McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
[...] posiłkami. Dieta bogata w białko powinna uwzględniać ten makroskładnik w każdym posiłku. W zależności od dziennego zapotrzebowania może być go mniej lub więcej, jednak żaden posiłek nie może się bez niego obyć. Odżywiając się w ten sposób i stosują diety białkowe, należy zadbać o częstą obecność na talerzu mięsa, nabiału, serów, jaj, ryb, [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
[...] Jednak, jeżeli mowa o okresie stricte anabolicznym, który jest predysponowany do poprawy parametrów regeneracyjnych, budulcowych czy usprawniających funkcję organizmu, posiłek potreningowy ma pewną przewagę. Skupić się więc należy, aby minimum 3-4 godziny po zakończonym wysiłku były priorytetowe, w kontekście dostarczonych makroskładników i [...]
Odpowiedni dobór pory treningowej nie pozostaje bez znaczenia, jeżeli chodzi o możliwości wysiłkowe organizmu, jak i wykorzystanie środowiska hormonalnego naszego ciała. Zazwyczaj osoby trenujące chodzą na siłownie wcześnie rano lub w godzinach popołudniowych, po zakończonej pracy zawodowej. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na tego typu luksus [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
[...] można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Obiad: 40 g protein (13:00); np. jajka, mięso, białka pochodzenia roślinnego Drugi obiad: 40 g protein (16:00); posiłek przedtreningowy, np. jajka, mięso Zaraz po treningu: np. porcja odżywki potreningowej, gainera (itd.) Kolacja: 40 g protein (19:00); posiłek potreningowy - białko o [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] czyli grupa suplementów uzupełniająca braki w diecie. Odżywka białkowa To chyba najpopularniejszy i najczęściej kupowany suplement. Jest to wygodna opcja, kiedy musisz zjeść posiłek w biegu, na szybko lub masz tak duże zapotrzebowanie na białko, że ciężko ci je pozyskać z jedzenia. Odżywka białkowa nie powinna być głównym źródłem białka, powinna [...]
[...] wyższe stężenie insuliny na czczo i 423% wyższy wskaźnik HOMA-IR (w przypadku tych parametrów - im mniej tym lepiej). Dodatkowo osoby insulinooporne (otyłe), które zjadły posiłek bogaty węglowodany, miały najsilniejszą odpowiedź ze strony TNF-α (TNF-α to znany czynnik prozapalny, wiązany np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, [...]
[...] różniące się przetworzeniem kanapki z serem mają kompletnie inne oddziaływanie na ustrój (np. niskoprzetworzone wymagały dużo więcej energii do przyswojenia, w konsekwencji posiłek efektywnie dostarczał mniej energii). „Piwo jest dobrym napojem dla sportowców”. Nie, odwadnia i pogłębia problemy, ponieważ dostarczasz etanolu, który jest trucizną [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] tłuszczu i całkowite zużycie energii, prowadząc do przechowywania 90-95% nadwyżki energii. Ogólnie rzecz biorąc, DIT będzie wyższy, a przyswajalna energia netto niższa, gdy posiłek zawiera bardziej złożone substraty wymagające większej syntezy enzymów i bardziej złożonego metabolizmu wtórnego w wątrobie. W porównaniu do mało przetworzonej [...]
[...] – 100 g Izolat białka serwatki – 65 g Jagody – 100 g Masło migdałowe – 25 g (Białko – 84,74 g, Węglowodany – 85 g, Tłuszcze – 11,50 g) Energia – 686 Kcal* Posiłek 2 Drugi posiłek to zwykle zbilansowana porcja tłuszczy, węglowodanów i białka. Olej z awokado jest czymś, czego używa jako źródła zdrowych tłuszczów i dodaje go do dwóch lub trzech [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] krwi i pozwala unormować lipidy. Pij około 2-3 filiżanki dziennie, jako dodatek płynów w diecie. 24. Jadaj zbilansowane śniadanie Obecnie jest moda na to, aby pierwszy posiłek dnia był ubogi w węglowodany lub w ogólnie ich nie posiadał w swoim składzie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by Twoje śniadanie było zbilansowane i obfitowało w [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]