Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych. Biotyna i jej rola w organizmie Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy [...]
Różne rodzaje treningu przynoszą odmienne efekty redukcyjne, jednak największe znaczenie ma i tak stworzenie odpowiedniego deficytu kalorycznego. To daje nam odpowiedź na pytanie czemu większość ludzi regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku [...]
Weganizm to coraz bardziej popularny styl życia, w którym stosuje się dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Powody, dla których ludzie decydują się na taki sposób odżywiania są różne. Niektórzy weganie robią to, aby poprawić swoje zdrowie. Dieta roślinna może bowiem obniżyć ryzyko niektórych chorób. Inni nie jedzą mięsa, ponieważ [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]
Zadebiutowała w sezonie wiosennym. Sylwetka sportowca-biegaczki i tu się nie mylę, bowiem „bieganie” to jedna z pasji tej zawodniczki. Szczegółowo - sylwetka Juli ma dobre proporcje, obręcz barkowa mocno wypełniona mięśniami, gęste mięśnie naramienne mają kulisty kształt, szeroka w stosunku do tali. Widoczne są mięśnie proste brzucha [...]
Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
SIBO, czyli bakteryjny przerost jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth), daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Bakterie w obrębie niezaburzonego mikrobiomu jelitowego wpływają na procesy metaboliczne, odpornościowe, a także regulują ludzkie zachowania. W związku z tym dysproporcje jakościowe (szczepy bakterii tworzących [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
Napoje roślinne (lub tzw. mleka roślinne) to popularna alternatywa dla mleka krowiego. I choć różnią się smakiem, to często ratują sytuację, kiedy chcemy zjeść płatki lub wypić białą kawę, a z różnych przyczyn spożycie mleka nie wchodzi w rachubę. Z tej opcji często korzystają również wegetarianie i weganie. Jedną z propozycji jest napój migdałowy [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Bikini Fitness …spotykam w mojej pracy dziewczyny młode, piękne, energiczne, chętne do pracy nad własnym ciałem, rządne sukcesu, rywalizacji, potwierdzenia swojego „ja”. Bardzo pozytywnie z reguły je odbieram. Imponują mi swoim zacięciem, charakterem, potrafią zrezygnować z wielu przyjemności, by konsekwentnie zbliżać się do [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
Wznosy nóg w zwisie to jedno z najlepszych ćwiczeń kształtujących mięśnie brzucha. Ze względu na to, iż bardzo wysoko stawia poprzeczkę trudności, jest rzadko wykonywane. Przede wszystkim nie należy porywać się od razu na tego rodzaju wyzwania, jeśli nie masz przynajmniej kilkutygodniowego doświadczenia z prostszymi wariantami. Co warto wiedzieć? [...]
Wykorzystanie odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych w diecie osoby trenującej jest sposobem na to, aby funkcje zdrowotne, jak i energetyczne były optymalne. Dieta powinna być bogata nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]
Praktycznie każdy z nas chociaż raz w życiu postanowił się pozbyć kilku nadprogramowych kilogramów. Wiedząc jednak, że proces ten wymaga wielu wyrzeczeń, nieustannie poszukujemy cudownych diet, niezwykle skutecznych treningów, a także wszelkich innych sposobów, które w przedziwny sposób załatwią sprawę za nas. Dziś o krioterapii... Po serii [...]
Withania somnifera (Solanaceae), znana jako „indyjski żeń-szeń” lub „Ashwagandha”, to roślina lecznicza stosowana w praktyce ajurwedyjskiej w celu promowania dobrego zdrowia i długowieczności. Do tej pory Ashwagandha była znana jako środek stosowany do wspomagania funkcjonowania pamięci i poprawy funkcji poznawczych. Wyniki badań przeprowadzonych [...]
Naukowcy przeanalizowali 573 przypadki matek w Chinach, które karmiły piersią swoje dzieci. Dane zawierały „szczegółowe informacje na temat ich historii rozrodczej i stylu życia”. Co najmniej 10 procent kobiet karmiących piersią miało mniejszą szansę na rozwój choroby serca lub udaru mózgu. Badanie opublikowano w czasopiśmie Journal of the [...]
Czego potrzebujesz: Na biszkopt: 3 jajka 30 g mąki – ja daję 15 g ryżowej i 15g gryczanej 10 g budyniu – najlepszy waniliowy z ALLNUTRITION 10 g białka – oczywiście izolat białka czekolada z ALLNUTRITION 50 g jogurtu – ja dałam grecki. Jeśli musicie ucinać tłuszcze, naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu też się nada 25 [...]