Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] każdych warunkach Jesz zawsze i wszędzie, nie zważając na swoje bezpieczeństwo np. w trakcie prowadzenia samochodu. Nie wywiązujesz się ze swoich obowiązków Żywność bogata w cukier i tłuszcze trans może powodować ciągłe zmęczenie, przygnębienie, problemy z myśleniem. Może się okazać, że zaniedbujesz przez to swoje obowiązki w pracy czy w domu. [...]
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
Podczas diety wcześniej czy później mamy do czynienia z pokusami, przychodzi czas, gdy mamy ochotę na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś bardziej kalorycznego. Wiele osób ma wyrzuty sumienia, kiedy dojdzie do spożycia większej ilości kalorii, niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Jednakże wbrew pozorom, cheat meal wcale nie jest taki zły. [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
[...] organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie Niedobory białka w diecie [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] w których wciąż stosuje się dietę śródziemnomorską i gdzie mieszkańcy cieszą się długim życiem. Jednym z takich miejsc jest wyspa Ikaria. Dieta jest tam wyjątkowo uboga w cukier i białą mąkę, nie zawiera zbyt wiele czerwonego mięsa. Podstawą żywienia są tutaj roślinne białka, takie jak np. fasola. Grecy z wyspy Ikaria są bardzo spokojni, [...]
[...] skład pasty? Na pierwszy rzut wygląda przyzwoicie. Mamy fasolę, dynię, suszone pomidory, olej rzepakowy, przyprawy itp. Jest też wspomniana suszona żurawina, a wraz z nią cukier trzcinowy. Ten jeden składnik sprawia, że pasta zawiera stosunkowo dużo cukrów prostych. Ma także sporo tłuszczu, jednak biorąc pod uwagę, ile go mają różnego rodzaju [...]
[...] ograniczaj lub eliminuj pokarmy, które mogą sprawić, że biegunka, nadmierne gazy i wzdęcia nasilą się. Mogą to być: kofeina, alkohol, napoje gazowane, żywność bogata w cukier, tłuste potrawy, produkty wzdymające (np. fasola, kapusta i brokuły). Aby zmniejszyć zaparcia, zwiększ zawartość błonnika w diecie, pij dużo wody i regularnie ćwicz. [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] koncentrują się na białku roślinnym są elastyczni i od czasu do czasu włączają mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego unikają przetworzonej żywności ograniczają cukier Nie jest określone, jak często i w jakich ilościach można jeść mięso. Celem diety nie jest ograniczanie ludzi, ale skupienie się na tym, co można jeść. Oczywiście są [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
[...] stwierdzeniami i przekonaniami, które to bzdura, a w których znajduje się porcja prawdy? Podsumowanie Pamiętaj, że za przyrost masy ciała wcale nie musi odpowiadać cukier, tylko np. produkty wysokotłuszczowe, skoncentrowane źródła energii (olej rzepakowy, olej lniany, sosy, majonezy, tłuste panierki, oliwa z oliwek, orzechy, migdały). [...]
Ogórki są świetną przekąską, czy to same, czy jako dodatek do kanapek lub smakowitego burgera. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad korzyściami płynącymi z samego soku, w którym pływają? Sok z marynaty może mieć wiele korzyści pozytywnie wpływających na organizm. Ponadto stwierdzono również, że picie soku z ogórków kiszonych może pomóc nam [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
[...] element deserów dietetycznych, jak i sama w sobie potrafi być "nagrodą" dla naszego mózgu. Słodki, owocowy smak lub mleczny typu czekolada, wanilia, dostarczą wrażeń smakowych, których na redukcji jesteśmy mocno spragnieni. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby z pomocą białka wykonywać fit wypieki, zastępujące klasyczne produkty cukiernicze.
[...] 20 g erytrytolu łyżeczka soku z cytryny woda do podlania Jak wykonać: Ciasto tylko wygląda na skomplikowane... Mleko podgrzewamy. Do miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier i ucieramy. Cukier jest tutaj KONIECZNY. Inaczej drożdże nie ruszą. Do roztartych drożdży dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i chwilę miksujemy. Miskę przykrywamy [...]
Materiał prezentujemy jako ciekawostkę z USA, ocenę pomysłu na produkt pozostawiamy Wam samym. Słyszeliście z pewnością o kuloodpornej kawie, która swego czasu była bardzo popularnym, pobudzającym napojem. A czy piliście tzw. FAT-water? Sama nazwa sugeruje, że to woda z dodanym tłuszczem. Promowany jest, jako bezcukrowy napój wspomagający spalanie [...]
[...] zatrzymane przez organizm, niż woda. Tuż za nimi znalazł się sok pomarańczowy. Może wydawać się, że woda jest najlepszym napojem nawadniającym, ale płyny zawierające sól lub cukier sprawiają, że twoje ciało nie pozbywa się ich tak szybko, jak wody. Również napoje zawierające tłuszcz przemieszczają się wolniej przez przewód pokarmowy i opóźniają [...]