[...] i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. Brązowy ryż dostarcza magnezu i niewielkich ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w [...]
[...] teorii jest to jedzenie naturalnej, totalnie nieprzetworzonej żywności. My jednak sugerujemy dodanie do tego dobrej jakości produktów, nieco przetworzonych, takich jak: ryż, makaron, płatki, dobrej jakości nabiał itp. Po pierwsze, są to większe możliwości urozmaicenia posiłków, po drugie, mniej restrykcji, więc na spokojnie można sobie [...]
[...] to przynosić trudne do oszacowania korzyści. Jednak w dobie cukrzycy typu II i powszechnych problemów z insulinoopornością wydaje się to krokiem w dobrą stronę. A co z ryżem? Ponadto w badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony przez 24 godziny [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] kalorii. Ziemniaki Ile razy słyszałeś, że ziemniaki tuczą? To bardzo często powielany mit! Fakt jest taki, że ziemniaki zjadane w zbyt dużych ilościach tuczą tak samo, jak ryż. Ziemniaki same w sobie są niskokaloryczne. Właściwie przyrządzony ziemniak będzie zawierał całkiem sporo potasu, pewną dawkę magnezu, witamin C i PP oraz błonnika. 100 g [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
[...] Czy dieta kulturystyczna jest zdrowa? Nie ma żadnych dowodów na to, iż tak jest. Szczególnie mam tu na myśli monodiety: mięso + ryż 6-8 x dziennie. Ponadto modne stało się „tuczenie” zawodników, a gdy nie da się już w sposób mniej lub bardziej naturalny dopchać więcej składników do mięśni, podawana [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
[...] ilość, którą spożywasz i wybrać złożone węglowodany, które są dla ciebie dobre (produkty z pełnego ziarna, zboża bogate w błonnik i niską zawartość cukru, brązowy ryż, płatki owsiane i owoce). Jak kawa to czarna! Nic nie podjadasz i tyjesz? Zastanów się w takim razie, jak często pijesz słodką kawę? Kawę z mlekiem? Cappuccino? Średnie [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
[...] zdrowie, spowalniać starzenie się i zwiększać żywotność. W diecie zastosowano sześć odmian owoców (banan, figa, guawa, cytryna, papaja i kumkwat), pięć ziaren zbóż (owies, ryż, sorgo, pszenica i kukurydza), groszek łuskany, orzeszki ziemne, trzy odmiany fasoli, 19 odmian warzyw (w tym) zielonych, białe i słodkie ziemniaki oraz małe ilości mleka [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] styl życia. Niestety, większość ludzi nie robi nic, aby odżywiać się zdrowiej, czerpiąc np. z warzyw, owoców, zdrowych źródeł tłuszczów, węglowodanów o wolnej kinetyce (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe) oraz odpowiednich zasobów protein (jajka, białka serwatkowe, ryby, rośliny strączkowe itd.). Świadomie wybierają produkty, które mogą [...]
[...] typ 2000 60 g Olej rzepakowy 20 g Wartości odżywcze Energia: 960 kcal Białka: 48 g Tłuszcze: 49 g Węglowodany: 80 g Propozycje na obiad (Obiad 900-1100 kcal) Indyk z ryżem i warzywami Indyk pierś 200 g Ryż basmati 150 g Warzywa na patelnię 300 g Olej rzepakowy 30 g Wartości odżywcze Energia: 1100 kcal Białka: 56 g Tłuszcze: 36 g [...]