Po kolei: -ser żółty jako źródło WAPNIA, a nie białka. 2 plasterki ementalera pokrywają 50 % dziennego zapotrzebowania. Trzeba mieć z tyłu głowy, że kości gęstnieją do 3 dekady życia, a trening siłowy (w uproszczeniu) powoduje wyrzut hormonów odpowiedzialne za wzmacnianie kości. Jeżeli robisz sobie deficyty wapnia, to strzelasz sobie w pięty. Ser [...]
tutaj masz link Warzywa Warzywa dodajemy do każdego posiłku, dają one nam bardzo mało energii (kcal), zawierają małe ilości węglowodanów a dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów których kulturysta potrzebuje dwukrotnie więcej niż przeciętny człowiek. Jedynymi warzywami których powinniśmy unikać w nadmiarze są: kukurydza [...]
Suplementacja - czyli opisze co dosypuję do jedzenia. :) Suple białkowe Wychodzę z założenia ze najważniejsze elementy planu treningowego to dieta i odpoczynek. Jeżeli brakuje mi w diecie białka to raczej jest to wina niepoprawnie ułożonej diety - suple są tylko drogą na skróty i erzacem. Oki, to teraz skoro już uczyniłem powyższe zastrzeżenia - [...]
Budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej prawda czy mit? Już od kilkudziesięciu lat naukowcy zastanawiają się nad nurtującym wszystkich sportowców pytaniem „Czy możliwe jest budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej”?. Wprawdzie kulturystyka rozwija się stale więc postaram się udowodnić, że taka możliwość istnieje. [...]
Konkretna odpowiedz dziekuje bardzo!! zycze sukcesow, sam jestem teraz na diecie gdzie jest znikoma ilosc ww, przewaga bialka i tluszczu. Pierwsze 4 dni dopiero troche mnie podlalo ale, zobacze co bedzie w kolejnych 2 tyg. EDIT: Jak wyeliminowales tluszcze, to proporcja bialka do ww byla spora?bo zakladajac ze tluszczy brak wrgle prwnie tez [...]
Wydaje mi się po swoim doświadczeniu że jakaś minimalna ilość masy mięśniowej jest genetycznie uwarnkowana . Ja mimo iż miałem okresy gdzie nie trzymałem diety nie spadałem poniżej pewnej wagi mimo iż dieta nie była trzymana. Utrata mięśni dotyczy każdego bez względu na to czy ćwiczy czy nie straty mięśni są zawsze choć nie są one jakieś ogromne [...]
Rion10, skąd taka pewność ?? Masz jakieś uzasadnienia merytoryczne lub logiczne ?? Tutaj może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem . Jakieś procesy anaboliczne zachodzą podczas wysiłku bo pewnie organizm momentalnie reaguje na uszkodzenia mięśni powstałem w skutek treningu. Jednak zdecydowanie większa część procesów zachodzących w mięśniach [...]
ja tam te smaki Arnolda bym sprawdził, sciteca imo za duzo wszedzie, bialka Fa slabe imo, za malo bialka, za slodkie itd. Coleman hmm..jakos nie przemawia do mnie %-) ja bym sprawdził np. bialka XXl bo duzo ciekawych smaków maja, podobnie z Myprotein tanie, dobre i ciekawe smakowo, zadnych wynalazków bym nie bral bo nie wiadomo ile tam bialka a [...]
Może być- ja węgli mam mniej (190g), a też waże 91 kg :). Ucinaj je powoli, i obserwuj sylwetkę, samopoczucie i żołądek Od całkowitego zapotrzebowania 2500 odejmij najpierw kalorie z białka (1,5-1,7*masa), później załóż sobie ilość węgli np 240g (czyli 960kcal), odejmij je, to co zostanie podziel przez 9- to twoje tłuszcze- tłuszcz na końcu licz [...]
1. Tak. 2. Stawiaj na mięsa, ryby, jaja a nie jogurty czy kefiry jako źródło białka. 3. Bo opóźniają wchłanianie białka i węglowodanów i nie dają ci żadnej energii potrzebnej na treningu. 4. Patrz punkt 2.
mhmm gwarantem anbolizmu jest dodatni bilans kcal ,odpwiednia ilosc makroskaldnikow(zarwno bialka ,tluszczy jak i ww) i teraz skad wiadomo jesli nei ma diety obiczonej czego mu trzeba czy bialka(odzywka bialkowa),wegli(gianery i tu czy 30% bialka czy 15% bialka np.) czy moze bulk(potrzeba i ww i bialka) ,skor nie ma diety to jesli juz gainer to do [...]
wywal homo serek- daj tu inne źrodlo bialka. zamiast rodzynek daj orzechy. rodzynki to same cukry proste. w II twarog sie kiepsko nadaje w ciągu dnia: ryba/mieso/owoce morza. zrodla bialka dawaj takie gramtaury, aby bylo na posilek min. te 20g bialka. III OK. do dorsza dalabym jakies tluszcze. jak posuwuasz te nabialy z I i II to ci zostanie w [...]
2g białka /kg masy ciała 1-1,2g tłuszczy /kg masy ciała Pozostałe kcal to węglowodany Powyższe makroskłądniki dotyczą osoby amatorsko uprawiające sporty siłowe (pod redukcję). Co do masy: 1,5g białka /kg masy ciała wystarczy 1-1,2g tłuszczy /kg masy ciała Pozostałe kcal to węglowodany Różnica wynika z tego, że białko jest termogenne i pomaga [...]
[...] tez poranne bieganie i spora dawke lazenia po okolicach. Wyspa jest powulkaniczna, wiec powinno byc pieknie. Juz sie nie moge doczekac :-) Miski: Dobijanie do tych 120g bialka podczas choroby idzie mi ciezko, ale stwierdzm, ze nic na sile. Jesli moj organizm teraz bialka nie chce i jedyne co po wiekszej ilosci sie dzieje, to wydecie brzucha [...]
nie mam hajsu zeby wystarczylo mi na produkty na dietke ... Ile to kasy trzeba ;p chdozi o to zeby jesc normalnie jak zawsze (tylko malo w codziennym jedzeniu bialka wlasnie) +dodac wlasnie troche bialka... bo do teraz to spozywam dziennie podliczajac max moze 40g bialka? to jest 0,5/1kg ... wiec lipa dlatego w czasie cyklu do normalnego jedzonka [...]
chyba najlepsze mono także bierz :) moim zdaniem jest wiele lepszych rzeczy które można kupić zamiast bialka - pilnuj diety a zaoszczędzona kasę możesz wydać na coś innego PS: masz w ch** za dużo białka w diecie, ważysz 70kg czyli 140-160g białka max powinieneś mieć i za mało tłuszczy i w ogóle za mało kalorii :)) podsumowując: - kup mono z [...]
[...] wytwarzanie wiecej prostaglandyn, co za tym idzie, glutaminy, lepsze uwrazliwienie miesni na insuline i reszte pozytywow idacych z tluszczy-w tym przypadku duza ilosc bialka pojdzie w parze z zaletami tluszczy. Idac dalej: ektomorfik ma szybka przemiane materii, a wiec zbyt czeste jedzenie jeszcza ja przyspieszy. Duza ilosc bialka z [...]
posiada 4 frakcje bialka: wpc , wpi, albuminy jaja , mleczny izolat ciekawy kompleks tłuszczy, jak dobrze pamietam troche ponad 70% bialka w 100g syntrax 5 frakcji bialka, optimum juzbardzo dawno nie mialem, nie wiem czy sie tam cos nie pozmienialo, ale jak dobrze pamietam byla to mieszanka koncentratu (wpc) i izolatu(wpi) bialka serwatkowego, nie [...]