Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek zacząć coś chrupać np. przed telewizorem albo na posiedzeniu ze znajomymi i czułeś, że chcesz więcej i więcej, choć wcale nie jesteś głodny? Pamiętasz, co to było? Chipsy? Ciastka? Paluszki? Podsumowanie Każdy z nas może mieć zupełnie inne zachcianki, ale zwykle będą się one opierały o produkty z cukrem, solą lub [...]
[...] rozpoznawać daną markę. Być może chętniej sięgnie później po zwykłe piwo od dobrze znanego dostawcy. Inni opłaceni naukowcy przekonują, iż syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier (sacharoza) wcale nie tuczą dzieci i nastolatków. Czy komuś zależy na sprzedaży soli? Być może. Z pewnością żyłą złota są sieci fast food. Przykładowo dochód netto [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
[...] aerobowo. Rano przed śniadaniem. W dni treningowe pod koniec sesji siłowej, gdyż wtedy masz niskie stężenie glukozy we krwi. Po godzinie treningu siłowego „pompa” zużywa cukier z krwi, więc pozostaje do spalenia tylko tłuszcz”. Komentarz: stężenie glukozy we krwi jest regulowane m.in. przez wątrobę. Zasoby glukozy we krwi mają się nijak do [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
[...] przepływ krwi w mięśniach po insulinie u 19 osób z prawidłowym ciśnieniem krwi (w różnych zakresach). Ustalili, że wychwyt glukozy zależny od insuliny („pcha” ona np. cukier do mięśni, ułatwia jego wykorzystanie), jak również wzrost przepływu krwi w mięśniach wywołany insuliną, były odwrotnie proporcjonalne do podstawowego ciśnienia krwi. [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] dowodów. Z pewnością do otyłości przyczynia się nadmierna podaż wysokoenergetycznych pokarmów takich, jak tłuszcze nasycone (słodycze, przekąski, ciasta, fast foody), cukier stołowy, zawierający glukozę i fruktozę. W kolejnych artykułach omówię inne rozpowszechnione mity dotyczące słodzików. Referencje: [...]
[...] W licznych badaniach wykazano, iż podobne połączenie zaburza mechanizmy regulacyjne. W badaniach na szczurach Oscai LB i wsp. wykazano bardzo ciekawe efekty diet bogatych w cukier lub tłuszcze. Przez 55 tygodni: pierwsza grupa szczurów zjadała 28,314 ± 756 kcal tygodniowo, dieta cukrowa druga grupa szczurów zjadała 28,884 ± 953 tygodniowo, dieta [...]
[...] Podejrzewam, że największy udział w tworzeniu tego mitu mają inne, gazowane napoje słodzone (np. typu cola, fanta, sprite, oranżady, toniki itd.). Tak, zawierające cukier napoje gazowane faktycznie nie są najzdrowszym wyborem, gdyż często mogą prowadzić do gromadzenia się zbędnych kilogramów. Z kolei z upływem lat gromadzenie tkanki [...]
[...] zwiększenie masy ciała. Czy sukraloza wywołuje cukrzycę? Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]
[...] sportowcom dyscyplin siłowych, siłowo-szybkościowych czy typowo wytrzymałościowych. Podsumowanie Na diecie z pewnością musisz unikać wysokoprzetworzonej żywności, bogatej w cukier stołowy (sacharozę), brązowy, tłuszcze nasycone i trans, barwniki, wzmacniacze smaku itd. Najmniej przetworzone pokarmy są najlepsze dla kulturysty. Z pewnością należy [...]
[...] składu np. sosu do sałatek, który okazuje się przeładowany cukrem. Badanie przeprowadzone na 217 osobach dotkniętych reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) wykazało, że cukier jest produktem, który najczęściej nasila objawy choroby reumatoidalnej. Z kolei osoby, które korzystały 5 razy w tygodniu z napojów słodzonych fruktozą, były [...]
[...] postać, wykazującą korzystniejsze właściwości oraz potencjał bioaktywny, kwasu liponowego (ALA). R-ALA jest również kluczowy dla produkcji energii – pomaga rozłożyć cukier do produkcji ATP, paliwa używanego przez komórki do utrzymania czynności organizmu. Dawkowanie: dzień treningowy: 1 tabletka po treningu siłowym wraz z posiłkiem, jak [...]
[...] 120 g cukru! Jednorazowo wybierali oni porcje 500 ml soku (a nie powinni wybierać go w ogóle, bo soki owocowe nie są elementem zdrowej diety). W grupie „zdrowej” cukier pochodził głównie z owoców i soków owocowych (średnio 57.65 g), słodzonych płatków śniadaniowych i musli (16.36 g), produktów nabiałowych (średnio 9.18 g), słodyczy i [...]
[...] ta dobroć płynąca z reklamy ma się do rzeczywistości. Producenci wychwalają ten słodki krem, że zawiera on orzechy, kakao, nic bardziej mylnego. W składzie jako pierwsze cukier, a orzechów tyle, co kot napłakał - 13%, dla porównania w Nutwhey Peanut Choco jest ich 52%, z tym, że ziemnych. Z biegiem czasu smak Nutelli też uległ istotnej [...]