[...] przyswajalnym przez człowieka źródłem tłuszczu jest tłuszcz zawarty w produktach mlecznych. Do produktów tych zależą: śmietanka 30-36% zawartości tłuszczu, śmietana 30-36%, masło 82% tłuszcze te charakteryzują się wysoką strawnością, którą zawdzięczają emulgacji. W żółtku jaja również znajdują się zemulgowany tłuszcz. Jednak pod względem [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] co przełoży się na obniżenie odporności a tego byśmy nie chcieli – we wszystkim ważny jest UMIAR. Przejdźmy teraz do tłuszczy pochodzenia zwierzęcego: Najpopularniejsze: masło, tran czy nawet smalec Wiele tłuszczy z tej grupy niestety ma wpływ na podnoszenie się poziomu złego cholesterolu jednak nie wszystkie. Do tłuszczy polecanych [...]
[...] się ustalić związek między sposobem odżywiania a pogorszeniem wzroku przy słabym oświetleniu. Dzięki pracom m. in. F. Hopkinsa, W. Steppa i M. Davisa, wykazano, że mleko, masło czy żółtka jaj zawierają rozpuszczalny w tłuszczach czynnik niezbędny do wzrostu zwierząt doświadczalnych. W 1915 r. substancję tą nazwano - rozpuszczalny w tłuszczach [...]
[...] suma, śledzia marynowanego. Jaja i nabiał Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe. Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, [...]
[...] Wiele diet niskowęglowodanowych pozwala na konsumpcję dużych ilości tłuszczy nasyconych i przetworzonych. (Tosty albo ciastko nie jest dozwolone ale za to boczek, kiełbasa i masło są już w porządku?) Podczas nieobecności węglowodanów możesz jeść tłuszcz i białko i ciągle będziesz tracić na wadze (tłuszcz niekoniecznie czyni Cię otyłym). Jednak [...]
[...] suma, śledzia marynowanego. Jaja i nabiał Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe. Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, [...]
[...] suma, śledzia marynowanego. Jaja i nabiał Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe. Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, [...]
[...] Szkodzi dieta zbyt tłusta i pikantna Szczególnie należy unikać UTLENIONYCH tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia, czy utlenionego światłem słonecznym. Zjełczałe masło, smalec, łój wołowy, niskiej jakości margaryny zaburzają profil lipidowy krwi i wręcz inicjują rozwój zaskórników. Trzeba też wyłączyć z diety nadmiar pikantnych [...]
[...] od rodzaju kwasów tłuszczowych, które wchodzą w ich skład: — Kwasy tłuszczowe nasycone; znajdujemy je w mięsie, wędlinach, jajach oraz pełnych produktach z mleka (mleko, masło, śmietana, ser). — Kwasy tłuszczowe jednonienasycone; obecne przede wszystkim w oliwie z oliwek, tłuszczu gęsi i kaczki oraz w wątróbce tuczonych gęsi. — Kwasy [...]
[...] tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo przez dodanie tej witaminy), a także w wątrobie, białku jaj oraz przetworach mlecznych, takich jak ser, masło czy śmietana. Oczywiście jej ilość zależy od sposobu przygotowywania tych produktów, jej przechowywania, warunków jej przewożenia, a nawet od tego, czy krowy będące [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] jest dobre mind-muscle podczas pierwszej wizyty na siłowni. Ponieważ czucie mięśniowe polega czuciu, ważne są tu szczególnie włókna aferentne, czyli właśnie czuciowe (masło maślane, ale dokładnie tak jest ). Oczywiście bez włókien eferentnych nie będzie skurczu i nie będzie czego czuć, więc jedno wiąże się z drugim. Organizm tak ludzki, [...]
[...] 4. Spożywaj pełnotłuste, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze [...]
[...] elementów. Jeśli nadal są jakieś istotne braki - to zajmujemy się tym problemem. Jeśli jest już w tym względzie ok, można zaszaleć z czymś słodkim, ewentualnie jakieś masło orzechowe, czy tym podobne rzeczy. Można też zupkę - jak ktoś czuje taką potrzebę. Ilość posiłków zależy już od indywidualnych potrzeb, także nie będę tutaj pisał, że [...]
[...] przemysłowego przerabiania żywności jest to utrudnione. Skoro NNKT bardzo łatwo przyciągają tlen do naszych komórek, to równie łatwo utleniają się poza komórkami. Dlatego masło nieschowane do lodówki jełczeje, czyli utlenia się. Z tego samego powodu psują się ryby. Problem w tym, że to, co jest dobre dla naszych komórek (świeży tłuszczyk), [...]
[...] czy bekon. Należy trzymać się trzech zrównoważonych posiłków w ciągu dnia i unikać dojadania orzeszkami ziemnymi lub chipsami ziemniaczanymi. Stosować raczej margarynę niż masło, także do gotowania. Unikać również sosów oraz tłuszczów własnych (powstających np. podczas pieczenia kurczaka). 3. Funkcja protein. Funkcja protein polega na [...]