Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie Nasilone zużycie tkanki tłuszczowej występuje, gdy masz niskie stężenie insuliny. [...]
[...] składała się z trzech podwójnych cheeseburgerów, dużych frytek, dietetycznej coli, 2 ciastek jabłkowych. Całość ~1682 kcal! Dla Palumbo nie było to jeszcze dużo energii, gdyż miał zapotrzebowanie przekraczające pewnie 5000 kcal dziennie. Jednak dla większości ludzi obowiązuje złota zasada: tuczy każda, znaczna nadwyżka węglowodanów [...]
[...] śmierci z powodów innych, niż sercowo-naczyniowe. Rozpatrując osobno różnego rodzaju tłuszcze (SAFA, PUFA, MUFA), niepokoi wzrost ryzyka zawału serca przy konsumpcji 13.2% energii z tłuszczów nasyconych. Jednakże ogólne ryzyko śmierci z powodów sercowo-naczyniowych było tym niższe, im więcej było w diecie tłuszczów nasyconych (co zmienia o 180 [...]
[...] naukowa (przynajmniej bardziej aktualna, niż z połowy zeszłego wieku). Bardzo często rzekome „tuczenie przez proteiny” wynika z ogólnego dostarczania nadmiaru energii, w postaci tłuszczów i węglowodanów. Stwierdzono, iż konsumpcja alkoholu po treningu odwraca korzystne adaptacje zachodzące u sportowca, m.in. wywołuje poposiłkową [...]
[...] / min / m2 vs w grupie kontrolnej 1,15 ± 0,18 nmol / min / m2 zawartość triacylogliceroli w trzustce spadła z 8,0 ± 1,6% do 6,2 ± 1,1% Wnioski Dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. [...]
[...] białek nie przekraczaj wartości około 2g na 1kg masy ciała, co powinno być odpowiednią ilością dla osoby trenującej amatorsko. Co więcej, aby budować mięśnie potrzebujesz energii, która powinna opierać się na węglowodanach i tłuszczach. 3. Korzystaj ze złożonych węglowodanów O tym, że węglowodany są potrzebne w zbilansowanej diecie sportowca [...]
[...] gdzieś zdobył. Inny 100 kg facet w wieku ok. 50 lat wykupił usługi cateringowe i dostarczał ~1800 kcal dziennie. Bardzo się zdziwił, gdy mu powiedziałem, iż tego typu podaż energii stosowały ważące 65 kg kobiety, zawodniczki fitness - dostarczały średnio 1885.1 kcal. Wspomniany mężczyzna na podtrzymanie procesów życiowych powinien wydatkować [...]
Dobowe rytmy biologiczne odkryto dopiero na początku XVIII stulecia za sprawą Jeana-Jacquesa d’Ortous De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze, chodzi o to, czy dana osoba ma dużo czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]
[...] 15% dobowego wydatku u osób prowadzących siedzący tryb życia do nawet 40% u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia termogeneza pokarmowa — około 10% dobowego wydatku energii Z redukcją masy ciała wiązałbym raczej tarczycę (wpływ T4, T3), ilość masy mięśniowej (co podwyższa wydatek energetyczny) oraz dietę z ujemnym bilansem kalorycznym. [...]
[...] od początku cały schemat żywieniowy. W eksperymencie Mettlera, Mitchella, Tiptona 20 zdrowych, wytrenowanych młodych sportowców zbadano pod kątem ilości wydatkowanej energii w ciągu 1 tygodnia. W drugim tygodniu eksperymentu żywiono ich dostarczając 15% białka i 100% wartości energetycznej. W kolejnych 2 tygodniach zastosowano [...]
[...] Wręcz przeciwnie, w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach organizm sięga w ostateczności. Poza tym organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje uwolnione z mięśni aminokwasy. [...]
[...] energetycznie). Drugi powód, dla którego kilokalorie nie są sobie równe, to fakt, iż organizm zupełnie inaczej reaguje na produkty dostarczające teoretycznie tyle samo energii. Niewielka dawka glukozy spowoduje bardzo silną odpowiedź ze strony insuliny. 50 g glukozy to 200 kcal. Energetyczny odpowiednik to 22.3 g oliwy z oliwek. Po podaniu [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] średni przyrost o 8,1 kg mięśni oraz wody Oczywiście należy pamiętać, iż napisałem „mięśni i wody”, we wspomnianym badaniu stosowano metodę DXA (absorpcjometrii podwójnej energii promieni RTG, czyli promieniowania rentgenowskiego). W najlepszym wypadku przy inhibicji 5-alfa reduktazy odnotowano przyrost 355 g tygodniowo, bez dutasterydu średni [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] osób o normalnym składzie ciała. Poza tym cytowana metaanaliza nie uwzględnia: Że bardzo bogatym źródłem tłuszczu jest ten składowany w ... mięśniach, jako podręczne źródło energii, co sprawia, iż niekoniecznie będziesz pozbywać się podskórnej tkanki tłuszczowej. Mowa o IMTG - tego typu trójglicerydy są odbudowywane po wysiłku, podobnie jak [...]
[...] EFEKT = BEZ ZMIAN NA WADZE wydatek energetyczny > dostarczana energia – to znaczy, że jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym. Czyli dostarczasz wraz z pokarmem mniej energii, niż wydatkujesz w trakcie treningu, aktywności poza treningiem i mniej, niż wynika z twojego metabolizmu spoczynkowego (ilości energii potrzebnej do podtrzymania [...]