[...] w zasadzie w naturze nie ma produktów czysto węglowodanowych, które byłyby niezbędne dla człowieka. Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Przykładem prostych są miód i cukier. Węglowodany złożone występują w wielu produktach spożywczych, na przykład ziemniakach, pieczywie i kaszach. Prawdopodobnie każdy słyszał określenie mąka ziemniaczana [...]
Ok kruszyn więc postaram Ci się napisać w skrócie co możesz doradzić ojcu . Zacznijmy od tego że każdy wysiłek fizyczny przy cukrzycy jest wskazany ponieważ obniża cukier więc nie potrzebna jest insulina pozatym wiadomo wysiłek pomaga w krążeniu etc. Najważniejsza w przypadku cukrzycy jest dieta low - carb ( nisko - węglowodanowa ) ponieważ [...]
[...] walczyłem, żeby się nie zrzygać... jeszcze takie info, które zyebało mi dzisiaj dosyć humor, tym bardziej, że nie potrafię określić konkretnej przyczyny, czemu tak mam - cukier na czczo 110, przecież to jest dosłownie jakiś dramat... węgli teraz jakoś bardzo dużo nie mam, supli typu ala, berberyna, chrom naprawdę ładuje spore ilości, do tego [...]
[...] stało w miejscu, a przede wszystkim apetyt. Na kolejny posiłek z ryżem, mięsem i warzywami robiło mi się niedobrze, a jak zjadłem to mogłem iść spać od razu. Uprzedzę, cukier mam w normie 73. Nie będę rozkładam tego w czyimś DT na czynniki pierwsze, z IO, czy spapranej WI keto nie naprawisz, nie da się, keto wywołuje fizjologiczną IO, po [...]
[...] dobra nawet a sporych ilościach wegli i długiej masie? Powiem tak, nigdy jakiś wielkich problemów z nią nie było, ale z reguły w dalszym etapie masy, gdzieś na czczo mam ten cukier kolo 90. Z kolei okolotreningowo nawet jeśli już nie podbijalismy tam ww to jednak z czasem insy musiało iść więcej i więcej, żeby zbić cukier do odpowiedniego poziomu [...]
No i teraz można świetnie wyciągnąć wnioski. Ja w szczycie masy cukier na badaniu w labie 78 a ulany jak prosie. Gdzie Mariusz 98 i bf na super poziomie ;p Chodzi mi o to że każdy patrzy żeby mieć ten cukier jak najniżej bo wrażliwość itp, najlepiej to żeby od posiłku do posiłku hipka łapała bo przecież wtedy najlepsza wrażliwość a tak naprawdę [...]
Mleka nie pijam bo po pierwsze nie trawię go za bardzo. Większość facetów w wieku powyżej 18-20 lat tracą (przestają one działać( enzymy trawiące laktozę. A ten cukier mleczny powoduje wzdęcia. Poza tym mleko podanne procesowi pasteryzacji zmienia swój odczyn bodaj na zasadowy a co za tym idzie wypłukuje wapń z organizmu. Działa jak coca cola... Z [...]
Jesli jem dziennie paczke ciastek w czekoladzie to znaczy ze moj organizm ma na nie naturalne zapotrzebonie, wasza logika. 4,7 gram laktozy (cukier prosty!) w 100 gram produktu skresla go z listy kazdego majacego pojecie o diecie czlowieka. Pomijajac juz ze wieksza czesc swiata laktozy najzwyczajniej nie toleruje.
[...] i białko a po np godzinie obiad. Mialem paru chlopakow na silowni ktorzy walili tescia z insa i powiem ze w jednym przypadku kalectwem moglo to sie skonczyc. I nie żadne cukiereczki tylko jak ktos chce walic to neich kupi glukometr za 30 zl, na silownie nosi 0.5 L soku slodkiego bo szybciej sie wchloni niz cukierki, albo kupi glukagon - [...]
[...] gruszki, Słodkie suszone śliwki, Persimmon(?). I z wszystkimi innymi świeżymi słodkimi owocami Nie łączyć z: Avocado, Masło, Suszone owoce, Miód, Oliwa z oliwek, Olej + cukier, Cukier trzcinowy, Syrop/sok. Ogólnie oleje i tłuszcze(Grupa B) Mleko łączyć z: Cała grupa B, Surowy lub pieczony banan, Sacharyna i podobne, Gotowane żółtko, [...]
[...] interesowac beda te o charakterze zlozonym. Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych [...]
ja tez kiedys unikalam wszystkiego co slodkie, nawet niektorych przypraw nie jadlam, bo mialy w skladzie cukier.. ale jakos sie opanowalam, bo zycie jest zbyt krotkie, zeby sobie wszystkiego odmawiac, a forma to nie wszystko @-) pomijajac fakt, ze odkad jem wszystko, moja forma sie polepsza jak nigdy dotad %-)
Wartości odżywcze na 1 porcję (2 łyżki 32g): 193kcal, 14g białka, 5g błonnik, 1g węglowodany (w tym 1g cukier), 13g tłuszcze (w tym 2g tłuszcze nasycone), 0mg sodu, 0mg cholesterolu.
Cukier prosty to cukier pojedyńczy, bez połączeń z innymi cukrem/cukrami - glukoza/fruktoza Sacharoza (cukier stołowy) to cukier złożony, gdyż składa się z połączeń cząsteczek glukozy i fruktozy.