Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
[...] umieścili takie produkty jak: jajka ryby owoce morza niskotłuszczowe sery czekolada o zawartości kakao większej niż 50% podawane jak w przyrodzie orzechy pełnoziarniste płatki W tej kategorii trudno zatem mówić o celowym ograniczeniu kalorii. Widzimy zatem, że mamy dosłownie jak na tacy podany gotowy przepis na zdrowe wdrażanie modelu diety [...]
[...] Munteanu twierdzi, iż w trakcie przygotowań do filmu „Creed II” jadł głównie kurczaka, ryż i warzywa. Dodawał pomidory i awokado. Czasem jadł humus. Na śniadanie zwykle miał płatki kukurydziane (być może wzbogacone białkiem serwatkowym). Wcześniej aktor nie ukrywa, iż często raczył się pizzą oraz stekami z serem. Do roli Viktora Drago musiał [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] w sobie nie jest ani zły, ani tuczący. Co więcej ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, nie wyższy, niż inne źródła „dobrych” węglowodanów takich, jak chociażby płatki owsiane. Okazuje się, że spożywanie makaronu do trzech razy w tygodniu nie powoduje otyłości, a może wręcz sprzyjać utracie tkanki tłuszczowej. W dzisiejszym artykule [...]
[...] produktów ze znakiem przekreślonego kłosa lub z innym oznaczeniem wskazującym na to, że produkty te są wolne od pszenicy i glutenu. Coraz łatwiej kupimy produkty takie jak płatki bezglutenowe, mąkę ryżową, gryczaną i inne z oznaczeniem o braku zanieczyszczenia glutenem, a także kosmetyki bez glutenu. Nietolerancja glutenu i alergie na pszenicę [...]
[...] to jedzenie naturalnej, totalnie nieprzetworzonej żywności. My jednak sugerujemy dodanie do tego dobrej jakości produktów, nieco przetworzonych, takich jak: ryż, makaron, płatki, dobrej jakości nabiał itp. Po pierwsze, są to większe możliwości urozmaicenia posiłków, po drugie, mniej restrykcji, więc na spokojnie można sobie wyrobić nawyki [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
[...] przestał trenować z dużymi ciężarami, jego masa ciała stała się dla niego problemem. Aktualnie spożywa od czterech do pięciu posiłków dziennie. Jego dieta zawiera głównie płatki owsiane, chude mięso mielone, makaron, steki, ziemniaki i warzywa. Shahlaei przyznał, że najtrudniej było mu zaakceptować fakt, że zrzucenie wago zajmie to sporo [...]
Akrylamid (niektórzy stosują pisownię akryloamid) został odkryty w 2002 r. w Szwecji. Powstaje on m.in. w czasie obróbki termicznej. Narażenie na akrylamid można ocenić poprzez addukty hemoglobiny. Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w [...]
Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
[...] nas po pierwszych 5 kęsach. Węglowodany= energia W przypadku węglowodanów nic nie stoi na przeszkodzie, aby w umiarkowanych ilościach spożywać biały ryż, wafle ryżowe, płatki owsiane błyskawiczne lub kukurydziane czy też chleb baltonowski. Taka forma węglowodanów jest często dużo łatwiej spożywana oraz trawiona niż razowy chleb, dziki ryż [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
[...] na naszą korzyść nie robiąc przy tym spustoszenia w ustroju. Gdzie znajdziemy wartościowy błonnik pokarmowy? kasze, ryż, pseudozboża chleb pełnoziarnisty mąki pełnoziarniste płatki owsiane, jaglane, gryczane warzywa (w szczególności warzywa strączkowe) owoce (sporo błonnika zawierają suszone) nasiona, orzechy W 100 g sporo błonnika znajdziemy np. [...]