SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier

  • [...] przemyśl, czy potrzebujesz aż tylu węglowodanów (szczególnie w dni nietreningowe) i czy przypadkiem nie są to produkty zbyt niskiej jakości (np. syrop glukozowo-fruktozowy, cukier stołowy, soki owocowe, słodzone napoje, słodycze itd.), zmniejsz nieznacznie nadwyżkę kaloryczną, obserwuj efekty, dodaj umiarkowane ilości interwałów, aerobów bądź [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13732 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • GMO - bać się czy nie?

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] na ile publikowane badania są obiektywne, a na ile naciągane, aby promować GMO. Przecież niejednokrotnie opisywałem badania sponsorowane, w których wykazywano np., iż cukier nie sprzyja otyłości lub w ogóle sugerujące, iż sacharoza jest źródłem zdrowia. Wbrew optymistycznym artykułom publikowanym w Internecie, zachowałbym ostrożność. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2159 Data: 2019-03-12 08:53:40
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2718 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Jaki napój bez cukru wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] smak. Pod względem obecności składników widać różnicę w postaci dodatku neohesperydyny DC. Jest to bezpieczna substancja słodząca, 400-600 razy bardziej słodka niż cukier. Pozyskiwana w wyniku syntezy flawonoidów z owoców cytrusowych. Skład: woda, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, dwutlenek węgla, kwas cytrynowy, aromaty, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20944 Data: 2017-08-09 10:08:47
  • [...] takich łakoci, a wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców, które dostarczą witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czym można zastąpić cukier? Na rynku od dłuższego czasu dostępne są różne zamienniki cukru, które pochodzą z naturalnych źródeł oraz nie wpływają na organizm w znacznym stopniu. Ba! Nawet nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4471 Data: 2017-07-04 09:36:59
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, które przeplatane są kremem o smaku np.: kakaowym, śmietankowym, waniliowym, kokosowym czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5811 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • Nutella vs. Nutwhey Peanut Choco - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ta dobroć płynąca z reklamy ma się do rzeczywistości. Producenci wychwalają ten słodki krem, że zawiera on orzechy, kakao, nic bardziej mylnego. W składzie jako pierwsze cukier, a orzechów tyle, co kot napłakał - 13%, dla porównania w Nutwhey Peanut Choco jest ich 52%, z tym, że ziemnych. Z biegiem czasu smak Nutelli też uległ istotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7509 Data: 2017-09-07 08:56:11
  • Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3212 Data: 2021-05-06 06:23:23
  • Jak wybrać dobrą wodę smakową? Czy woda smakowa ma kalorie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 428 Data: 2023-06-23 15:13:02
  • [...] postać, wykazującą korzystniejsze właściwości oraz potencjał bioaktywny, kwasu liponowego (ALA). R-ALA jest również kluczowy dla produkcji energii – pomaga rozłożyć cukier do produkcji ATP, paliwa używanego przez komórki do utrzymania czynności organizmu. Dawkowanie: dzień treningowy: 1 tabletka po treningu siłowym wraz z posiłkiem, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11185 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • [...] bulwiastych) - 0.004 PPM, 0.07 mg/kg, owoce hodowane w ogrodzie - 0.108 PPM, owoce - 0.031 PPM, oleje, tłuszcze - 0.015 PPM (np. margaryna 0.025 mg/kg, masło 0.06 mg/kg), cukier - 0.008 PPM, napoje i woda - 0.004 PPM. Na podstawie: Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” oraz „Antyodżywcze i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3028 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • Konsumenci kontra „zdrowa” żywność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 120 g cukru! Jednorazowo wybierali oni porcje 500 ml soku (a nie powinni wybierać go w ogóle, bo soki owocowe nie są elementem zdrowej diety). W grupie „zdrowej” cukier pochodził głównie z owoców i soków owocowych (średnio 57.65 g), słodzonych płatków śniadaniowych i musli (16.36 g), produktów nabiałowych (średnio 9.18 g), słodyczy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2665 Data: 2019-03-28 09:04:56
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sportowcom dyscyplin siłowych, siłowo-szybkościowych czy typowo wytrzymałościowych. Podsumowanie Na diecie z pewnością musisz unikać wysokoprzetworzonej żywności, bogatej w cukier stołowy (sacharozę), brązowy, tłuszcze nasycone i trans, barwniki, wzmacniacze smaku itd. Najmniej przetworzone pokarmy są najlepsze dla kulturysty. Z pewnością należy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6820 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • [...] składu np. sosu do sałatek, który okazuje się przeładowany cukrem.  Badanie przeprowadzone na 217 osobach dotkniętych reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) wykazało, że cukier jest produktem, który najczęściej nasila objawy choroby reumatoidalnej. Z kolei osoby, które korzystały 5 razy w tygodniu z napojów słodzonych fruktozą, były [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1279 Data: 2021-09-10 12:47:11
  • Od słodzików się tyje?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] dowodów. Z pewnością do otyłości przyczynia się nadmierna podaż wysokoenergetycznych pokarmów takich, jak tłuszcze nasycone (słodycze, przekąski, ciasta, fast foody), cukier stołowy, zawierający glukozę i fruktozę. W kolejnych artykułach omówię inne rozpowszechnione mity dotyczące słodzików. Referencje: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5127 Data: 2018-05-13 16:25:41
  • Przyczyny otyłości, dlaczego tyjemy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W licznych badaniach wykazano, iż podobne połączenie zaburza mechanizmy regulacyjne. W badaniach na szczurach Oscai LB i wsp. wykazano bardzo ciekawe efekty diet bogatych w cukier lub tłuszcze. Przez 55 tygodni: pierwsza grupa szczurów zjadała 28,314 ± 756 kcal tygodniowo, dieta cukrowa druga grupa szczurów zjadała 28,884 ± 953 tygodniowo, dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7249 Data: 2018-06-01 09:27:58
  • [...] Podejrzewam, że największy udział w tworzeniu tego mitu mają inne, gazowane napoje słodzone (np. typu cola, fanta, sprite, oranżady, toniki itd.). Tak, zawierające cukier napoje gazowane faktycznie nie są najzdrowszym wyborem, gdyż często mogą prowadzić do gromadzenia się zbędnych kilogramów. Z kolei z upływem lat gromadzenie tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3507 Data: 2019-01-12 10:23:05
  • [...] zwiększenie masy ciała. Czy sukraloza wywołuje cukrzycę? Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11591 Data: 2019-08-29 09:27:01
  • Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3091 Data: 2021-04-10 14:23:31
  • [...] przepływ krwi w mięśniach po insulinie u 19 osób z prawidłowym ciśnieniem krwi (w różnych zakresach). Ustalili, że wychwyt glukozy zależny od insuliny („pcha” ona np. cukier do mięśni, ułatwia jego wykorzystanie), jak również wzrost przepływu krwi w mięśniach wywołany insuliną, były odwrotnie proporcjonalne do podstawowego ciśnienia krwi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1189 Data: 2023-01-03 07:14:08