Ze względu na liczne zawiłości prawne konopie przez wiele lat były pomijane w badaniach naukowych nad zdrowiem, czy chorobami. Mimo że konopie włókniste, („typu CBD”) w odróżnieniu od konopi indyjskich („typu THC”) cały czas były legalne, to zanim odkryto prawdziwe ich właściwości, musiało upłynąć kilka dekad. Obecnie odkrywa się kolejne [...]
Ronnie Schweyer być może nie był popularnym kulturystą, ale zbudował niesamowitą sylwetkę podczas swojej kariery amatorskiej w latach 80. i 90. Niestety przegrał walkę z rakiem w wieku 57 lat. Schweyer był kulturystą wagi półciężkiej. Był lubianym zawodnikiem z prawdziwą pasją do treningu siłowego. https://youtu.be/wUx-tfljU9E Ostatnio na scenie [...]
[...] dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka czy wołowiny. W organizmie przyczynia się do buforowania jonów wodoru, które zakwaszają organizm. Dlatego regularnie podawanie BA pozwala dłużej i ciężej pracować np. na siłowni, na macie czy w terenie. Beta-alanina - wydolność przy intensywnym treningu Szesnastu [...]
[...] kliniczne oceniające skuteczność suplementacji kreatyną u ludzi ograniczają się do badania pilotażowego, w którym wykazano korzystne efekty u dzieci i młodzieży (1-18 lat) z ciężkim urazowym uszkodzenie mózgu. Autorzy wykorzystali otwarty, randomizowany projekt i stwierdzili, że suplementacja kreatyną (0,4 g na kg dziennie w zawiesinie [...]
[...] jeśli chodzi o zioła stosowane przez ludzi. Związkami, na które zwraca się w niej uwagę, są przede wszystkim bakozydy. To właśnie ich działanie sprawiło, że około 3000 lat temu bacopa monnieri (w języku hinduskim brahmi) została doceniona przez znawców medycyny ajurwedyjskiej. Dzięki nowoczesnym technikom analitycznym wiadomo, że bakozydy [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
[...] faktycznie jedzą dane osoby, gdyż bazują tylko na deklaracjach. Zdarzało się, iż naukowcy wyciągali daleko idące wnioski bazując na jednorazowej ocenie danych raz na kilka lat (ciężko uwierzyć, iż dana osoba przez kilka lat będzie stosowała dokładnie taką samą dietę). Niemniej OO na pewno jest cennym elementem diety, przy czym warto pamiętać, [...]
[...] ”Kulturysta”, o którym mowa, nie pracował tak ciężko, jak reszta, jeśli chodzi o trening czy przestrzeganie ścisłej diety. Niektóre źródła podają, że startuje on od około 10 lat. Jeśli to prawda, trudno jest ugryźć się w język. Wydaje nam się, że dziesięć lat to wystarczający okres, aby ktoś mógł zrobić przyzwoitą formę, a nawet i mistrzowską. [...]
[...] cerevisae, czyli znane szerzej drożdże piekarnicze. Drożdże w ujęciu ekologicznym Produkcja preparatów odżywczych na bazie drożdży znana jest ludziom już od kilku tysięcy lat. Produkcja ta zużywa mniej wody niż pozyskiwanie pokarmów roślinnych czy zwierzęcych, a także wiąże się z mniejszym poziomem emisji gazów cieplarnianych. Drożdże to [...]
[...] też o sterydach. Na początku roku powiedział, że kulturyści stali się „tykającymi bombami” i odradzał stosowanie takich związków, chyba że ktoś startuje lub ma więcej niż 40 lat. Dlaczego? Yates doskonale wie, jaką skuteczność mają sterydy dla zawodników kulturystyki, ale uważa, że te środki należy stosować ostrożnie. Sam przyznał się, że na [...]
[...] względem czasu nasłonecznienia, czy poziomu temperatur powietrza od zawsze wymuszały na lokalnych mieszkańcach szukania sposobów na przetrwanie zimy. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie każdemu było dane przeżyć najzimniejsze miesiące m.in. ze względu na obniżoną dostępność pożywienia i znaczne osłabienie organizmu. Okres ten wymagał wyjątkowo [...]
[...] związków poprawiających wydolność zarówno sportową, jak i umysłową. Kofeina, bo o tym związku tutaj mowa, pojawia się w nowożytnych publikacjach naukowych już od ponad 100 lat. Jest to stymulant, który pochodzi z docenianych niemal na całym świecie ziaren kawowca. Naturalnie występuje również w herbacie oraz kakao, jednak rośliny te nie [...]
[...] Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19568709/ Zhang ZJ, Tong Y, Zou J, Chen PJ, Yu DH. Dietary supplement with a combination of Rhodiola crenulata and Ginkgo biloba enhances the endurance performance in healthy volunteers. Chin J Integr Med. 2009 Jun;15(3):177-83. doi: 10.1007/s11655-009-0177-x. Epub 2009 Jul 2. [...]
Jak dobrze wiemy, muskulatura nie jest jedynie jakimś elementem ozdobnym lub fajerwerkiem do pokazywania na scenie, lub plaży. W XXI wieku nie biegamy z włóczniami czy mieczami, mięśnie są rzadziej używane, gdyż zmienił się rodzaj wykonywanej przez większość ludzi pracy. Niemniej osoby, które twierdzą, że mięśnie wcale nie są potrzebne, ignorują [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. [...]
[...] Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie cholesterolu? Co mówią badania naukowe? W jednym z badań 14 mężczyzn i 5 kobiet w średnim wieku 56 lat, ze średnim całkowitym stężeniem cholesterolu 5,6±0,8 mmol/l zjadało 40 g tłuszczu w postaci masła lub dojrzałego sera cheddar. Każdy etap trwał 4 tygodnie z dwoma [...]
[...] którym naukowcy z University of Guelph odkryli, że więź między rodzicem a dzieckiem, szczególnie między ojcem i synem, może mieć trwały wpływ na wagę i jakość snu wśród nastolatków i młodych dorosłych. To ciekawe spostrzeżenie, szczególnie że większość badań skupiała się zawsze bardziej na relacji tylko matki z dzieckiem. W badaniu tym wzięło [...]
Naukowcy sprawdzili jak spożycie cukru wpływa na zdolności poznawcze. Brano pod uwagę ilość cukru które spożywały matki w trakcie ciąży jak i podaż w trakcie wczesnych lat życia dziecka. Wzięto pod uwagę 1234 dzieci i ich matki. Porównano ilość cukru ze zdolnościami poznawczymi, a testy dzieci przeprowadzano gdy były w wieku 3.3 oraz 7.7 lat. [...]
Wiele lat temu do Polski dotarła moda na przyglądanie się odmiennemu sposobowi odżywiania, jakim niewątpliwie jest, przerywany post (IF). Sądzę, że mam również w tym swój udział, pisząc pierwsze artykuły na ten temat już w roku 2011. IF a stany zapalne Niektóre badania stosujące diety naśladujące post, wykazują zmniejszenie stanów zapalnych i [...]
Kreatyna i beta-alanina należą do najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Komentarz W tak krótkiej 6-sekundowej pracy ani kreatyna, ani beta-alanina nie pokażą swoich prawdziwych możliwości. Beta-alanina dałaby efekty przy dłuższej pracy i wielokrotnym powtarzaniu sekwencji (karnozyna buforuje środowisko, [...]