Gdy użyjesz słodziku zamiast cukru, mózg rozpoznaje słodki smak i nie wie, że to nie jest cukier. Informuje trzustkę, że potrzebna jest insulina, bo za chwilę podniesie się poziom cukru we krwi. Trzustka, podobnie jak mózg, daje się oszukać i wysyła do krwi insulinę, choć nie jest potrzebna bo słodzik nie jest cukrem. Gdy słodzik dociera przez [...]
[...] - sęk w tym, że przytyłam najwięcej tj z 68 do 76 po diecie SB i Dukanie, jako wynik tak dużego obcięcia węglowodanów. Po kilku tygodniach bez owoców, chleba, jakiegokolwiek cukierka...po prostu spasowałam. Miałam taką chęć na czekoladę, że nie potrafiłam się powstrzymać. Czekolada - wyrzuty sumienia - kolejna dla zagłuszenia złego samopoczucia. [...]
Qazar... przy węglach piszesz: Nie ruszac bialego chleba,bolek,serkow slodzonych ,cukru stolowego.. no wlasnie czym zastapic cukier stolowy zeby troszke doslodzic to i tamto??? no bo jesli chodzi o slodziki to zawieraja one aspartam a według tego arta http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=118453 nie zadobrze wcinac ten kwasik:) ale pytam Ciebie [...]
[...] ( nadczynnością ) mają często BMR większy o 100 % nawet niż jakby byli zdrowi Ważna tutaj jest też wrażliwość insulinowa, jeśli nie nie jest wysoka to wiadomo, gdzie ów cukier zostanie składowany :D W boczkach lub oponce. Z wysoką wrażliwością łączy się też większa pojemność glikogenowa mięśni. Przeciętny człowiek jest w stanie zgromadzić [...]
[...] wsuwac jakis chlebek bezglutenowy z ktorego nic nie ma ale jak nie dajesz rady bez kanapki to jedna cie nie zabije. tak samo na po reduckji... czymkolwiek nei słodza to jest cukier oczywiscie miod jest lepszy niz cukier ale efekt jego nadmiernego spozycia bedzie taki sam. Idealnie jak po redukcji cie juz nie ciagnie do zadnych słodyczy [...]
Na czczo mam 6,8, glukoza 93,96 Po 1h 47, glukoza 92,29 Po 2h 65, glukoza 114,50 Czyli insulina po 2h nie opada a jeszcze rośnie, Często mierząc w domu na czczo cukier 95-115, mam np pół i 1 h po posiłku niższy cukier niż na czczo, a potem dopiero rośnie, lekarze nie chcą pomóc bo cukrzycy nie mam a diabetolog mi powiedziała że mam po prostu [...]
A co sądzicie o tych 2óch? Które są lepszym wyborem? Które składniki są szczególnie niekorzystne? Pomijając oczywiście cukier, który w słodkiej przekąsce być musi ;) Bracia Koral Lody jak dawniej Caffe Latte 900 ml odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka, cukier, masło, odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, napar kawy naturalnej 3,7%, syrop [...]
[...] złożone) - co wybierzesz? Co Twoim zdaniem będzie lepsze na redukcji i dlaczego? akurat dodawałem owoce tylko do placka owsianego/z mąki żytniej lub jogurtu naturalnego bo bałem się tych cukrów prostych :) ale jak piszesz, że można spokojnie wszamać owoce to kamień z serca kurde a ludzi straszyłem, że owoce to cukier, do piekła za to pójdę :)
stefano00 - owoce to nie tylko cukier, ale szereg innych składników i właściwości. Ale, jak będziesz szczerze żałować za grzechy i wzbudzisz w sobie mocne postanowienie poprawy, to dostaniesz rozgrzeszenie od ręki ;-) solaros - to Twoja aktualna forma jest dobrą rekomendacją dla owoców ;-) (Chociaż patrzać na Twoje menu z niektórych dni, trzeba [...]
[...] podnosi poziom insuliny gdy tylko wyczuje coś słodkiego, co za tym idzie zalozenia if ida w niepamięć bo lipoliza przestaje byc nasilona gdy insa sie podnosi. Wiadomo cukier nam sie nie podniesie od coli 0 czy też kawy z aromatek orzechowym, ale z tego co wiem to pobudzamy wytwarzanie insuliny w ten sposob. Co dokladnie pijesz w trakcie [...]
pozostaje zwykła śmietana + słodzik, bo ten cukier jednak pozostawia niesmak i męczy sumienie :D nawet znalazłem na necie cfany sposób jak zrobić owocowy krem ze śmietany: galaretka owocowa bez cukru/herbata owocowa+żelatyna, słodzik,śmietana Zmieniony przez - stefano00 w dniu 2015-10-19 14:22:42
Jak już tak wszystkim odpowiadasz to powiedz mi proszę jak robisz tego omleta co wchodzi w jego skład oczywiście oprócz jaj ? Ten mus to same jabłka czy cukier też tam jest ?
Zapewne podobne pytanie już się pojawiło, jednak nie znalazłam odpowiedzi, a kwestia jest interesująca. Często w wypiskach pojawiają się słodycze typu, batony, ciastka, żelki. Cukier rafinowany i tłuszcze utwardzone, których słodycze niejako są źródłem. Jak odnosi się to do dietetyki i wygłaszanych teorii nt. ich szkodlowości?
[...] i czyniy walkę nierówną, funkcjonuje sięw trybie ciągłego zagrożenia, czyli - stresu. Dla osoby z nadmierną iloscią tkanki tłuszczowej, co chce zjeśc coś słodkiego aspartam czy sacharyną będa lepsze niż cukier stołowy ;-) Chodzi o to by nie podchodzić do słodzików bezkytycznie po prostu. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-12-14 16:44:29
[...] tłuszcz, np. czekolada mleczna to około 60 - 65% tłuszczu, baton bounty - ponad 50%, sernik około 45 - 60%, etc - a wielu osobom wydaje się że jedzą w ten sposób niemal sam cukier, albo produkt z przewagą węgli...). Jeśli chodzi o podejście do jedzenia - to masz rację. Kobiety boją się tłuszczu, ale głownie tego wyodrębnionego. Chcą jesć chudo. [...]
kkatsu - powiem tak: w planie są i batony i wafle. W waflach jest cukier stołowy, ale to po prostu słodycze z więksża iloscią białka. Natomiast w batonach sacharozy było koło 1g. Poza tym atutem ma być brak dodatków białek roślinnych i.. smak. Choć smak to kwestia gustu. __Logan__, caryc3, lodzinin1 - IF obaliło pewne mity, ale - zdążyło stworzyć [...]