdże i mieszać,aż się rozpuszczą.Dodać sól,oliwe,orzechy(ewentualnie kminek lub/i oliwki) oraz mąke żytnią i pszenną lub orkiszową,Wyrabiać mikserem ok. 5min lub nieco dlużej ręcznie.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. Następnie ciasto wyrobić na stolnicy, w razie potrzeby dodając odrobine mąki.Uformować ok. 35 bulek(mozna uformowac jakiej wielkosci sie tylko chce)odstawic do wyrośnięcia na 45min. Piekarnik nagrzać do temp.235'C Bulki piec w środkowej części pieca 20-25 min,aż będą suche w środku SMACZNEGO!!!