SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Bułeczki orzechowe na zakwasie

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 976

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 275
-530g mąki żytniej razowej(typ2000)
-770g mąki pszennej lub orkiszowej(najlepiej razowej typ2000)
-250ml zakwasu żytniego
-700ml wody
-50g drożdży
-2 łyżki oliwy z oliwek
-200-250g orzechow włoskich
-1 czubata łyżka soli
-ewentualnie kminek,czarne oliwki do smaku

Orzechy uprażyć w piecu nagrzanym do ok.200'C(orzechy szybko sie przypalaja ,dlatego nalezy czesto zaglądać.W misce rozmieszać zakwas z letnią wodą,następnie dodać drożdże i mieszać,aż się rozpuszczą.Dodać sól,oliwe,orzechy(ewentualnie kminek lub/i oliwki) oraz mąke żytnią i pszenną lub orkiszową,Wyrabiać mikserem ok. 5min lub nieco dlużej ręcznie.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. Następnie ciasto wyrobić na stolnicy, w razie potrzeby dodając odrobine mąki.Uformować ok. 35 bulek(mozna uformowac jakiej wielkosci sie tylko chce)odstawic do wyrośnięcia na 45min. Piekarnik nagrzać do temp.235'C Bulki piec w środkowej części pieca 20-25 min,aż będą suche w środku SMACZNEGO!!!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93283 Napisanych postów 362781 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1664116
jakieś zdjęcia będą??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 233
Przepis bardzo ciekawy, aczkolwiek fociszkę bym chętnie zobaczyła
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

Wiecej