Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wszyscy to wiemy jednak często nie traktujemy tego poważnie, a powodem tego jest brak czasu. Przedstawimy Państwu 10 najważniejszych powodów, dla
których warto poświęcić więcej czasu na posiłek jakim jest śniadanie.
1. Będziecie szczuplejsi
Czy wiesz, że ludzie którzy nie jedzą śniadania mają większy Body Mass Index (BMI)? Według badań naukowych osoby, które jedzą śniadania, są zdrowsi i lepiej jedzą w ciągu dnia. Dodatkowo ci, którzy jedzą śniadanie w ciągu dnia spożywają mniej kalorii.
Minusem nie jedzenia śniadania jest wyższy bilans kaloryczny w ciągu dnia. Powodem tego jest nadrabianie kalorii, oraz uzyskiwanie mniejszej stabilności hormonu insuliny w organizmie. Aby uzyskać pełny efekt, w menu śniadaniowym powinno znaleźć się dobre białko ( mięso ), węgle ( pałatki owsiane ) i tłuszcze ( orzechy ).
2. Zmniejszenie ryzyka cukrzycy
Nie jedzenie śniadania jak i innych posiłków powoduje, że komórki organizmu są mniej czułe na insulinę. Insulina jest hormonem, który transportuje cukier we krwi, skąd jest wykorzystywany do celów energetycznych lub magazynowany, jako tłuszcz. Jeśli opuścimy śniadanie lub więcej posiłków w ciągu dnia, przez co komórki są mniej wrażliwe, powoduje to zwiększenie ilości cukru we krwi. Wtedy organizm zaczyna produkować więcej insuliny, aby doprowadzić cukier do komórek. Powoduje cykliczny schemat, który prowadzi do wzrostu wagi ciała, uszkodzenie stabilności insuliny i w końcu do cukrzycy. Osoby, które jedzą obfite śniadania zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzyce o 50%.
3. Urozmaicenie posiłków
Śniadanie, sprawia, że bilans posiłków w ciągu dnia jest znacznie lepszy. Opuszczenie śniadania grozi nadmiarem zjedzonych niezdrowych posiłków w reszcie dnia. Udowodniono, że osoby które jedzą śniadanie, w ciągu dnia jedzą zdecydowanie mniej FAST FOOD, słodyczy itd. a więcej warzyw, mleka itd.
4. Więcej białka witamin i minerałów
Osoby, które jedzą śniadanie posiadają więcej mikroskładników i witamin w organizmie. Dodatkowo wykazują większy bilans białkowy od osób bez śniadania. Im więcej białka tym lepiej, ponieważ białko powoduje lepszy metabolizm, stymulację hormonów, oraz poprawia spalanie tkanki tłuszczowej, co jest atutem dla osób, które chcą mieć sportową sylwetkę. Proponujemy ciekawy artykuł, The Protein Goal Diet, odnośnie białka, miksu soi z serwatką aby uzyskać piękną sportową sylwetkę.
5.Poprawia myślenie i wydajność mózgu
Badania naukowe potwierdzają lepsze funkcjonowanie mózgu, w szczególności pamięć u osób, które jedzą śniadanie. Test SAT (Scholastic Assessment Test) pokazał że osoby ze spożytym śniadaniem odnoszą lepsze sukcesy zawodowe, czy w przypadku dzieci zdobywają lepsze oceny w szkole. Największym plusem jest koncentracja i zapamiętywanie.
Dodatkowo wzięto pod uwagę jakość śniadania, osoby które jedzą prozdrowotne śniadania np. płatki owsiane plus jajko zdecydowanie mają lepsze efekty od osób z mniej wartościowym śniadaniem.
Dobre śniadanie powinno zawierać z prozdrowotnych źródeł białko, węgle i tłuszcze.
6. Zmniejsza popyt na palenie, picie i ryzyko śmierci,
Tak to prawda! Śniadanie – tak mówią badania – powoduje zmniejszenie zachowań szkodliwych dla zdrowia takie jak palenie, picie itd. jak i nie uprawiania sportu.
Jeszcze lepiej: Badania wykazały powiązania pomiędzy śniadaniem a mniejszym ryzykiem zachorowania na choroby sercowe i cukrzycę, wiąże się to głównie z mniejszą tendencją do tycia.
7.Będziesz bardziej zdrowy i wesoły
Śniadanie poprawia lepsze samopoczucie, zmniejsza ryzyko depresji, oraz powoduje większe zadowolenie z życia.
Kobiety, które nie jedzą śniadania mają większe ryzyko na nieregularne miesiączki, problemy psychologiczne i ginekologiczne, dlatego kobietom zaleca się szczególnie jedzenie śniadania.
8. Poprawa nawyków jedzeniowych
Opuszczenie śniadania jest błędem żywieniowym, organizm po przespanej nocy potrzebuje składników odżywczych do funkcjonowania, naładowanie baterii i przygotowanie organizmu i mózgu do funkcjonowania podczas dnia. Śniadanie jest podstawą aby organizm mógł funkcjonować.
9. Śniadanie ważne dla dzieci
Dzieci bez śniadania nie powinny wychodzić z domu. Aktywność dziecka w szkole i podczas całego dnia jest bardzo wysoka, dlatego też trzeba dać im paliwo do funkcjonowania. To właśnie im wyjątkowo potrzebna jest koncentracja i zapamiętywanie podczas lekcji. Dzieci bez śniadania funkcjonują dużo gorzej i mają gorsze samopoczucie.
Dodatkowo spożywanie śniadania od małego uczy dzieci dobrych zachowań żywieniowych, starajmy się aby śniadanie było wartościowe, a nie na szybko z niezbyt dobrych składników.
10. Będziecie bardziej radośni i szczęśliwi
Osoby, które jedzą śniadanie wpadają znacznie rzadziej w depresję i mają ogólny lepszy stan życia. Badania pokazują, że po skonsumowaniu śniadania rośnie nasz poziom humoru i samopoczucia.
References:
Song, W., Chun, O., Obayashi, S., Cho, S., Chung, C. Is Consumption of Breakfast Associated with Body Mass Index in U.S. Adults? Journal of the American Dietetic Association. 2005. 105(9), 1373-1382.
Ma, Y., Bertone, E., Stanek, E. Reed, G., Herbert, J., Cohen, N. Association Between Eating Patterns and Obesity in a Free-living U.S. Adult Population. American Journal of Epidemiology. 2003. 158, 85-92.
Videaon, T., Manning, C. Influences on Adolescent Eating Patterns: The Importance of Family Meals.Journal of Adolescent Health. 2003. 32, 365-373.
Rampersaud, G., Pereira, M., Girard, B. Breakfast Habits, Nutritional Status, Body Weight, and Academic Performance in Children and Adolescents. Journal of the American Dietetic Association. 2005. 105, 5, 743-760.
Fujiwara, T. Skipping Breakfast is Associated with Dysmenorrhea in Young Women in Japan.International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2003. 54, 505-509.
Morgan, K., Zabik, M., Stampley, G. The Role of Breakfast in Diet Adequacy of the U.S. adult Population. Journal of the American College of Nutrition. 1986. 5, 551-563.
Smith, A., Kendrick, A., Salmon, J. Effects of Breakfast and Caffeine of Cognitive Performance, Mood, and Cardiovascular Functioning. Appetite. 1994. 22, 39-55.
Timlin, M., Pereira, M. Breakfast Frequency and Quality in the Etiology of Adult Obesity and Chronic Diseases. Nutrition Review. 2008. 65(6), 268-281.
Mahoney, C., Taylor, H., Kanarek, R., Samuel, P. Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children. 2005. Physiology and Behavior. 85(5), 635-45.
Hamid, R., Farshchi, M., MacDonald, I., MacDonald, T. Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women. American Journal of Clinical Nutrition. 2005. 81(2), 388-396.
Allbritton, Jen. Morning Nourishment: Bountiful Benefits and Creative Ideas. Wise Traditions. 2011 Apr 6. The Weston A. Price Foundation. http://www.westonapr...creative-ideas