Nutlove Caffe Latte With Cocoa Cookies 

Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans.

Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy, o składzie nieporównywalnie lepszym dla zdrowia niż ma to miejsce w przypadku najpopularniejszych na świecie przekąsek. Dobrym przykładem są tutaj słodkie smarowidła, które mogą wzbogacić smak wielu rodzajów deserów, nie rujnując przy tym równowagi energetycznej, gdyż wolne są od sacharozy, glukozy czy oleju palmowego.

Dlaczego maltitol zamiast cukru?

Cukier w słodyczach nie tylko podnosi ich kaloryczność, ale również negatywnie wpływa na zęby oraz gospodarkę glukozowo-insulinową. Mimo że czasami wydaje się być niezastąpiony, np. ze względu na właściwości fizykochemiczne, czyli udział w m.in. tworzeniu konsystencji danego produktu, to nie jest on już w obecnych czasach niezbędny.

Badania technologiczne z zakresu produkcji żywności wyłoniły bowiem godnego zastępcę sacharozy. Maltitol, bo o nim mowa, należy do polioli, czyli (upraszczając) węglowodanów, które nie są w pełni wykorzystywane przez organizm na cele energetyczne. Dzięki temu ta substancja słodząca może ograniczyć kaloryczność deserów i ich wpływ na uzębienie czy poziom glukozy we krwi.

Smarowidło deserowe NUTLOVE CAFFE LATTE, mimo że zapewnia intensywną słodycz i posiada dodatek ciasteczek, to nie zawiera ani grama dodanej glukozy czy sacharozy, czyli tzw. cukru stołowego.

Dlaczego shea zamiast oleju palmowego?

Tłuszcze, które masowo dodawane są do słodyczy spotykanych w każdym sklepie, mają na celu nie tylko poprawę walorów smakowych, ale również nadanie odpowiedniej konsystencji i trwałości. Giganci produkcji najpopularniejszych słodyczy z reguły sięgają po substancje najbardziej trwałe, ale również najtańsze.

Do takich należy między innymi utwardzony olej palmowy. Jest to jeden z produktów o najgorszej sławie w kręgach dietetyków i świadomych roli żywienia lekarzy, gdyż nasilać może stany zapalne, a co za tym idzie również zmiany miażdżycowe, a nawet cukrzycowe i inne. Doskonałą alternatywą dla tego „cichego zabójcy” jest olej shea z owoców tzw. drzewa masłowego.

Jego właściwości fizyczne sprawiają, że nie musi być poddawany procesowi utwardzania (hydrogenacji). W przysmaku NUTLOVE CAFFE LATTE za uwydatnianie smaku i kremową konsystencję odpowiadają oleje: shea i kokosowy, które organizm jest w stanie dużo lepiej wykorzystać, niż np. utwardzony, czy częściowo utwardzony olej palmowy.

Doskonały smak bez wyrzutów sumienia

Każdy, kto poszukuje urozmaicenia smakowego dowolnej potrawy na słodko, czy deseru, powinien zainteresować się NUTLOVE CAFFE LATTE. Docenią go wszyscy wielbiciele kawy, miłośnicy słodyczy, a także każdy, kto dba o sylwetkę i zdrowie. Słodycz i konsystencję, które zapewniają maltitol oraz olej shea, wzbogacają tu ciasteczka obfitujące w kakao, a także ekstrakt z kawy.

Jakub Wiącek

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (0)