Szacuny
2
Napisanych postów
440
Wiek
30 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
11492
Jezeli patrze tylko pod wzgledem jakości oraz smaku masla orzechowego.. ktore mozesz polecic ?
- Sante
- Primavika
- Mcennedy
Pytam bo sam dotychczas kosztowałem Sante..i nie powiem jest całkiem ok pod wzgledem smaku ! Lecz nie wiem jak prezentują sie dwa pozostale Primavika i Mcennedy.
PS: I nie nie zrobie sam masla bo nie mam blendera %)
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
w smaku najlepsze jest dla mnie Mckennedy (za tydzien bodajze bedzie na amerykanskim tygodniu w lidlu po 8,99 za sloik 450g)- zwlaszcza to z kruszonymi orzechami, ale mimo to maslo w orzechów ziemnych nie nadaje sie na staly element diety, ze wzgledu na zle proporcje kw.tłuszczowych.
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
132
Masło orzechowe Sante:
Skład: prażone orzechy arachidowe 90%, olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, cukier, sól.
- tylko 90% orzechów ziemnych, ale nie to jest najgorsze - tłuszcz roślinny utwardzony? cukier? zdecydowanie nie.
Masło orzechowe Primavika:
Skład: orzechy arachidowe 95%, lecytyna sojowa niemodyfikowana genetycznie - emulgator, tłuszcz palmowy, wanilina – aromat.
- o tyle lepiej, że 95% orzechów, niemniej jednak mamy dodany emulgator i dodatkowy tłuszcz w postaci tłuszczu palmowego. Zastanawia mnie jednak wanilina - mleko orzechowe o smaku waniliowym?
Masło orzechowe McKennedy (crunchy, z kawałkami orzeszków):
Skład: prażone orzeszki ziemne 95%, brązowy cukier trzcinowy, olej roślinny, sól morska
- 95% orzechów to całkiem nieźle, co prawda jest cukier ale powiedzmy że małe zło, bo brązowy, w dodatku niewiele dodatkowego oleju roślinnego.
Ze wszystkich wyżej wymienionych masełek najlepsze jest McKennedy :)
Zmieniony przez - Arrabiata w dniu 2014-06-24 16:55:15
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
Arrabiata
co prawda jest cukier ale powiedzmy że małe zło, bo brązowy
Zmieniony przez - Arrabiata w dniu 2014-06-24 16:55:15
cukier bialy od brązowego nie rozni sie niczym w zasadzie. brązowy to bialy cukier, ale zabarwiony domieszką melasy. w cukrze bialym jest 99% sacharozy, a w brązowym 97% (pozostale 3% to woda i inne skladniki). wplyw na organizm, odpowiedz hormonalną jest identyczny. oba sie nadają de facto do smieci
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
132
kocio2009
cukier bialy od brązowego nie rozni sie niczym w zasadzie. brązowy to bialy cukier, ale zabarwiony domieszką melasy. w cukrze bialym jest 99% sacharozy, a w brązowym 97% (pozostale 3% to woda i inne skladniki). wplyw na organizm, odpowiedz hormonalną jest identyczny. oba sie nadają de facto do smieci
Oczywiście śmiecie, jednak melasa pochodząca z cukru zawiera przynajmniej śladową ilość dodatkowych minerałów. Wpływ cukru na organizm jest oczywiście taki sam, jednak moja odpowiedź odnosiła się do porównania trzech produktów o które pytanie było na początku tematu :)