Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
[...] do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą wizualną, o tyle jej większa ilość może stanowić [...]
Laboratoria przyrody Królestwo roślin to dosłownie laboratorium przyrody. Tylko przy użyciu światła słonecznego, pierwiastków mineralnych i wody, rośliny produkują wszystkie, zasadnicze związki chemiczne, spotykane naturalnie w przyrodzie. Ze zwierzętami jest zupełnie inaczej… Zwierzęta zjadają rośliny, adoptując pochodzące z nich związki [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
[...] kilokalorii dziennie. Kto zje więcej pizzy, hamburgerów czy makaronu. Przejadanie się obciąża ustrój i może drastycznie skrócić życie. Nie warto tego robić. Jedz tylko tyle, ile potrzebujesz, aby osiągnąć swój cel sylwetkowy. Nie kopiuj negatywnych wzorców. Ani głodzenie się, ani „obżeranie” nie są zdrowe. [...]
[...] ale również wsparcie energetyczne, podtrzymanie optymalnej funkcji metabolizmu, jak i to, aby organizm miał siłę na aktywność dnia codziennego, pracę czy też treningi. O ile ilość węglowodanów, jak i tłuszczy, w diecie redukcyjnej przyjmuje różne wartości, o tyle ilość białka w diecie osób odchudzających się zazwyczaj przyjmuje wartości nieco [...]
Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]
[...] swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, ponadto należy, o ile jest taka potrzeba, kontrolować masę ciała, gdyż otyłość również sprzyja chorobom. Ponadto należałoby wykluczyć palenie tytoniu (nawet bierne), a także zmniejszyć ilość [...]
Temat przetrenowania jest dość często przedmiotem sporu wśród kulturystów, a ich opinie co do występowania tego typu zjawiska nadal są podzielone. Jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że dość często wspomagają się oni środkami farmakologicznymi, co może dawać im zaburzony obraz tego, co tak naprawdę dzieje się w ich ciele. Co więcej, w obu [...]
[...] i inne syntetyczne wskaźniki dotyczące SAA (ze względu na sposób, w jaki zostały uzyskane dane źródłowe). Trenbolone na pewno jest silniejszy od testosteronu, tylko o ile? Neumann oszacował działanie androgeniczne na 3 razy silniejsze od propionianu testosteronu, spotyka się wskaźniki mówiące o 5-krotnie silniejszym działaniu, co wg mnie [...]
Suplementy przedtreningowe są to produkty, których zadaniem jest przygotowanie organizmu do podjęcia intensywnego wysiłku, a także do podtrzymania tego stanu i dopilnowania, aby przez cały okres aktywności nie dochodziło do spadków energetycznych, a Ty mógłbyś cieszyć się treningiem. Produkty te oparte są głównie na stymulantach, substancjach [...]
[...] stanowić początek listy, gdyż nie ma innej drogi do rozwoju mięśni jak zapoznanie się z jego funkcją oraz poznanie jego pracy podczas treningu, poprzez odpowiednie czucie. O ile teorie można poznać dość szybko i poprzez filmy znajdujące się na YouTube zobaczyć, jak pracuje mięsień, o tyle trening sprawia już nieco większe problemy. Zazwyczaj do [...]
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mają spory problem w wyborze uzupełnienia diety. Czasem pomimo tego, że producent deklaruje niską zawartość cukru mlecznego w suplemencie i tak problem trawienny daje o sobie znać, co świadczyć może o tym, że marka suplementacyjna, w jaką inwestujemy, nie jest do końca godna zaufania lub tendencja do [...]
[...] pierwsze symptomy budowania masy mięśniowej wśród bywalców siłowni. Głównym tematem na panelu dyskusyjnym, który ma miejsce, obok ławki do wyciskania leżąc, jest to, kto, ile suplementów bierze, jakie rodzaje oraz ile to trzeba natrudzić się w kuchni, aby wszystko ładnie się zgrywało, a nasza sylwetka zaczynała się rozrastać. Podsumowanie [...]
[...] główną przyczyną wzrostu cen masła jest przede wszystkim prawo popytu i podaży. Dla rolników to moment „odbicia” się od dna, które poprzedzone było zniesieniem limitów, wtedy ku uciesze konsumentów ceny masła były niskie. Natomiast należy dodać, że ten okres nie będzie trwał wiecznie i ceny masła na pewno znów spadną, pytanie - kiedy i o ile?
[...] to, że ich dobór powinien uwzględniać poszczególne sektory mięśnia, które nazywane są aktonami tak, aby w pełni uaktywnić cały mięsień. Podciąganie na drążku z wyskoku O ile wykorzystanie drążka zawieszonego na wysokości, która wymaga od nas podskoku, by go po prostu złapać, jest techniką pożądaną, o tyle wykonywanie podskoków dla każdego [...]
[...] rozmowach pada hasło, że dziś jest dzień klatki. Posiadanie dużych i dobrze zdefiniowanych mięśni klatki piersiowej sprawia, że panowie czują się bardziej męscy, a to ile wyciskają w pozycji leżącej buduje ich pozycję na siłowni. Wydawałoby się, że trening klatki piersiowej przeznaczony jest tylko dla mężczyzn, ale niekoniecznie. Panie [...]
Z pewnością słyszeliście o niezwykle starej, azjatyckiej terapii, która pozostawia charakterystyczne czerwone kręgi na plecach. Czym są bańki? Jakie są ich zalety? Czy warto spróbować? Podsumowanie Ostateczna decyzja odnośnie stosowania baniek zależy od Ciebie. Pewne jest jedno – bańki nabierają popularności, łagodzą bóle i różne nieprzyjemne [...]
[...] M Ali, P Rellos, T M Cox “Hereditary fructose intolerance.” Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Marie E. Latulippe & [...]
[...] zdrowotnych, niezależnie czy jemy tłuszcze czy węglowodany. Referencje: Dariusz Kowalczyk, Barbara Baraniak „ZAWARTOŚĆ LIKOPENU I WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE WYBRANYCHKETCHUPÓW ŁAGODNYCH” https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/494-499.pdf M A Denke „Nutritional and health benefits of Beer” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11093684/