Przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne zakręcone drożdżowe bułeczki z wyjątkowym kremem NUTLOVE Crunch!
Składniki:
-
30g drożdży
-
1 łyżka cukru
-
370g mąki orkiszowej lub pszennej
-
60g ksylitolu
-
2 jajka
-
70g rozpuszczonego masła
-
100ml ciepłego mleka
-
100g NUTLOVE Crunch
dodatkowo:
-
1 żółtko
-
3 łyżki mleka
Wykonanie:
-
Przygotuj zaczyn: w kubku wymieszaj drożdże, 20ml mleka, cukier i 2 łyżki mąki, przykryj ścierką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia
-
Do robota kuchennego wsyp mąkę i ksylitol, dodaj jajka, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część mleka, zacznij wyrabiać ciasto
-
pod koniec zacznij powoli dolewać rozpuszczone masło
-
wyjmij ciasto na stolnicę i zagnieć je dłońmi przez dodatkowe 5 min, przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h
-
wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć a następnie rozwałkuj na duży prostokąt
-
posmaruj ciasto kremem a następnie zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku
-
potnij rulon na 12 części
-
przełóż bułeczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia
-
piekarnik rozgrzej do 180*C, wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem
-
piecz około 25 min, aż się zarumienią
Wartości odżywcze 1 bułeczki:
- kcal: 216
- B: 6,3g
- T: 9,5g
- W: 29g