Guarana to roślina pochodząca z Brazylii. Pełna nazwa rośliny to Paullinia guarana, nazywana również ciernioplątkiem lub osmętą. Jest to roślina wysoko ceniona ze względu na swoje owoce i nasiona. Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z jej nasion jest gorzko-kwaśny napój o działaniu pobudzającym. Ziarna guarany mają szereg właściwości [...]
[...] cena jest wysoka, ale adekwatna do jakości, ekologiczne składniki. Minusy: produkt nie jest ogólnodostępny, cukier w zasadzie mógłby się nie pojawić. Wnioski Mleko jest ciekawym produktem, który od czasu do czasu warto wprowadzić do swojej diety albo korzystać z niego na stałe. W porównaniu celowo wybrałem kilka smaków, w mojej opinii mleko [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
[...] stosowanych w sporcie, zatem co kilka lat podsumowuje się dotychczasowe odkrycia dotyczące tego stymulującego układ nerwowy związku pochodzącego między innymi z kawy. W styczniu 2021 roku na łamach czasopisma międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (Journal of the International Society of Sports Nutrition) opublikowano [...]
[...] rokowaniami. Wskaźnik 5-letniego przeżycia wynosi 16%, często stwierdza się go w zaawansowanym stadium, gdy są przerzuty. Pasquet R. i wsp. badali związek między piciem kawy i czarnej herbaty, a ryzykiem zachorowania na raka płuc. Kawa i czarna herbata należą do najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Chociaż ich potencjalna rola w [...]
[...] substancjami wykazującymi działanie termogeniczne i lipolityczne, jak ekstrakt z zielonej herbaty, piperyna, ekstrakt z pieprzu kajeńskiego, kofeina, ekstrakt z zielonej kawy, chrom, l-tyrozyna, ekstrakty z guarany czy też yerba mate. Warto wykorzystywać gotowe kompleksy spalające tkankę tłuszczową, których działanie będzie ukierunkowane na [...]
[...] jedzeniu, gdyż pomaga skupić się np. na pracy. Podstawowym związkiem odpowiedzialnym za pobudzenie w preparatach tego typu jest kofeina, czyli związek charakterystyczny dla kawy. Stymuluje on układ nerwowy, łagodząc zmęczenie i pozwalając „wykrzesać” z siebie energię do ćwiczeń, czy też pracy umysłowej pomimo deficytu kalorycznego. Alternatywą [...]
[...] w ciąży oraz starającym się o dziecko spożycia kofeiny do 200 mg lub nawet mniejszych ilości. W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania odpowiada to 1-2 filiżankom kawy lub około 4 filiżankom herbaty. Warto też ograniczyć, lub wyeliminować w tym okresie picie napojów energetycznych, które poza kofeiną zawierają również duże ilości cukru [...]
[...] wsp. wykazali, iż oxandrolone (w dawce 400 µg, czyli 0.4 mg) zachowuje się inaczej w towarzystwie kofeiny. Przy jednej okazji oxandrolone podano osobom pijącym normalnie 3 kawy (espresso) dziennie. Przy drugiej okazji podano anavar w takiej samej dawce razem z 300 mg kofeiny. Oceniano wydalanie metabolitów oxandrolonu i epioxandrolonu w moczu, [...]
[...] szczęście znajdziemy też i takie, które oprócz boskiego ciała i pięknej twarzy, mają też do zaoferowania coś więcej. Z przyjemnością je się ogląda i słucha, podczas porannej kawy i nie wstydzą się czasem pokazać bez makijażu. Sprawdźcie naszą listę i dajcie znać, kogo jeszcze byście do niej dodali. Kasia Oleśkiewicz Szuba Courtney King Anna [...]
Mleko to jeden z najczęściej stosowanych produktów w każdej kuchni. Czy to do kawy, czy płatków śniadaniowych, a nawet do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też [...]
[...] że zjesz 1 croissanta czekoladowego (~363 kcal) i 100 g babeczki kruchej z jabłkami (486 kcal). To już daje 849 kcal. A przecież wiele osób sypie całymi garściami cukier do kawy, herbaty i innych napojów, stosuje duże ilości wysokokalorycznych sosów, majonezu, masła, oleju rzepakowego, słonecznikowego, je czekolady (i to bynajmniej nie te [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
[...] negatywny wpływ na zdrowie człowieka) Arla Foods, największego producenta produktów mlecznych w Skandynawii, w tym serów, napojów mlecznych (shake’ów, słodzonego mleka, kawy gotowej do spożycia w puszce itd.) – wiele z nich ma udowodniony negatywny wpływ na zdrowie człowieka Premier Foods, brytyjskie przedsiębiorstwo branży spożywczej, [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny. [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]