Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek zacząć coś chrupać np. przed telewizorem albo na posiedzeniu ze znajomymi i czułeś, że chcesz więcej i więcej, choć wcale nie jesteś głodny? Pamiętasz, co to było? Chipsy? Ciastka? Paluszki? Podsumowanie Każdy z nas może mieć zupełnie inne zachcianki, ale zwykle będą się one opierały o produkty z cukrem, solą lub [...]
Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
[...] aerobowo. Rano przed śniadaniem. W dni treningowe pod koniec sesji siłowej, gdyż wtedy masz niskie stężenie glukozy we krwi. Po godzinie treningu siłowego „pompa” zużywa cukier z krwi, więc pozostaje do spalenia tylko tłuszcz”. Komentarz: stężenie glukozy we krwi jest regulowane m.in. przez wątrobę. Zasoby glukozy we krwi mają się nijak do [...]
[...] rozpoznawać daną markę. Być może chętniej sięgnie później po zwykłe piwo od dobrze znanego dostawcy. Inni opłaceni naukowcy przekonują, iż syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier (sacharoza) wcale nie tuczą dzieci i nastolatków. Czy komuś zależy na sprzedaży soli? Być może. Z pewnością żyłą złota są sieci fast food. Przykładowo dochód netto [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
[...] zobaczysz zaskakujące efekty. Dodasz do swojej diety owoce Wiele osób przechodząc na redukcję, rezygnuje ze spożywania owoców, bo nasłuchały się o tym, że owoce to sam cukier. Owszem owoce zawierają sporo cukrów prostych, ale po pierwsze są to cukry naturalnego pochodzenia. Po drugie występują w towarzystwie błonnika, sporej ilości wody, [...]
Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku z mięsem czy rybą, a w szczególności ziemniaków pieczonych czy frytek bez dodatku ketchupu. Razem z musztardą i chrzanem jest on od lat jednym z bardziej popularnych dodatków smakowych do posiłku. Ketchup Kotlin -60% kcal Jedna z niewielu alternatyw ketchupu o obniżonej zawartości cukrów. Firma znana, [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] czas, kończąc się marskością lub rakiem wątroby. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i insulinooporność idą w parze. Kiedy organizm jest odporny na insulinę, cukier gromadzi się w krwiobiegu i nie dostaje się tak łatwo do komórek. Osoby z NAFLD mają wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom HDL i są bardziej narażone na choroby [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
[...] jej przebiegu (wystąpienie przedwczesnego porodu), gdy porównano wyniki kobiet spożywających takie napoje, z paniami, które nie piły napojów z substancjami zastępującymi cukier w trakcie ciąży, w czasie ciąży należy unikać spożywania cyklaminianu (np. sodu), sacharyny i stewii, aspartam nie przenika do mleka matki. Chociaż sacharyna, [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] najgorzej oddziaływała dawka 80 g fruktozy dziennie, zwiększała stężenie CRP o 109%. Jednak nawet podawanie 40 g fruktozy dziennie zwiększało CRP o ~83%. Czy zwykły cukier (biały, brązowy itd.) był lepszy? Nie! Zwiększał stężenie CRP o 106%. Nie powinno to dziwić, bo cukier to w 50% glukoza i w 50% fruktoza, więc mamy w pakiecie [...]
[...] jest szkodliwa dla zdrowia i estetyki sylwetki. Laktoza jest podwójnie szkodliwa! Jak to rozumieć? Po pierwsze: laktoza = glukoza + galaktoza. Glukoza to szybko przyswajalny cukier, który wywołuje zaburzenia glikemii. To fachowe pojęcie znaczy tyle, iż we krwi pojawia się masa cukru prostego, który (w nadmiarze) jest dla organizmu trucizną. Tak. [...]
[...] z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po wytłoczeniu masła kakaowego z ziarna pozostaje kuch, czyli sprasowana miazga kakaowa. Po jej zmieleniu otrzymujemy kakao w [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]