Kiedyś cukier krzepił, a nawet namawiano matki do karmienia dzieci cukrem... Istnieją badania sponsorowane przez lobby związane z cukrem, w których nie wykazano szkodliwości dla zdrowia sacharozy, niezależnie czy kalorie z cukru zapewniały 10%, czy 25% energii. No, przynajmniej tak by się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Cukier w diecie - [...]
[...] niż myślisz. Dania gotowe tj. zupy w proszku, mieszanki przypraw Nie wszystkie mieszanki przypraw są złe, warto jednak zerknąć na skład. W niektórych może znajdować się cukier, ale także inne niezbyt zdrowe dodatki ulepszające smak i zapach. Szukaj mieszanek, składających się z samych ziół. Odnośnie do zup w proszku, to tutaj wiadome jest, [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 597 Data: 1/16/2023 10:00:00 AM Ocena: 0
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6906 Data: 11/28/2018 11:00:04 AM Ocena: 5
[...] dla człowieka. Niestety, w życiu to nie działa. Wiele zjawisk ma skomplikowane pochodzenie i ryzyko kształtują dziesiątki, jeśli nie setki czynników. Winne mogą być zarówno cukier, jak i tłuszcze Z praktyki wynika, iż największe spustoszenie przynosi połączenie tłuszczów z cukrem/miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Dlatego należy unikać [...]
[...] Co to jest? Ziemniaki są nieprzetworzone, a frytki już tak, owoce są nieprzetworzone, a jogurty udające owocowe już tak, burak cukrowy jest nieprzetworzony, a sacharoza (cukier stołowy) już tak, orzechy są nieprzetworzone, ale słodzona cukrem czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam [...]
[...] ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Po pierwsze: ilość przypadków raka np. w USA wzrosła o 18.6% u mężczyzn i o 12.4% u kobiet, gdy porównano okresy 1975-1979 do [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1800 Data: 10/10/2020 10:38:24 AM Ocena: 0
[...] cukru oraz cząsteczki alkoholu. Taka struktura daje zdolność pobudzania słodkich receptorów smakowych na języku. Wyglądem i smakiem (choć jest dużo słodszy) przypomina cukier. W niewielkich ilościach występuje w wielu owocach oraz warzywach, np.: truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach, kolbach kukurydzy i grzybach, a zatem [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3915 Data: 12/7/2017 9:57:57 AM Ocena: 5
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12662 Data: 12/19/2017 10:36:48 AM Ocena: 5
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2624 Data: 10/25/2022 6:01:32 AM Ocena: 0
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Z podwyższonym poziomem cukru we krwi najczęściej wiązana jest cukrzyca typu 2, która prowadzić może do: rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego często nawracających [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1635 Data: 5/5/2021 11:41:44 AM Ocena: 0
[...] ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on dokładnie jest i jak wpływa na nasze zdrowie? Podsumowanie Spożywanie produktów z cukrem dodanym, rzadko i z umiarem, prawdopodobnie nie jest dla [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 249 Data: 5/3/2023 9:56:39 AM Ocena: 0
[...] glikogenu wątrobowego i mięśniowego). Uwalnianie i magazynowanie energii zależy od funkcjonowania układu nerwowego, pracy wątroby, mięśni itd. A co ma wspólnego cukier, z układem odpornościowym? Okazuje się, że niemało. Chociaż glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych i ich proliferacji, duża [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1061 Data: 10/10/2021 10:16:59 AM Ocena: 0
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] Jest dosłownie wszędzie. Nic dziwnego, skoro jest dość tani, dostępny w dużych ilościach oraz prosty w produkcji i przechowywaniu. Jak zarządzać swoim apetytem na cukier? Jeśli jesteś słodyczowym fanatykiem, postaraj się zastępować słodycze zdrowymi przekąskami takimi jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim [...]
[...] i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego cukier? Ostatnio obawy dotyczące niezakaźnych chorób związanych z dietą wzrosły ze względu na ich związek z cięższymi wynikami klinicznymi COVID-19, w tym hospitalizacją i [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2602 Data: 7/6/2022 9:28:29 AM Ocena: 0
Cześć, mam takie pytanie odnośnie cukru i redukcji. Czytałem, że to jest chyba najgorsza rzecz jaką można zrobić na redukcji czyli jeść coś co zawiera cukier. Stąd też moje pytanie czy dlatego zabrania się tak bardzo jedzenia rzeczy zawierających cukier, bo po prostu są to węglowodany proste, które organizm bardzo szybko przetwarza i potem po [...]
Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 852 Data: 3/28/2021 9:43:57 PM Liczba szacunów: 0
76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostałyzaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych. 1.Cukier może osłabiać [...]
Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 4802 Data: 4/10/2011 3:02:28 PM Liczba szacunów: 0