[...] tak samo jak u cukrzyka, oddawanie dużych ilości moczu i ogromne pragnienie. I znów błędne koło: im więcej pijemy, tym bardziej chce nam się pić, bo szybciej wypłukujemy cukier. Glikokortykoidy powodują rozpad białek w tkankach pozawątrobowych. Uwolniają w ten sposób ich aminokwasy, zwłaszcza mięśni (zaniki mięśniowe) i tkanki kostnej [...]
[...] -1,5 kg - nawet nie łudziłam sę, że się utrzyma - kolejne dni - próby powrotu do niskowęglowodanowej - podkreślam próby, bo wytrzymuję 2 dni i się łamię, rzucam się na cukier (waga jak widać wróciła do 69 kg) Dla tych co chcą pomóc, a nie chce im się czytać wstępu, to tu I teraz co ja bym chciała: - jestem zmęczona trochę dieta [...]
[...] tkanki tłuszczowej przez organizm na kilka godzin, wiec być może mimo tego powinienem je ograniczyć (zastanawiałem się nad ksylitolem, ale z drugiej strony i tak jem cukier w innych posiłkach i syropach). Patrząc na prowadzony przeze mnie miesięczny Dziennik Żywienia średnie wartości przyjmowanych przeze mnie wartości odżywczych w [...]
[...] ryzyka cukrzycy Nie jedzenie śniadania jak i innych posiłków powoduje, że komórki organizmu są mniej czułe na insulinę. Insulina jest hormonem, który transportuje cukier we krwi, skąd jest wykorzystywany do celów energetycznych lub magazynowany, jako tłuszcz. Jeśli opuścimy śniadanie lub więcej posiłków w ciągu dnia, przez co komórki [...]
[...] butelka takiego napoju dosładzanego cukrem dostarcza od 240 do 360 kcal! Woda z dodatkiem słodzika jest praktycznie bezkaloryczna pamiętaj jednak że podobnie jak cukier słodzik nasila apetyt a w dużej ilości -obciąża wątrobę. ,,wody" z cukrem : 40-60 kcal napoje wodne z dodatkiem cukru i słodzika :20-28 kcal 2.NAPOJE DLA SPORTOWCÓW [...]
[...] białka - przestrzenna budowa białka zbudowanego z kilku łańcuchów polipeptydowych oraz zawierającego w swojej budowie jakąś część nie będąca częścią białka (np.: cukier lub barwnik) - np: hemoglobina może przybierać czwartorzędową budowę białka, gdyż poza kilkoma łańcuchami polipeptydowymi posiada jeszcze barwnik - hem. Według [...]
[...] problemom zdrowotnym Wraz z krwią glukoza trafia do trzustki, gdzie potęguje wytwarzanie i uwalnianie insuliny - hormonu regulującego gospodarkę cukrową - przenoszącego cukier z krwi do tkanek. Przy umiarkowanej podaży glukozy komórki trzustki reagują prawidłowo - produkują i uwalniają insulinę. Jednak drastyczne przecukrzenie krwi zagraża [...]
[...] płatki owsiane i olej liany możemy zastąpić pełen wartościowy posiłek. Redukuje poziom cukru we krwi W niedawno w opublikowanych badaniach, w 10 osobowej grupie podawano cukier raz bez i raz z odzywka białkową, u osób gdzie cukier był podawany razem z odzywką białkową poziom cukru we krwi był dużo niższy. Skoki poziomu cukru we krwi sa [...]
[...] hipoglikemicznego. Były prowadzone oczywiście inne próby. Stwierdzono m.in., że względnie bezpiecznym środkiem przyspieszającym przemianę (spalanie) alkoholu jest fruktoza - cukier owocowy. Podanie fruktozy dożylnie powoduje wyraźne obniżenie poziomu alkoholu. Jest to jednak środek bardzo drogi. Zwiększają lub hamują Interakcje alkoholu z lekami [...]
[...] cięcie kalorii o max. 20%. Uczestniczkom pozostawiamy dowolność w doborze makroskładnikow, jednak prosimy o stosowanie się do zasad tzw. "czystej miski" (niedozwolony jest cukier biala maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy oraz innych zastępczych substancji [...]
[...] Delektowanie się miodem u osób uczulonych na pyłki traw może powodować nudności, wymioty, biegunkę czy wysypkę oraz inne dolegliwości typowe dla alergii. Miód czy cukier? Cukier składa się w 99,8 proc. z sacharozy, która musi zostać przez organizm rozłożona na glukozę i fruktozę, a dopiero potem wchłonięta do krwi. W miodzie 80 proc. [...]
"Czytelnicy często proszą mnie, abym wyjaśnił, dlaczego nie polecam spożywania owoców i soków owocowych. Odpowiedzią jest prosty cukier zawarty w owocach zwany fruktozą. Fruktoza stała się popularna kilka lat temu ze względu na stabilizujące działanie, jakie wywiera na poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do innych cukrów prostych, fruktoza nie [...]
[...] ZMA i inne preparaty mineralne, zioła prozdrowotne o. dla pewności przypominamy: niedozwolone są: biała maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, cukier oraz wszelkie odmian substancji słodzących, w tym fruktoza, ksylitol oraz sztuczne słodziki; wyjątkiem są oczywiście gotowe odżywki białkowe. Ponadto cukru mozna [...]
[...] ze mam 26 lat. -czt to jest duzo czy malo bo ostatnio mam problemy z erekcja. prosze o odpowiedz na moj e-mail. co moze byc przyczyna zaznaczam ze jestem zdrowy czyli cukier, cisnienie, jestem wysportowany. a czy to moze byc przysadka mozgpwa ( zablokowana ) jesli mozecie mi odpowiedziec na to pytanie. bow moim miescie lekarze to sa do [...]
[...] o wysokim IG (Indeks glikokemiczny) w ciągu dnia. Do tych ostatnich należą produkty węglowodanowe wysoko przetworzone jak np. ryż biały, płatki kukurydziane, pieczywo białe, cukier stołowy... Jeżeli należysz do takich ludzi, najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowe eliminowanie z jadłospisu tego typu żywność. Można zaplanować sobie to tak, że [...]
[...] oszacowanie wpływu spożywanych węglowodanów biorący pod uwagę IG, ale dając większy obraz niż samo IG. Wartość IG mówi Ci tylko jak szybko określony węglowodan zmieni się w cukier. Nie mówi Ci jak wiele tego węglowodanu jest w porcji w określonym produkcie. Potrzebujesz znać dwie te rzeczy by zrozumieć wpływ jedzenia na cukier we krwi. To [...]