Przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne zakręcone drożdżowe bułeczki z wyjątkowym kremem NUTLOVE Crunch!

Składniki:

  • 30g drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 370g mąki orkiszowej lub pszennej 

  • 60g ksylitolu

  • 2 jajka

  • 70g rozpuszczonego masła

  • 100ml ciepłego mleka

  • 100g NUTLOVE Crunch

dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 3 łyżki mleka

bułeczki z nutlove

Wykonanie:

  • Przygotuj zaczyn: w kubku wymieszaj drożdże, 20ml mleka, cukier i 2 łyżki mąki, przykryj ścierką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia

  • Do robota kuchennego wsyp mąkę i ksylitol, dodaj jajka, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część mleka, zacznij wyrabiać ciasto 

  • pod koniec zacznij powoli dolewać rozpuszczone masło

  • wyjmij ciasto na stolnicę i zagnieć je dłońmi przez dodatkowe 5 min, przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h

  • wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć a następnie rozwałkuj na duży prostokąt

  • posmaruj ciasto kremem a następnie zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku

  • potnij rulon na 12 części

  • przełóż bułeczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia

  • piekarnik rozgrzej do 180*C, wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem

  • piecz około 25 min, aż się zarumienią

Wartości odżywcze 1 bułeczki:

  • kcal: 216
  • B: 6,3g
  • T: 9,5g
  • W: 29g
Komentarze (0)