Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się przejść na weganizm. Ze względów zdrowotnych, środowiskowych, ideologicznych czy z miłości i troski o zwierzęta. Dieta ta ma liczne grono miłośników na całym świecie, a na półkach sklepowych możemy znaleźć coraz więcej vege produktów. W odróżnieniu od wegetarian, weganie nie spożywają żadnych [...]
Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]
[...] wraz z papierem na szmatkę i delikatnie zwinąć w rulon – odłożyć do ostygnięcia. Masa: Serek wiejski wraz z jogurtem i ksylitolem zblendować na gładko. Dodać masło migdałowe i posiekane orzechy oraz rozpuszczoną w 100ml wrzątku (oczywiście przestudzoną) żelatynę i wszystko dobrze zmiksować. Z wystudzonej rolady ostrożnie zdjąć [...]
Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]
Czego potrzebujemy: Kaszotto: 50 g kaszy - dowolnej, ja użyłam gryczanej niepalonej pół cebuli ząbek czosnku 3/4 szklanki gorącej wody 5 ml oliwy 200 g kurek - ja miałam z puszki, mogą być świeże jeden średni pomidor 10 g pestek słonecznika - uprażonych na suchej patelni 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Polędwiczki: 150 g [...]
[...] min 74% kakao 50 g masła migdałowego 5 g kakao 45 g migdałów ( 12 sztuk w całości, resztę drobno posiekać ) Jak wykonać: Stałą część mleczka, pokruszoną czekoladę i masło migdałowego włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko przestudzonej masy dodać izolat i kakao - wszystko dobrze wymieszać. Jak ostygnie włożyć do lodówki - [...]
[...] erytrytolu ( do jabłek ) 15 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić: Mąki, wpc, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy jajko, skyr, ciepłe masło i wszystko zagniatamy. Ciasto zostawiamy na kwadrans. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelnię lub do garnuszka wlewamy pół szklanki wody, [...]
[...] Do robota kuchennego wsyp mąkę i ksylitol, dodaj jajka, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część mleka, zacznij wyrabiać ciasto pod koniec zacznij powoli dolewać rozpuszczone masło wyjmij ciasto na stolnicę i zagnieć je dłońmi przez dodatkowe 5 min, przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h wyrośnięte ciasto [...]
[...] spalić. Powinny mieć lekko pomarańczowy odcień. Do przestudzonej kaszy dodać połowę uprażonych wiórek i wszystko dobrze zblendować. Kolejno dodać : resztę uprażonych wiórek, masło migdałowe, miód, mąkę kokosową i izolat. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Odstawić na około kwadrans by masa nieco stężała. Uformować kulki, do każdej wkładając [...]
[...] kaszę i gotujemy około 15-17 minut na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy erytrytol , dalej mieszając. Jak kasza będzie ugotowana, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i odstawiamy na 15 minut by lekko ostygła. Następnie blendujemy na gładką masę. Zblendowana kasza powinna mieć konsystencję budyniu. Masę [...]
[...] oleju kokosowego 5 g jogurtu naturalnego Jak wykonać: Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiany na około 30 minut. Odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, izolat plus szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy - w kąpieli wodnej lub suszarką. [...]
Czego potrzebujemy: 70 g ksylitolu lub inny słodzik w odpowiedniej ilości 60 g miękkiego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 110 g mąki orkiszowej 150 g płatków owsianych 50 g żurawiny 40 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Masło razem z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy - jajko, szczyptę soli, sodę, cynamon, [...]
[...] na wystudzony spód. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie zlewamy wodę do szklanki, blendujemy daktyle, dodajemy masło orzechowe, szczyptę soli, miksujemy. Jeśli karmel jest zbyt gęsty, podlewamy woda z daktyli. Karmel wylewamy na ściętą masę twarogową. Chłodzimy ciasto około 2 h. [...]
[...] wierzch wysypujemy ostatnią porcję suchych składników. Kiedy już wszystkie składniki mamy w keksówce, dociskamy lekko łyżką by jabłka nieco puściły sok. Na wierzch układamy masło. Najlepiej zamrozić je wcześniej - będzie łatwiej pokroić w cieniutkie plasterki. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. [...]
Krzysztof Piekarz zaprasza na danie godne prawdziwego kulturysty! https://www.youtube.com/watch?v=3xcLq7TFB6o Składniki: Olej kokosowy Stek z antrykotu 4 duże ziemniaki Masło Mix sałat Garść pomidorków koktajlowych Garść słonecznika Czas przygotowania całego dania: 40 min Stek Na patelnię dajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i smażymy na nim stecka. [...]
[...] kokosowego 1 jajko 50 g ksylitolu 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Jak wykonać: 75 g czekolady, masło oraz olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Studzimy. Jajko ubijamy z ksylitolem, dodajemy wystudzoną czekoladową masę, mąkę, proszek, gałkę i [...]
Czego potrzebujemy: 80 g masła orzechowego - ulubionego - może być arachidowe, migdałowe lub z nerkowców 60 g mąki kokosowej 40 g wpc w ulubionym smaku 50 ml mleka 25 g posiekanych orzechów 40 g Protein Chocolate 20 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Masło, mąkę, białko, orzechy umieszczamy w misce. Dolewamy po trochu mleka korygując kleistość [...]
[...] Składniki: 200g mąki orkiszowej 70g zimnego masła 2 żółtka 20g ksylitolu 5 łyżek zimnej wody 100g frużeliny malina-granat Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180*C mąkę, masło, 1 żółtko i ksylitol i wodę zmiksuj razem w robocie kuchennym lub posiekaj nożem na stolnicy zagnieć ciasto w dłoniach a następnie rozwałkuj na cienki placek szklanką [...]
[...] zetrzyj skórkę na talerzyk i wyciśnij sok do szklanki. Truskawki umyj i zblenderuj. Na patelnie wlej sok i truskawki, dodaj erytrytol, startą skórkę i podgrzej. Dodaj masło, mieszaj sos, aż się zredukuje i będzie gęsty. Polej całość wedle uznania sosem FitKing Delicious STRAWBERRY i wymieszaj. Dodaj naleśniki złożone w ćwiartki. Podgrzewaj [...]
Czego potrzebujemy: 100 g kaszy manny 100 ml mleka łyżka erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Dziki olej kokosowy do dekoracji - owoce, Dziki sos, masło orzechowe Jak wykonać: Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na około 20 minut. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy kaszy "na oko" i ponownie mieszamy. Patelnię [...]