SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier

  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5477 Data: 11/28/2018 11:00:04 AM Ocena: 5
  • Cukier czy tłuszcz, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dla człowieka. Niestety, w życiu to nie działa. Wiele zjawisk ma skomplikowane pochodzenie i ryzyko kształtują dziesiątki, jeśli nie setki czynników. Winne mogą być zarówno cukier, jak i tłuszcze Z praktyki wynika, iż największe spustoszenie przynosi połączenie tłuszczów z cukrem/miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Dlatego należy unikać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 797 Data: 9/11/2020 3:28:31 PM Ocena: 0
  • [...] ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Po pierwsze: ilość przypadków raka np. w USA wzrosła o 18.6% u mężczyzn i o 12.4% u kobiet, gdy porównano okresy 1975-1979 do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1149 Data: 10/10/2020 10:38:24 AM Ocena: 0
  • [...] cukru oraz cząsteczki alkoholu. Taka struktura daje zdolność pobudzania słodkich receptorów smakowych na języku. Wyglądem i smakiem (choć jest dużo słodszy) przypomina cukier. W niewielkich ilościach występuje w wielu owocach oraz warzywach, np.: truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach, kolbach kukurydzy i grzybach, a zatem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2945 Data: 12/7/2017 9:57:57 AM Ocena: 5
  • [...] proporcje makroskładników. Nie może Cię męczyć ani być wyzwaniem, któremu trudno sprostać. Dość często osoby trenujące korzystają z indeksu glikemicznego, aby ustabilizować cukier we krwi, wybierając produkty o umiarkowanym stopniu trawienia, co z kolei sprzyja budowaniu czystej masy mięśniowej. Jednak samo spożycie produktów, które bazują na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10251 Data: 12/19/2017 10:36:48 AM Ocena: 5
  • Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu.  Z podwyższonym poziomem cukru we krwi najczęściej wiązana jest cukrzyca typu 2, która prowadzić może do:  rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego często nawracających [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 753 Data: 5/5/2021 11:41:44 AM Ocena: 0
  • Czy cukier może obniżać odporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] glikogenu wątrobowego i mięśniowego). Uwalnianie i magazynowanie energii zależy od funkcjonowania układu nerwowego, pracy wątroby, mięśni itd.  A co ma wspólnego cukier, z układem odpornościowym? Okazuje się, że niemało. Chociaż glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych i ich proliferacji, duża [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 193 Data: 10/10/2021 10:16:59 AM Ocena: 0
  • Cukier, a redukcja - pytanie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Cześć, mam takie pytanie odnośnie cukru i redukcji. Czytałem, że to jest chyba najgorsza rzecz jaką można zrobić na redukcji czyli jeść coś co zawiera cukier. Stąd też moje pytanie czy dlatego zabrania się tak bardzo jedzenia rzeczy zawierających cukier, bo po prostu są to węglowodany proste, które organizm bardzo szybko przetwarza i potem po [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 539 Data: 3/28/2021 9:43:57 PM Liczba szacunów: 0
  • Białko sfd afera cukier

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    a co chodzi tą afera sfd i białka bo już się zaczynam w tym gubić

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1822 Data: 1/4/2020 5:51:20 PM Liczba szacunów: 0
  • Kreatyna, cukrzyca, cukier

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Mam cukrzyce typu b czy kreatyna z dodatkiem dubstancj śledzących to dobry pomysł

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 241 Data: 9/28/2019 1:49:05 PM Liczba szacunów: 0
  • Cukier

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Cukier na czczo 130?

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 488 Data: 9/25/2020 10:20:46 AM Liczba szacunów: 0
  • 76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostałyzaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych. 1.Cukier może osłabiać [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 4130 Data: 4/10/2011 3:02:28 PM Liczba szacunów: 0
  • Cukier i słodziki.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] to jest słodycz? 2 Jaka jest różnica pomiędzy sacharozą, dekstrozą, cukrem i sacharozą? 3 Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej? 4 Dlaczego cukier jest używany w artykułach żywnościowych? 5 W jaki sposób cukier wpływa na ludzki organizm? 6 Czy miód nie jest zdrowszy od cukru? 7 Czy zdrowa dieta może zawierać [...]

    Odpowiedzi: 42 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/27/2006 11:46:46 AM Liczba szacunów: 0
  • Cukier - uzalezniajaca trucizna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 15187 Data: 12/10/2006 4:42:20 PM Liczba szacunów: 0
  • Ciekawy artykuł: "Rafinowany cukier"

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] znalazłem w sieci ciekawy artykuł na temat rafinowanego cukru. Nie będę go tu wklejał, w całej swojej formie można go znaleźć tutaj: http://www.lepszezdrowie.info/rafinowany_cukier.htm Bardzo szeroko mówi o zatruwaniu organizmu przez taki cukier, jednak najbardziej nie zaskoczyła mnie jego szkodliwość, a to jak cukry wpływają na trawienie, co [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 3913 Data: 3/7/2009 3:18:16 PM Liczba szacunów: 0
  • Cukrzyca typu 2 - cukier 400.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] od zastrzyków i to go potem bolało a nie pierwotna przyczyna. Wycieli i niby miał dochodzić do siebie. Ropień goi się średnio ale przy okazji zrobił badania krwi. Wyszedł cukier 320, to było 3 dni temu, wczoraj na wieczór było 412... Ojciec wygląda źle, bardzo schudł, mało je od tych 4 tygodni. Diagnoza cukrzyca typu 2. Co teraz? Lekarz [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 5079 Data: 10/27/2016 8:30:20 PM Liczba szacunów: 0
  • Cukier - cichy niszczyciel

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] najczęściej w produktach spożywczych jako wysoko oczyszczone substancje, pozbawione m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza i błonnika. Zaliczyć do nich możemy: cukier biały, brązowy, trzcinowy, złocisty i inne oraz wszelkie węglowodany oczyszczane przemysłowo, takie jak biała mąka, biały(oczyszczony) ryż, alkohole (z wódką na [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/26/2004 12:34:59 PM Liczba szacunów: 2
  • Tak jak w tytule, chodzi o cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Śmiało mogę ich używać jako zamiennik zwykłego cukru np. do kawy/dań?

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 821 Data: 8/24/2018 12:04:36 AM Liczba szacunów: 0
  • Sól i Cukier

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] producenci, którzy obniżyli zastosowanie soli do produkcji chleba. Spożywajmy: * świeże owoce * warzywa * chude mięso Cukier Dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony witamin i substancji mineralnych. "To" co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Cukier rafinowany jest [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 8258 Data: 5/27/2008 12:53:12 PM Liczba szacunów: 0
  • D-Pinitol „cukier bez cukru" Wprowadzenie Kulturystyka jest sportem symetrii i estetyki sylwetki. Gęstość i jakość umięśnienia są tak samo ważne jak masa mięśniowa. Istotne jest zatem dobieranie odpowiednich suplementów, które pozwolą osiągnąć wszystkie parametry idealnej kulturystycznej sylwetki oraz szczytową formę przed zawodami. W 1992 r. [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 18065 Data: 4/3/2008 12:35:19 PM Liczba szacunów: 0