SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

masło

  • Nie daj się zaskoczyć - 8 zdrowych przekąsek na mały głód

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 401 Data: 2023-06-15 06:51:00
  • Ten artykuł ukazuje się na początku nowego roku. W życiu osoby zainteresowanej przyrostem masy mięśniowej - pytanie dodatkowe: kto nie powinien być zainteresowany tym celem…? - jest to najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o:  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7895 Data: 2021-01-06 13:14:47
  • Proteinowy chlebek bananowy

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] z dodatkiem banana. Składniki na 10 porcji: 3 dojrzałe banany 50ml oliwy 2 jajka 30g masła orzechowego dziki orzech 100ml mleka 40g odżywki białkowej o smaku karmel solone masło orzechowe Whey Protein 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200g mąki pełnoziarnistej 20g orzechów włoskich lub pekan Przygotowanie: Banany blendujemy na gładką papkę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10682 Data: 2022-08-16 14:49:57
  • Low Carb - założenia, efekty, jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12125 Data: 2017-10-12 10:49:58
  • Dieta i suplementacja na masę - podstawy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z nas zapewne zastanawiał się, jaki jest klucz do zbudowania masy. Wiele osób sądzi, że istnieje jakiś tajny sposób - plan dietetyczny lub treningowy, którym profesjonaliści dzielą się tylko między sobą. Niestety, prawda jest taka, że nie jest to żaden sekret - kluczem jest ciężka praca. Wszystko, o czym należy pamiętać to odpowiednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15292 Data: 2017-12-22 14:39:13
  • [...] gryczane i inne - unikaj słodkich mieszanek). Źródło tłuszczu: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy (na nim możesz smażyć), jaja, tłuste ryby, pestki, orzechy, nasiona, awokado, masło. Przykładowe menu Decydując się np. na pięć posiłków, Twój dzień mógłby wyglądać następująco: Śniadanie - kanapki z pieczywa razowego z twarożkiem i pomidorem a do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1108 Data: 2022-09-07 06:49:45
  • Bardzo często jestem pytany o najróżniejsze kwestie, niestety często przy okazji różnych spotkań. Taka konsultacja powinna być płatna, być może ukróciłoby to falę pytań, które ciągle napotykam. Cóż, przybliżę kolejny raz, elementarne i bardziej skomplikowane kwestie związane z treningiem czy dietą. Pytanie nr 2: Czy należy trenować co najmniej 30 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4549 Data: 2017-04-12 08:54:45
  • 11 produktów, które nasilają zgagę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8647 Data: 2018-11-27 13:45:57
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy. Podsumowanie Najlepszą formą produktów mlecznych jest pełnotłuste, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, takie jak masło, śmietana, kefir, jogurt, które są bardzo zdrowe. Niektórzy jednak powinni unikać nabiału, są to m.in. osoby mające problem z chorobami autoimmunologicznymi, z układem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20139 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7012 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Jaglany "snickers" bez cukru

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] nam to usunąć z kaszy nieprzyjemną gorycz. Kaszę gotujemy w 500 ml wody około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, i gotujemy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy masło orzechowe, izolat oraz erytrytol i dokładnie wszystko mieszamy. Pozwalamy kaszy wchłonąć ewentualny namiar płynu i zdejmujemy garnek ze źródła ognia. Po około 10 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4197 Data: 2019-08-25 09:50:24
  • Ile posiłków dziennie powinna zawierać dieta?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] szczególnie iż stymulują wyrzut insuliny. Jeśli musisz podjadać między posiłkami, to może być to np. porcja jajek na twardo z awokado, pieprzem i niewielką ilością soli, masło orzechowe, hummus, wysokoproteinowe batony (uwaga na wysokowęglowodanowe, bo nie są one tym samym), tłusta ryba z chlebem razowym, warzywa itd. Niekoniecznie mądrym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1634 Data: 2021-08-17 19:00:29
  • Drożdzowa gwiazda

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] i chwilę miksujemy. Miskę przykrywamy czystą suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. Do drożdżowego zaczynu dodajemy jajka, masło, erytrytol i cynamon. Wszystko miksujemy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy. 450 g jest umowne. Czasem ciasto zabierze mniej lub więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2198 Data: 2019-01-16 22:41:16
  • [...] chlorkiem magnezu, nie ma tutaj żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% olej słonecznikowy, 3% oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, sól, czosnek, 0,4% orzechy pinii, przyprawy, 18% świeży makaron jajeczny: semolina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2617 Data: 2022-08-20 13:22:22
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13510 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • [...] która Ci szkodzi. Najczęstszymi nietolerowanymi substancjami są gluten (chleb, makaron, wyroby cukiernicze), alkohol, drożdże (ciasta, piwo) i produkty mleczne (ser, mleko, masło). Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak obserwowanie swojego organizmu i na podstawie prób i błędów eliminacja produktów, po których czujesz się gorzej. 2. Postaw na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15759 Data: 2018-12-06 15:02:07
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwas palmitoleinowy oraz kwas trans palmitoleinowy. Do produktów bogatych w dobroczynne kwasy Omega 7 należą m.in. rokitnik, orzechy (w szczególności makadamia), mięsa, masło oraz awokado. Kwasy Omega 7, pomimo że popularnością nie dorównują Omega 3, mają równie znaczący szereg prozdrowotnych właściwości. Mają wpływ między innymi na poprawę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7897 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dotyczył tłuszczów nasyconych, których często dostarcza się większe ilości w dietach niskowęglowodanowych. Do dzisiaj dietetycy powtarzają mity, że tłuszcze nasycone (np. masło, sery, smalec, śmietana) są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, powodują wzrost stężenia cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL) oraz wzrost ryzyka zakrzepowo-zatorowego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1049 Data: 2022-06-15 12:39:50
  • Żywieniowe wyzwania i problemy młodych sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wyzwania młodego sportowca, czyli garść podpowiedzi, jak sobie radzić z wybranymi problemami. Pogodzenie aktywności sportowej, na poziomie ciut wyższym niż zupełny amator, z nauką w szkole, stanowi często trudne wyzwanie, stojące przed młodym sportowcem.  Czy naprawdę chcesz, przystępować w takim stanie do swojego treningu? Wątpię! A przecież [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5277 Data: 2021-03-24 14:17:55
  • Jagielnik na kokosowym spodzie

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] i wodą i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Jak już kasza będzie ugotowana dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Po około 10 minutach, jak olej i masło się rozpuszczą masę dokładnie blendujemy i przekładamy na wcześniej upieczony spód. Wkładamy do lodówki. Składniki na polewę - olej, masło i czekoladę wkładamy do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3324 Data: 2018-03-15 08:07:45