[...] które są słabe. Każdy z nas posiada grupy mięśniowe, które reagują na standardowe techniki treningowe oraz partie ciała, które po prostu nie rosną. Małe łydki Rozwiązaniem na rozwój łydek są tri serie. Jakie ćwiczenia proponuje Arnold? 1. Wspięcia na palce stojąc https://www.youtube.com/watch?v=3UWi44yN-wM 2. Wspięcia na palce siedząc [...]
Wszyscy powoli przyzwyczajamy się do zmian, jakie nastąpiły na całym świecie z powodu pandemii. Widok ludzi w maseczkach i rękawiczkach, zachowanie dystansu w sklepie czy częste dezynfekowanie rąk, nikogo już nie dziwi. Również w siłowniach stosowane są dodatkowe środki bezpieczeństwa. Studio jogi typu pop-up stworzyło 50 indywidualnych kopuł na [...]
Witamina B12 jest owiana całą masą mitów, to koszt, który płacimy za upowszechnienie Internetu. W XXI wieku witaminę B12 przepisuje się na „wszelkie schorzenia”, a nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Ponadto jej niedobory nie są częste, w naszym klimacie o wiele częściej ludzi cierpią z powodu niedoboru np. witaminy D. Jedną z [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Paul Dillett w niedawnym wywiadzie dla Generation Iron podzielił się wspomnieniami ze swojej przeszłości kulturystycznej i wyjaśnił, dlaczego uważa, że dzisiejsza kulturystyka umarła. Nie chodzi tu o zmianę jaka nastąpiła wyłącznie w typie sylwetki, ale o popularność tego sportu, status materialny kulturystów-celebrytów czy dochody. Wyjaśnił, że [...]
Sportowcy często doznają mniejszych lub (rzadziej) większych, bardziej poważnych urazów. W Internecie niezwykłą, szeptaną reklamę posiada ekstrakt z krwi cieląt. Solcoseryl (bo o nim mowa) jest dość kontrowersyjnym produktem dostępnym, jako lek bez recepty i na receptę (np. w postaci iniekcji). Może być stosowany w postaci maści (stężenie 2,07 mg [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Trening osób zaawansowanych odbiega nieco od klasycznych technik treningowych. Osoby początkujące, jak i średniozaawansowane, nie zawsze potrzebują dodatkowych zabiegów, które mają za zadanie podnieść intensywność treningu. Wystarczą im podstawy, takie jak progresja obciążenia czy zmiana zakresu powtórzeń w serii. Powtórzenia ekscentryczne [...]
Kreatyna w formie suplementu diety pojawiła się na szerszą skalę w latach 90. XX wieku i zawojowała rynek. Nie stało się tak bez przyczyny. Wiemy, iż korzystnie wpływa na przyrost siły, masy, mocy i szybkości, ale czy może mieć jakiś związek z funkcjonowaniem serca? Naukowcy badali wpływ trzytygodniowej suplementacji kreatyną (2 × 5 g dziennie), [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
[...] suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż nowo rozwijający się człowiek [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]
Witamina C jest okryta licznymi mitami, jednak to nie zmienia faktu, że wielu autorów uznawało ją za jedną z najważniejszych dla człowieka. Ostatnie kilkanaście lat badań nieco zweryfikowało wspomniane tezy, balans przesunął się w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych [...]
[...] wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu starzenia/dojrzewania, a zatem [...]
Od jakiegoś czasu na całym świecie coraz większą popularnością cieszą się produkty wykonywane z konopi siewnej. Szczególną uwagę przywiązuje się do oleju CBD, czyli kannabidiolu. To jeden z najlepiej przebadanych i bezpiecznych dla zdrowia olejków pozyskiwanych ze specjalnie hodowanych konopi przemysłowych. Kto i kiedy najczęściej sięga po CBD? [...]
[...] te zwiastują pewien przełom. Nowe ciastka kakaowe w dwóch wariantach smakowych, z kremem kokosowym i białą polewą oraz z kremem pomarańczowym i polewą czekoladową, nie zawierają dodatku cukru oraz oleju palmowego, a charakteryzują się bogatym smakiem i właśnie dlatego mogą być nowym ulubieńcem smakoszy słodyczy. Ciastka kakaowo-kokosowe [...]
Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]